Du tar selv med insektene til kjøkkenet

Slik unngår du at de sprer seg.

SØRG FOR AT DET ER TETT: Oppbevarer du tørrvarer på glass, som her, forhindrer du at insekter sprer seg til all maten.  Foto: ALL OVER PRESS
SØRG FOR AT DET ER TETT: Oppbevarer du tørrvarer på glass, som her, forhindrer du at insekter sprer seg til all maten. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plages du med bananfluer, melbiller eller andre kryp på kjøkkenet? Det er din egen skyld.

Den vanligste årsaken til at insekter tar over kjøkkenskuffen din er at du tar dem med hjem i maten du kjøper, som müsliblandinger eller med krydderurter.

Selv om det er du som inviterer dem inn på kjøkkenet, er det ikke noe du kan klandres for.

- Vi har ikke en sjanse til å oppdage det, fordi vi ikke kan se dem. Når de har vært i kjøkkenskuffen en stund, klekkes eggene og larvene kommer ut og begynner å knaske i maten de er i. Derfra sprer de seg til andre matvarer, sier Arne Nese, teknisk sjef for Rentokil Skadedyrkontroll i en pressemelding.

KOMMENTAR: Derfor skal du være glad når du finner mark i salaten og larver i ertene

Slik unngår du invasjon i tørrvarene

NORGESGLASSET er tilbake, og er perfekt til å oppbevare tørrvarer. Du finner tilsvarende (og ofte rimeligere) glass med gummiring på Ikea, Clas Ohlson, Granit, et cetera.  Foto: NORGESGLASSET
NORGESGLASSET er tilbake, og er perfekt til å oppbevare tørrvarer. Du finner tilsvarende (og ofte rimeligere) glass med gummiring på Ikea, Clas Ohlson, Granit, et cetera. Foto: NORGESGLASSET Vis mer


Du kan vanskelig åpne poser med nøtter i butikken og gå gjennom dem med lupe. Er det egg eller larver i en pose mel, ris eller nøtter fra produsenten, får du ikke sjekket det før du kommer hjem og åpner posen - eventuelt heller ikke før eggene klekkes.

Men med enkle forholdsregler kan du forhindre at insekter sprer seg til alle tørrvarene.

Det aller beste du gjør, er å lagre tørrvarer i forseglede beholdere. Helst med én gang du får matvarene i hus, men i hvert fall når du åpner posene.

VIKTIG: Velger du plastbokser, er det viktig at du ser etter disse merkene og styrer unna disse merkene, for ikke all emballasje egner seg til oppbevaring av mat. Det er heller ikke all emballasje som egner seg til gjenbruk.

- Maisennamel er for eksempel noe vi ser folk kjøper en pakke av, for så å bruke en skje av det én gang, og så blir pakken stående. Dette virker som en magnet på endel skadedyr, og er en god formeringskilde, har skadedyrforsker Preben Ottesen i folkehelseinstituttet tidligere sagt til Dinside.

Ikke bare melbiller: Se hvem som fester i melposen din

Stopp fluene med én gang

FLUEBUFFET: Tomflasker som ikke er skylt er paradis for bananfluene.  Foto: RESIRK.NO
FLUEBUFFET: Tomflasker som ikke er skylt er paradis for bananfluene. Foto: RESIRK.NO Vis mer


Selv om du ikke ser dem, har du den minste mistanke om at korianderpotten eller frukten i fatet har bananfluer i seg, sett frem en felle. De formerer seg raskt, hunnen kan legge flere hundre egg som klekker etter et par dager. Så her er det greit å være føre var!

Fellen lager du enkelt av et glass med 50:50 eddik og vann (vi synes eplesidereddik fungerer best) og en dråpe Zalo. Sett det ved siden av krydderurten eller fruktfatet. Er det fluer i planten, vil du se de første i fellen etter få timer.

I tillegg bør du være flink til å tørke bort vanndråper fra benken og vasken, slik at bananfluene ikke har noe annet valg enn å drikke av fluefellen.

Vi har testet kjerringrådene: Slik blir du kvitt bananfluene.

Jevnlig renhold

VASK: En tett søppelbøtte med lokk er fint for å hindre at fluene spiser på søppelet, og du bør også vaske den jevnlig. Foto: COLOURBOX
VASK: En tett søppelbøtte med lokk er fint for å hindre at fluene spiser på søppelet, og du bør også vaske den jevnlig. Foto: COLOURBOX Vis mer


Du bør også sørge for jevnlig renhold av skap og skuffer der du oppbevarer matvarer. Støvsug først, før du vasker bort flekkene, så unngår du at såpe, vann og smuler danner en deilig liten innsektsbuffet i kriker og kroker.

Du bør også passe på å vaske jevnlig dersom du er mye plaget av fluer, og oppbevare mest mulig mat i kjøleskap eller i lukkete beholdere. Bananfluer elsker når du har frukt stående på benken, gamle vin- og ølrester fra flasker og bokser som står og venter på å bli resirkulert, for ikke å snakke om det koldtbordet en ikke-ofte-rengjort søppelbøtte er.

Skadedyr: 2014 er et rotteår

Når ulykken er ute

Frys billene:

Melbiller i alle stadier dør etter ett døgn ved - 16 grader, tre døgn ved - 6 grader eller to uker ved 0 grader.
Kilde: Folkehelseinstituttet


Biller i melet? Eller frokostblandingen? Hvor drastisk du må gå til verks, er avhengig av hvordan du oppbevarer dem. I uforseglede poser fra butikken? Kast eller frys. På glass eller i tette bokser? Sjekk én og én. Sørg for at du tørker godt av dem utenpå, slik at ingen egg, larver eller biller, får bli med videre.

Matvarene billene har slått seg ned i bør også kastes eller fryses for å hindre at de sprer seg videre.

Ta ut alt av skap og skuffer der du oppbevarer tørrvarer, og støvsug og vask godt. Og mens du er i gang: Støvsug hele kjøkkenet, ekstra godt der du lager mat og under kjøkkenbordet, samt under spisebordet og i sofaen. Billene lever på smuler, bokstavelig talt, så støvsug overalt der du tror det kan være en brødsmule eller to.

Støvsugerposen må deretter straks brennes eller fryses for at billene ikke skal spre seg. Har du poseløs støvsuger bør du tømme den med én gang, og sørge for at du enten brenner opp støvet, eller at posen du kaster det i forsegles ordentlig, gjerne to poser utenpå hverandre.

FLUEFELLE: Brukt preventivt eller etter du har fått fluene i hus: Fluefellen vår virker! Foto: ELISABETH DALSEG
FLUEFELLE: Brukt preventivt eller etter du har fått fluene i hus: Fluefellen vår virker! Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Merk også at voksne biller kan spre seg til andre husholdninger. Bor du i blokk, bygård, flermannsbolig eller rekkehus, kan de oppholde seg hos naboen, for så å komme tilbake.

Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at du varsler naboene dersom du oppdager insekter i tørrvarene dine. Det samme gjelder forøvrig om du skulle oppdage veggedyr, kakerlakker eller brune pelsbiller. Men merk at du bør søke profesjonell hjelp dersom du får kakerlakker eller veggedyr på besøk.

Bananfluene fanger du som nevnt over: Med strategisk plasserte glass med eddik, vann og Zalo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer