Du setter vel ikke jerngryta i oppvaskmaskinen?

Slik rengjør du den på beste måte.

Det er viktig at panner blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i belegget, vil pannen miste litt av evnen sin. Foto: Colourbox
Det er viktig at panner blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i belegget, vil pannen miste litt av evnen sin. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Middagen er ferdig servert og oppvasken står for tur. Jerngryta fikk seg en real omgang under middagstilberedningen, og dynkes først med zalo, skrubbes for harde livet under den glovarme vannstrålen, og for å sette prikken over i-en ender den opp i oppvaskmaskinen. Da må den bli ren! ...Eller?

For å bli kvitt bakterier i jerngryter og jernpanner av støpejern, må du behandle og rengjøre dem på riktig måte. Da vil de dessuten holde lenger. Vanlige stålgryter derimot er blankpolert og har en glatt overflate, og derfor er det enkelt å holde bakteriene unna.

Før vi kommer med vasketipsene, her er litt mer om bakterier, virus og parasitter som oppstår i pannene.

Les også: Så ofte bør du skifte ut oppvaskbørsten

Enkelte overlever varmebehandlingen

Temperaturene som brukes ved steking av mat er vanligvis tilstrekkelige til å drepe alle levende bakterier, virus og parasitter som kan forårsake sykdom. Problemet er såkalte bakteriesporer, ifølge Georg Kapperud, seniorforsker ved Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet.

- De overlever ikke i stekepanner hvor temperaturen er så høy at de drepes, men de overlever varmebehandling i gryter. Jerngryter har en ujevn overflate der slike sporer kan bli sittende i porer, selv om gryten vaskes med såpe. Hvis jerngryten brukes til å oppbevare mat, enten de er vasket med såpe eller ikke, vil sporene kunne vekkes til live og bli til levende bakterier, forklarer Kapperud.

Noen av disse bakteriene kan forårsake matforgiftning. Bakteriene danner giftstoffer i maten om de får anledning til å vokse der. Slik vekst kan skje ved temperatur helt fra fire til 60 grader. Det er altså ikke bare å sette den på hurtigprogrammet i oppvaskmaskinen og tro at den blir ren.

- Mat som skal oppbevares lenger enn to timer bør derfor enten holdes rykende varm eller kjøles raskt ned, om nødvendig i små porsjoner – ellers kan nedkjølingen ta for lang tid.

Les mer: Ikke sett middagsrestene her

Riktig rengjøring

Det er viktig at gryter blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i belegget, vil gryten dessuten miste litt av evnen sin.

Men skal de vaskes med varmt eller kaldt vann, med eller uten såpe?

- For å fjerne sykdomsfremkallende mikrober, er det beste tiltaket å vaske jerngryter med [oppvask]såpe og varmt vann. Denne behandlingen fjerner effektiv det som sitter på overflaten. Den vil ikke fullstendig ta vekk alt som finnes i porer i godset, men også her vil behandlingen kunne føre til en viss reduksjon av smittestoffene, sier Kapperud.

Andre tips:

  • Unngå i å overopphete jernpanner. En panne som er mørkebrun i overflaten, har typisk vært for varm. Da mister pannen evnen sin da belegget brennes bort.
  • Fjern matrester fra pannen, da syren i maten kan angripe belegget i pannen.
  • Ser du at belegget begynner å løsne skal pannen ikke brukes mer. Stekepanner kastes på avfallsstasjoner.
  • Opplever du at støpejernsgryter og –panner blir tørre etter såpevask, og at maten setter seg fast, er det fordi fettlaget forsvinner ved såpevasken. Dette kan bøtes på ved å tilsette litt fett, for eksempel vegetabilsk olje, etter at gryter eller panner er vasket. Dermed beholder de sine gode egenskaper.

Kilde: Taenk.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer