– Du må fortsatt søke om å pusse opp badet

Endringer i ordningen er ennå ikke innført. Bare foreslått.

Veien til drømmebadet er fliselagt med søknadspapirer. Enn så lenge. Foto: Ifi/Höganäs
Veien til drømmebadet er fliselagt med søknadspapirer. Enn så lenge. Foto: Ifi/Höganäs Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye byggereglene som ble vedtatt i fjor sommer har gjort både nybygg og oppussing av eksisterende baderom til en tungvint prosess. Det er ikke lenger bare å hyre inn håndverker og sette i gang arbeidet: du må søke og få tillatelse allerede før du starter riving av baderommet.

Forrige uke kom imidlertid gladnyheten: Kommunal- og regionalminster Liv Signe Navarsete foreslo å løse opp reglene knyttet til søknadsplikt for våtromsplanen i eksisterende bygg.

Ifølge Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) har det i etterkant av dette hersket stor forvirring blant både forbrukere og rørleggerbedrifter som lurer på om den upopulære ordningen er avskaffet. Svaret er dessverre nei. Søknadsplikten er fortsatt gjeldende.

Forenklet søknadsblankett


Ifølge NRL sa kommunal- og regionalministeren i sin tale på Byggedagene 23. mars at hun åpner for midlertidige endringer frem til ny ordning er på plass. Dette skjer forhåpentligvis på sensommeren 2011.

Søknadsplikten på våtrom vil hun imidlertid ikke røre.

– Frem til nytt regelverk er på plass kan nå privatpersoner selv søke kommunen om ansvarsrett som selvbygger dersom man skal bygge om bad. Den som søker står da selv ansvarlig for kvaliteten på arbeidet som utføres, skriver NRL i en pressemelding.

I tråd med Byggmesterforbundets ønske har Statens Byggtekniske etat (BE) i dag publisert en forenklet søknadsblankett på sine nettsider til dette bruk.

- Dette forenkler søknadsprosessen, samtidig som intensjonen fortsatt er at arbeid på våtrom skal utføres av seriøse og skikkelige håndverkere, og ivaretar dermed hensikten om å redusere bruken av svart arbeidskraft, sier adm. dir. i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL), Tor Backe.

Han understreker at NRL i utgangspunktet har vært og fortsatt er positive til søknadsplikt for våtrom, både på nybygg og rehabilitering, fordi myndighetene dermed innførte ansvarsrett og krav til kompetanse hos håndverkere. Utfordringen videre blir å balansere dette med enklere papirer og prosedyrer.

Se hvordan skal det gjøres: Fra mareritt til drømmebad på fire uker

Dette er reglene du må forholde deg til nå:

Frem til revidert ordning er på plass:

  • Byggherre kan selv søke om godkjenning av arbeid på våtrom. Men må da selv ta ansvar for at gjeldende lovverk blir fulgt.
  • Søknadsblankettene er forenklet og redusert til et enkelt skjema som byggherre fyller ut. Det er tilgjengelig via BEs nettsider, skjema 5182. Dokumentasjon må vedlegges.
  • Som selvbygger skal byggherren oppgi hvilke bedrifter som skal jobbe på våtrom og hvilke kvalifikasjoner disse har. Relevant kompetanse kan f eks være Mesterbrev, våtromssertifikat, lokal/sentral godkjenning for ansvarsrett eller eventuelle referanseprosjekter.
  • Det åpnes nå også for at et foretak i større grad påtar seg ansvarsretten for hele prosjektet . Gevinsten blir lavere behandlingsgebyr, men utfordringen blir selvsagt at man hefter med sin ansvarsrett for de eventuelle feil som underentreprenørene gjør. Således er det viktig at man er nøye med hvilke underentreprenører man benytter.