Du legger vel ikke nøklene her?

Mer enn halvparten av oss legger bilnøkkelen i gangen.

<b>IKKE LEGG NØKLENE HER!</b> Hyller i entreen og nøkkelskap på veggen er det første stedet tyven vil lete etter bilnøkkelen din. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal
IKKE LEGG NØKLENE HER! Hyller i entreen og nøkkelskap på veggen er det første stedet tyven vil lete etter bilnøkkelen din. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser en en overhyppighet i at folk legger bilnøkkelen på et bord i gangen eller tett ved utgangsdøra, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til DinSide.

– Bilnøkler er en verdigjenstand som reflekterer bilens verdi. Kampen for å få tilgang på bilnøkler blir mer og mer utspekulert. Ved boliginnbrudd stjeles stadig oftere bilnøkkelen som gjerne ligger lett tilgjengelig ved inngangsdøren, og bilen. Denne fremgangsmåten vil vi se mer av i fremtiden, slik vi gjør i Europa. Kompliserte startsperrer fører til at tyvene finner alternative måter å omgå ”problemet” på, sier Bjørn Å. Hansen, stasjonssjef ved Sentrum Politistasjon i Oslo.

Ifølge Norstat-undersøkelsen utført for If Skadeforsikring, har hver tredje bilist under 30 år et lite bevisst forhold til hvor de oppbevarer bilnøkkelen, det samme gjelder hver fjerde bilist mellom 30 og 49 år.

– Vær kreativ

Hva med deg?

Hvor legger du bilnøklene? (Avsluttet)
På et bord el. i gangen(24%) 1178
I nøkkelskap(18%) 918
I et annet rom i samme etasje som inngangsdøra(14%) 701
I bukselomma(10%) 491
Det varierer(9%) 456
I jakkelomma(8%) 420
I en skuff i gangen(6%) 319
I veska(6%) 285
I en annen etasje(4%) 202
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


27 prosent oppbevarer bilnøkkelen på bordet i gangen eller ved utgangsdøra hjemme, og 30 prosent oppbevarer bilnøkkelen i et eget nøkkelskap hjemme. 24 prosent sier at bilnøkkelen blir værende i lomma eller i veska.

– Det handler om å plassere bilnøklene på et mest mulig kreativt sted hvor tyven vil ha vansker med å finne den, oppfordrer Emma Elisabeth Vennesland. Tyvene bruker logikken vår. Når de leter etter smykker går de for eksempel til soverommet eller badet, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Hvor bør man så legge nøklene?

– Man bør legge nøklene på utradisjonelle steder, det er hele cluet, og i hvert fall ikke legge dem på bordet ved utgangsdøra, råder Vennesland.

Mange gjemmer unna gullringen til 50.000, men kan være mer skjødesløs i omgangen med nøkkelen til en bil til 500.000 kroner.

– Bilnøkkel er en inngang til folks privatliv fordi bilen for mange er en form for identitet. Det legges sjel i det å ha bil. Det bør derfor legges samme sjel i å oppbevare bilnøkler trygt. Vi tenker oftere på å sikre verdigjenstander som smykker, sølv og PC, men ikke bilnøkler, sier stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon.

– Det er forferdelig viktig at folk blir mer nøye med hvor de oppbevarer bilnøklene. Du skal egentlig være like nøye med hva du gjør med den som det du sikrer på datamaskinen din, sier Vennesland.

Bor du sammen med barn (eller voksne) som stadig flyr ut og inn, og hvor inngangsdøra står mye ulåst, er det i alle fall viktig å ha gode rutiner for å gjemme unna bilnøkkelen.

– Gjør det enkelt

De avanserte startsperrene kom i 1997 og gjorde det svært vanskelig å stjele en bil uten nøkkel. De siste årene har antall stjålne biler gått mye ned, men fortsatt stjeles det flere biler hver dag. Første halvår 2011 er det anmeldt 2.889 biltyverier til Politiet, dette er nesten 16 biler hver dag.

Statistikken viser at det stjeles mange biler på tross av at de er godt sikret mot tyveri. Ferske tall fra Øvre Eiker politidistrikt viser for eksempel at halvparten av kjøretøyene som ble stjålet hadde nøkkelen tilgjengelig. Bilene er stjålet mens de går på tomgang uten tilsyn, noen har gjemt nøkkelen mellom setene, i varerom eller andre steder i bilen.

– Noen gjør det veldig enkelt for tyven. Å sikre oppbevaring av bilnøkler for å unngå tyveri er en lett oppfordring å gi, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt i en pressemelding hos Politiet.no.

Husk avprogrammering

Dersom du tror du har forlagt eller mistet bilnøkkelen, eller du vet at den er stjålet, er det viktig å avprogrammere nøkkelen, slik at en eventuell tyv ikke skal kunne spasere inn i garasjen din og kjøre avgårde med doningen.

Sju av ti bilister vil skaffe seg ny nøkkel eller få avprogrammert den tapte hos bilforhandler. En av fire bilister sier at de ikke vil skaffe seg ny.

– Det er viktig å gå til bilforhandler å få avprogrammert nøkkelen hvis nøkkel mistes eller stjeles. Hvis man skal ha kopinøkkel må eierbevis til bilen fremvises hos bilforhandler. Ved kjøp og salg av bil er det også viktig at det dokumenteres antall nøkler som følger med bilen, sier Geir Paulsen i If.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!