Du kan trygt spise "blå" ingefær

Den er ikke dårlig - den er bedre.

Det er ikke bare trygt å spise blå ingefær. Den er regnet for å være både mer saftig og eksklusiv enn den ordinære varianten.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke bare trygt å spise blå ingefær. Den er regnet for å være både mer saftig og eksklusiv enn den ordinære varianten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra å være et krydder som vi tørket og malt hadde i pepperkakedeigen, har den ferske og hele varianten av ingefærknollen sakte men sikkert sneket seg inn i norsk kosthold. Som med mange nye produkter henger ikke alltid folkeopplysningen med, og det er lett å stusse litt når matvarer vi ikke kjenner så godt som poteten antar en litt annen farge enn vi er vant til.

Så hva da, når ingefærknollen har en blålilla eller noen ganger blågrønn ring, en halv cm innenfor skallet?

Flue i salaten? Larver i mandarinen? Det skal du være glad for.

Ikke dårlig, enda bedre!

- Blå ingefær er bedre enn den vanlige, ifølge informasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland.  Foto: NORGESGRUPPEN
- Blå ingefær er bedre enn den vanlige, ifølge informasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer


– Det er ingenting i veien med ingefæren. Tvert i mot er dette en egen variant av ingefær som heter Blue Ring, forklarer Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, som solgte oss den blåringete ingefæren.

– Bruken er som vanlig ingefær, men denne skal visstnok være enda litt bedre - i den grad du kan kjenne forskjell.

Vi må innrømme at vi ikke kjente noen nevneverdig forskjell. Hverken i gulrotsuppen, kalkunsausen eller i ingefærteen (vi smakte litt først og tok sjansen). Vi oppfattet den som noe rundere i smaken enn sin lysegrønne slektning, og det var slettes ikke noen usmak på den.

Like viktig, lillafargen forsvant.

Slik sjekker du om den er spiselig

"Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking" heter det i Opplysningskontoret for Frukt og Grønts leksikon. Dette er for vanlig ingefær - den med den blålilla ringen, er foreløpig så eksotisk her hjemme at den ikke er tatt med. Men at knollene skal være faste og kraftige, gjelder for alle.

Her er våre beste kjøpetips.

I butikk: Skal du kjøpe ingefær - se på skallet. Jo ferskere ingefæren er, jo mer ligner skallet på potetskall, og jo eldre den er, jo mer ligner det på bark. Det er nesten instinktivt om du står foran en kasse og skal plukke ut selv, litt vanskeligere om du kun har tilgang på ferdiginnpakket ingefær.

Du bør også klemme på den. Fersk ingefær er fast i fisken; men vil likevel gi noe etter om du klemmer på den. Den skal imidlertid ikke være så myk som en lime - eller umoden avocado.

Har du først tilgang til å klemme på ingefæren: Knekk av en liten bit. Da ser du om den ser frisk og fin ut, du kjenner om den lukter slik den skal lukte - og du kan også se om du har så flaks at du har en blåringingefær foran deg.

Synes du det er vanskelig å kjøpe perfekt modne frukt- og grønnsaker? Sjekk kjøpetipsene for frukt med hardt skall

Ingefærteen blir hverken blå eller lilla, selv før vi har sitron eller honnning i.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ingefærteen blir hverken blå eller lilla, selv før vi har sitron eller honnning i. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


På kjøkkenet: Når du skal bruke ingefæren skjønner du fort hvor frisk den er. Den skal være saftig - men det skal ikke renne av den når du kutter eller river, som om det var en agurk.

Er du usikker på om du har fått en Blue Ring? Det kan være vanskelig å se om du har fått en variant av den fine ingefæren - eller om den begynner å bli dårlig, spesielt fordi blåfargen kan noen ganger gå mot det grønne, noen ganger mot det lilla. Selv om ingefæren er blålig når du kutter den opp; vil den endre farge når den blir varmebehandlet; det vil si om du steker eller koker den. Er du i tvil om den er en god blå ingefær eller en dårlig vanlig ingefær, sjekk ved å surre litt i en varm panne. Slipper blåfargen, kan du trygt spise den, også rå. Sitter blåfargen i etter et halvt minutt i pannen, er sjansen stor for at den er dårlig - og vi ville ikke spist den.

Les også: Kjøpe- og oppbevaringstips for sitrusfrukter

Slik oppbevarer du den

Ingefæren oppbevares best i tørre og kjølige omgivelser, mellom åtte og 12 grader. Blir den fuktig kan den bli misfarget og råtne. Har du en tørr og kald matbod, kan den holde i flere måneder. Har du en bit til overs du ser du ikke får brukt på en stund, kan du også fryse den ned. Da anbefaler vi å bearbeide den slik du har tenkt å bruke den, for eksempel rive eller kutte opp i skiver eller staver, og fryse i porsjonspakninger.

Les også: Derfor bør du flatpakke i fryseren