Det er ikke for tidlig å kjøpe juletre. Bare pass på å sjekke at det er hugget i midten av november, og ikke har ligget slik den siste måneden. Foto: COLOURBOX.COM
Det er ikke for tidlig å kjøpe juletre. Bare pass på å sjekke at det er hugget i midten av november, og ikke har ligget slik den siste måneden. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Du kan trygt kjøpe juletreet nå

Det er stort sett nå de hugges, uansett når du kjøper dem.

Tror du at det lønner seg å vente så lenge som mulig før du kjøper juletre, for at det skal holde seg friskt lenger?

– En av de vanligste misforståelsene er at juletreet holder seg bedre hvis man venter lenge med å kjøpe det, men det eneste som betyr noe er når juletreet blir felt, sier Rune Ven Säfvenbom, butikksjef i Plantasjen og informasjonskontakt kjedens Opplysningskontoret for Juletrær.

Han forteller at for at treet skal stå lenge bør det være felt etter midten av november. Så sørg for at du sjekker dette.

– Stort sett alle trærene som selges frem mot jul er hugget nå, sier Säfvenbom.

Les også: Triksene som får juletreet til å vare lenge

Slik oppbevarer du treet

Men kjøper du det nå, er det viktig at du har mulighet til å oppbevarer treet riktig før du tar det inn - og at du følger riktig fremgangsmåte når du tar det inn i huset. Det er heldigvis svært lite hokuspokus involvert.

– Det viktigste er at det får stå ute, gjerne med nettingen på, frem til du skal ta det inn, og at det blir stilt opp etter en vegg, ikke ligger, sier Säfvenbom. Det spiller ingen rolle om treet står tørt eller vått, den eneste utfordringen er om det skulle bli sommertemperaturer ute. Dersom det er mildt klima der du bor, kan det lønne seg å sette treet i skyggen, fremfor å la det stå i solveggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare treet som kommer i hus: Se hvem som bor i juletreet ditt

Når du tar det inn

Hugge selv? Nå får du kanskje gå i fred i juletreskogen, i stedet for å gå i kø og slåss om de fineste trærene uken før jul. Foto: Thomas Skyum/Innovasjon Norge
Hugge selv? Nå får du kanskje gå i fred i juletreskogen, i stedet for å gå i kø og slåss om de fineste trærene uken før jul. Foto: Thomas Skyum/Innovasjon Norge Vis mer


Når treet skal inn i hus, er det heller ikke mye hokuspokus.

– Du starter med å skjære av et par centimeter ved foten av treet, for å klargjøre det for å ta til seg vann. Sett det i foten, men la nettingen være på.

Så setter du det inn i et mellomtemperert rom, for eksempel gang eller kjeller, og lar det stå der natten over. Fortsatt med nettingen på.

– Det er viktig at treet får aklimatisert seg, og ikke går rett fra utetemperatur til stuetemperatur, sier Säfvenbom. - Når du flytter det inn i stuen eller der det skal stå, så kan du ta av nettingen.

Så må du huske å vanne treet, det må aldri stå tørt. Dersom det først tørker inn, og begynner å drysse, er løpet kjørt, og du kan se frem til å gå på nåler, hele julen.

Når du tar treet inn, spiller liten rolle, så lenge du husker på at treet er tørst:
– Gi det vann. Mye vann. Og vannet skal være lunkent, sier Säfvenbom.

Han sier treet godt kan stå inne hele desember, så lenge du synes det er hyggelig og gir det nok vann. Selv har han allerede plukket ut stuens julemidtpunkt, som står klart i hagen og venter på å få komme i hus, litt nærmere jul.

Når det er sagt: Har du eller noen i familien allergi, bør du begrense juletrekosen til noen få dager. Det kan nemlig gi oppblomstring av muggsopp

For få: Prisene på juletrær blir ikke lavere i år

Mer om juletrær:
I fjor startet Plantasjen det de kaller verdens første Opplysningskontor for juletrær i Norge. Tjenesten ble ifølge Plantasjen så populær at de nå utvider til Sverige og Finland. Du finner dem på Plantasjens Facebookside.

Du kan også finne informasjon hos organisasjonen Norsk Pyntegrønt.