Du kan skjule sikringsskapet

Men ikke hvor eller hvordan som helst.

Selv om du kommer til for å bytte eller vippe opp en sikring, kan det være vanskelig for eleketrikeren å komme til, dersom du plasserer sikringsskapet i et garderobeskap. Foto: Kvik
Selv om du kommer til for å bytte eller vippe opp en sikring, kan det være vanskelig for eleketrikeren å komme til, dersom du plasserer sikringsskapet i et garderobeskap. Foto: Kvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det verste eksempelet vi har sett på et innebygget sikringsskap, var et sikringsskap som var plassert i et teknisk rom man kun hadde tilgang til gjennom en dør skjult bak et speil, midt på veggen på et baderom, sier Jostein Ween Grav, sjefingeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB).

– Gikk det en sikring, eller skjedde det noe annet, måtte man hekte ned speilet og bruke gardintrapp for å få tilgang til rommet der sikringsskapet var
.
Dette sjekker de på elkontroll

Ikke hvor som helst

Husk at sikringsskapet skal kunne betjenes til en hver tid, og være tilgjengelig for å utføre vedlikehold og reparasjoner, sier Jostein Grav i DSB. Foto: DSB
Husk at sikringsskapet skal kunne betjenes til en hver tid, og være tilgjengelig for å utføre vedlikehold og reparasjoner, sier Jostein Grav i DSB. Foto: DSB Vis mer


Sikringsskap er sjelden et vakkert syn, og forrige uke viste en av våre journalister hvordan hun skjulte sikringsskapene ved å spesialtilpasse et speil. I debatten under artikkelen hevdet et par av våre lesere at dette ikke er lov, mens andre igjen foreslo å bygge det inn i et skap.

Reglene på området er heldigvis klare.

– I Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg, som ligger under Eltilsynsloven, er det en paragraf som heter "tilgjengelighet for vedlikehold". Den går ikke bestemt på sikringsskap, men omfatter hele det elektriske anlegget, sier Grav til DinSide.

Det er dette som er viktig for hvor du plasserer sikringsskap. For det handler ikke bare om at du skal få kommet til for å skru av eller på en sikring: Det må være plassert slik at de som kommer for å sjekke eller arbeide med sikringsskapet har arbeidsrom, og kan arbeide på en sikker måte.


– Vårt lokale eltilsyn har tilsyn med boliger cirka hvert tjuende år, litt avhengig av alder på bolig og bruk. Og vi ser ofte eksempler på at sikringsskapet er gjemt bort, slik at de ikke kommer ordentlig til.

En gjenganger er at sikringsskapene har blitt bygget inn i et klesskap.

– Det er gjerne skåret ut en åpning i sideveggen på skapet som er god nok til å få åpnet døren, men problemet er at det er vanskelig å se hva som er i skapet, og betjening av brytere blir nesten umulig. Å utføre arbeid i sikringsskapet vil kreve at klesskapet fjernes.

Det er ikke bare kontrollører og elektrikere som trenger å komme til. Det er jo en fordel at du ikke trenger speil for å teste jordfeilbryter, bytte sikring eller lese av målerstand (inntil det kommer automatiske strømmålere).

NB Du kan ikke ha sikringsskap på baderom, og helst ikke i vegg mot baderom. Regelverket for våtrom spesifiserer at det skal være minst mulig ledninger i vegg mot baderom, og ledningene må installeres på en sikker måte.

Det skal være så enkelt, men ... Kan du skifte sikring?

Du kan få tvangsmulkt

FØR OG ETTER: Skjul gjerne sikringsskapet bak en dør eller et speil, slik som her, men sørg for at det er gjort slik at du enkelt kan komme til, selv om du er alene, er rådet fra Grav. Foto: Kristin Sørdal
FØR OG ETTER: Skjul gjerne sikringsskapet bak en dør eller et speil, slik som her, men sørg for at det er gjort slik at du enkelt kan komme til, selv om du er alene, er rådet fra Grav. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Du havner selvsagt ikke i fengsel om sikringsskapet ditt er bygget inn i et klesskap, men det kan få konsekvenser.

– Dersom eltilsynet ikke kommer til sikringsskap, vil de skrive ut et varsel om vedtak. Du vil da få frist på en måned, samt pålegg om at det skal kontrolleres i etterkant, sier Grav.

Får ikke eltisynet melding om at vedtaket er rettet, vil DSB eventuet gå til vedtak om tvangsmulkt inntil dette har blitt utført.

Grav kjenner ikke til at noen har måttet betale bøter, men det er ikke uvanlig med å varsle vedtak fordi det er vanskelig for kontrollører å få tilgang til sikringsskap.

Slik skal sikringsskapet være

«Vi har hørt om folk som har bygget sikringsskap inn i garderobeskap, der man må ha speil for å se hva som er i sikringsskapet. Det går sikkert an å lese av måler og operere sikringer, om man tømmer skapet for tøy, men det er ikke mulig for elektriker å gjøre en ordentlig jobb.Jostein Grav, DSB »


Reglene rundt sikringsskap er altså ikke like rigide som for for eksempel brannslukningsapparater. Det trenger ikke være synlig og malt med varselrødt, men det må være lett tilgjengelig for både kontroller og bruk. Dessuten må skapet ikke gjemmes så godt at det blir nødvendig å lete dersom sikringene går.

I tillegg til plassering kan det være verdt å få med seg kravene til utførelsen av sikringsskap per i dag: De skal være i metall, i brannsikker utførelse.

– Vi har erfaringer med sikringsskap i plast som har begynt å brenne eller smelte, etter feil der det har oppstått lysbuer, avslutter Grav.

Du må ikke bytte dersom du har et sikringsskap i plast, men om du installerer nytt sikringsskap skal det være brannsikkert og i metall.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!