<strong>LANGT LIV:</strong> En nyere varmepumpe som denne fra 2015 kan forventes å leve inntil 20 år med riktig bruk og vedlikehold. Foto: Tore Neset
LANGT LIV: En nyere varmepumpe som denne fra 2015 kan forventes å leve inntil 20 år med riktig bruk og vedlikehold. Foto: Tore Neset Vis mer

Hvor lenge varer varmepumpa?

- Du kan regne med 12-15 år

Og de beste varer enda lenger.

Publisert
Sist oppdatert

Så langt er det solgt nærmere en million varmepumper her i landet, og nå har om lag halvparten av norske eneboliger og rekkehus denne oppvarmingsteknologien installert.

Det finnes en del privatboliger med luft til vann og væske til vann-pumper. Det aller vanligste er likevel luft til luft. Disse varmepumpene er forholdsvis billige i innkjøp og relativt rimelige å installere.

Men hvor lenge varer de før du må skifte til ny?

<strong>SLITASJEN:</strong> Spesielt viftene i utedelen må tåle store påkjenninger når det er kaldt. Heldigvis er det ikke vanskelig eller dyrt å skifte dem ut. Foto: Per Ervland
SLITASJEN: Spesielt viftene i utedelen må tåle store påkjenninger når det er kaldt. Heldigvis er det ikke vanskelig eller dyrt å skifte dem ut. Foto: Per Ervland Vis mer

Minst 12-15 år, men gjerne lenger

- Luft-til-luft-varmepumper som er tilpasset nordisk klima fra anerkjente produsenter har en forventet levetid på 12-15 år, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening til Dinside.

Varmepumpeprodusenten Toshiba oppgir eksempelvis på egne nettsider at de regner 12 års levetid som standard for varmepumpene. Også prognosesenteret tok 12 års levetid som utgangspunkt da de beregnet hvor mange som ville anskaffe varmepumper i årene fremover, for noen år siden, skriver huseierne.no.

Hagemoen understreker at dette forutsetter at pumpa er montert riktig, at den er tilpasset nordisk klima et godt og blir regelmessig vedlikeholdt.

- Levetiden vil kunne forlenges hvis du har jevnlig service på varmepumpa. Vi har varmepumper i Norge og Sverige som fremdeles virker etter 20 år.

Men hva om du kjøpte for ti år siden, eller overtar et hus der varmepumpe ble installert for eksempel midt på 2000-tallet? Vil det lønne seg å beholde den gamle og eventuelt flikke på den?

Før og etter 2013

Det er i grunnen ikke så mye som kan gå i stykker på ei varmepumpe. Og når det skjer, trenger det ikke bli så dyrt.

- Smådeler som ny vifte koster lite. En reparasjon kan derfor være lønnsomt om varmepumpa ikke er veldig gammel. En service koster normalt i underkant av 2.000 kr. Hvis kompressoren har røket, er det normalt fornuftig å kjøpe ny pumpe, mener Mytting Hagemoen.

<strong>ELDRE:</strong> Det er ikke sikkert varmepumper montert før 2013 fyller dagens krav til energiøkonomi. Foto: Sarah Thompson/Flickr/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0.
ELDRE: Det er ikke sikkert varmepumper montert før 2013 fyller dagens krav til energiøkonomi. Foto: Sarah Thompson/Flickr/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0. Vis mer

De aller eldste varmepumpene er derimot sjelden noe å satse på i vintrene som kommer.

For få år siden kunne du rett og slett kjøpe deg en varmepumpe og montere den selv. Fra 1. september 2013 ble det påbudt å la en kvalifisert montør gjøre jobben.

Dersom varmepumpa i huset ditt er mer enn fire år gammel, bør du derfor sjekke om den er montert korrekt.

Fungerer kanskje best i Syden

I varmepumpenes barndom her i landet ble det ikke bare solgt varmepumper for selvmontering, men også modeller som helt klart bare var ment for varmere strøk enn Norge. Disse vil naturlig nok fungere dårlig om vinteren.

I dag er de aller fleste varmepumpene forberedt for kalde, norske vintre.

- Nye varmepumper virker også ned mot -25 grader, så med dagens pumper trenger du ikke å tenke på om du må slå den av hvis det blir for kaldt.

Rolf Iver Mytting Hagemoen mener likevel at det ikke er noen grunn til å skifte ut en varmepumpe du er fornøyd med.

- Da er det bare å beholde den til den slutter å virke som den skal.

I en tidligere versjon av denne artikkelen kalte vi Rolf Iver Mytting Hagemoen for «Rolf Iver Mytting Johansen». Dinside beklager dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer