Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Du kan bryte avtalen

En fastrente låser deg ikke for alltid.

Mandagens artikkel om å binde boliglånsrenten skapte debatt blant engasjerte lesere.

"Kan jeg bytte bolig med fastrente? Banken min frarådet meg å binde, siden man blir så låst. Hvordan er reglene for å refinansiere/selge/kjøpe nytt hus etc når man har rentebinding?" spurte en DinSide-leser i går.

Du kan bryte avtalen


Se de andre innleggene i forumet

Som man roper på DinSide, får man selvsagt svar.

- I DnB NOR spurte vi akkurat det norske folk om de kunne tenke seg å binde fastrenten nå, og det er det liten interesse for, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR. Foto: DnB NOR
- I DnB NOR spurte vi akkurat det norske folk om de kunne tenke seg å binde fastrenten nå, og det er det liten interesse for, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR. Foto: DnB NOR Vis mer

- Man er ikke bundet på hender og føtter om man går inn på en fastrenteavtale. Om du skulle ønske å bytte bolig, kan fastrenteavtalen vanligvis tas med over til nytt eieobjekt forutsatt at sikkerheten for lånet er den samme, innenfor omtrent samme prosent av verdi som du hadde, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR til DinSide.

Hun mener at hovedpoenget med fastrente er å inngå en avtale om fast pris på renten slik at man oppnår en forutsigbar situasjon, det er jo en "låsing" man ønsker.

Mulig å bytte bank

- Dog skulle man angre, er det mulig å gå ut av avtalen, men det kan koste en god del dersom du har bundet på et høyere nivå enn det fastrenten ligger på når du går ut. Derfor er det viktig å gjøre en grundig analyse av din økonomiske situasjon før du bestemmer deg for om fast eller flytende rente passer best for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler å binde renten om ikke lenge

Du er heller ikke bundet av å holde deg til den samme banken selv om du har et fastrentelån. Sodefjed Jørgensen forklarer:

- Det er mulig å bytte bank selv om du har fastrente. Da vil det mest vanlige være å bryte fastrenteavtalen. Før du gjør det, er det lurt å be banken din regne på hva det eventuelt vil koste deg, eller hva du får ut, og undersøke grundig hvilken fasterente du eventuelt kan binde til i ny bank hvis du fortsatt ønsker å binde. Men kanskje har økonomien din endret seg slik at det passer bedre med flytende rente.

Betaler bankens tap

"Jeg bandt renta på 5,5% i 2006 for 10 år. Gikk ut av avtalen for cirka 3 uker siden med en pen underkurs rett inn på konto. Så er det bare å vente til fastrenta faller under 5% igjen (10 år), og så binder jeg vel igjen kanskje?" skrev en annen DinSide-leser nylig.

- Det er vanligvis ingen gebyrer ved å gå ut av fastrenteavtalen. Du må enten betale en rentekompensasjon hvis du har en avtale som ligger over markedspris, eller du får en rentekompensasjon hvis din avtale ligger under markedspris, forklarer Sodefjed Jørgensen.

Disse kompensasjonene kalles overkurs eller underkurs. Her finner du forskriften som sier hvordan dette skal beregnes

Hva du må betale i overkurs, eller får tilbake i underkurs avhenger av den enkeltes lånesituasjon og rentebildet på det aktuelle tidspunktet. Betaler du overkurs, anses dette som renter, og du får skattefradraget på 28 prosent.