Betaler du kontant, kan du bli ansvarliggjort for håndverkeres ubetalte skatt. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLAND
Betaler du kontant, kan du bli ansvarliggjort for håndverkeres ubetalte skatt. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLANDVis mer

Du kan bli straffet om de ikke skatter

Staten girer opp jakten på svart arbeid.

Jakten på skattesnytere intesiveres. Og fra nyttår kommer nye regler som gjør at du som arbeidsgiver kan gjøres ansvarlig for skattegjeld eller momsunndragelser fra selskaper du kjøper tjenester av, melder Skattebetaleren, medlemsbladet til Skattebetalerforeningen.

Dette gjelder dersom beløpet overstiger 10.000 kroner, og du betaler kontant. Og beløpsgrensen er den samme, uansett om du utbetaler summen som et engangsbeløp, eller i små porsjoner utover året.

Dette vil si at dersom du har vaskehjelp du gir 400 kroner i en konvolutt, annen hver uke i ett år, totalt 10.400 kroner, kan du bli medansvarlig for å betale vaskehjelpens skattegjeld, dersom vedkommende ikke betaler skatt - og blir tatt for dette.

Det skal være enkelt å sikre seg mot å arve skattegjeld, sier Lise Halvorsen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Det skal være enkelt å sikre seg mot å arve skattegjeld, sier Lise Halvorsen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer


Les også: Fire av ti positive til svart arbeid

Det spiller ingen rolle om du har fått kvittering, og handlet i god tro. (Det har du imidlertid ikke, dersom du har betalt samme person mer enn de 4.000 kronene du har lov til, eller du bør vite at vedkommende har dette som levebrød.)

Se også faktaboks lenger ned: Slik blir hjelpen hvit

Forslaget fra Finansdepartementet er at dersom du blir gjort ansvarlig for håndverkeren - eller vaskehjelpens - skattegjeld, skal beregningsgrunnlaget ikke settes høyere enn 75 prosent av det vederlaget myndighetene mener du har betalt for oppdraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sikrer du deg

Heldigvis er det enkelt og greit å sikre seg, forteller Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

- Ikke bruk kontanter. Betaler du via bank, har du sikret deg, sier Halvorsen til DinSide Bolig. - Dette er jo en enkel og grei måte å betale på, de aller fleste gjør jo dette når de får utført håndverkertjenester uansett, og det vil ikke bli noen stor byrde for forbrukeren å sikre seg.

DinSide har tidligere omtalt hvordan du kan sørge for at overføringer til håndverkere blir snappet opp av systemet, dersom du har mistanke om at han ikke skatter av pengene du betaler. Du kan kreve å få en faktura der organisasjonsnummeret du finner i enhetsregisteret og merverdiavgift skal stå i betalingsfeltet, foran navn på håndverker(-bedriften) - dersom du velger en håndverker som er registrert i enhetsregisteret.

Dette er imidlert ikke nødvendig for å sikre ryggen, ifølge Halvorsen.

- Det viktigste er å betale tjenester via bank. Da er transaksjonene sporbare.


Ifølge Skattebetaleren er det litt uklarheter rundt disse reglene, fordi ikke alle banktransaksjoner er sporbare, for eksempel om du av en eller annen grunn skulle betale fra en utenlandsk bankkonto, men vil du være helt sikker på å unngå skattesmell bør du oppbevare kvitteringene i 10 år. Finansdepartementet kan imidlertid tolkes dit hen at det holder med tre. Men har du først tatt vare på kvitteringer for arbeid som er utført i hjemmet, i tre år, skader det vel ikke å la dem ligge innerst i skuffen i et par år til.

Det er mulig du synes det er flaut, men det er det viktigste du gjør: Skriv kontrakt, er Sinnasnekker'ns beste råd til deg som skal hyre inn håndverker.

Skattefri hjelp i hus og hage

Selv om vi på alle måter vil oppfordre til at du hyrer inn hvit hjelp, er det noen unntak for hvordan du kan hyre inn skattefri hjelp til huset.

Svart arbeid

Har du benyttet deg av svart arbeidskraft hjemme? (Avsluttet)
Ja(46%)
Nei(45%)
Vet ikke(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Reglene er ganske enkle: Dersom de samlede utbetalingene til en person i ett inntektsår (ett kalenderår) er 4.000 kroner eller mindre, er ikke arbeidsgiveren (deg) pålagt å lønnsinnberette beløpet til skattemyndighetene, og for arbeidstager er inntekten skattefri.

For at alt skal være lovlig, er det selvfølgelig et par betingelser til som må være oppfylt, selv om jobben utføres innenfor firetusenkroners-grensen:

  • Den som utfører jobben må ikke være næringsdrivende, det vil si at han eller hun ikke kan leve av den type arbeid de utfører for deg.
  • Du plikter å sjekke at vedkommende har nødvendig arbeids- eller oppholdstillatelse.
  • Samlete utbetalinger for hjelp i hjemmet fra en husstand, uansett hvor mange arbeidstakere som hyres inn, kan ikke utgjøre mer enn 60.000 kroner.

Litt papirarbeid

I tillegg medfører det en liten plikt. Selv om du ikke må betale arbeidsgiveravgift, eller legge på moms, må du likevel fylle ut og levere et eksemplar av en oppgjørsblankett for private arbeidsgivere til arbeidstakeren for hver utbetaling, men du velger selv om du vil sende den til skatteoppkreveren. Dette kan gjøres elektronisk via altinn, dersom du ønsker det. Du må også alltid ta vare på din del av blanketten.

Oppgjørsblanketten kan du laste ned fra Skatteetatens nettsider. og den kan evt leveres elektronisk.

Les mer: Slik får du skattefri hjelp