- Du kan bli fanget i en knøttliten bolig

Forbrukerrådet advarer mot eiendomsmeglere som lager et uriktig bilde av boligmarkedet.

<b> KJØPE KORTSIKTIG BOLIG? </b> Lar du deg rive med av følelsene dine, kan du i verste fall sitte igjen med en leilighet du ikke får solgt når du vil oppgradere til en større bolig. Foto: MASKOT / NTB SCANPIX
KJØPE KORTSIKTIG BOLIG? Lar du deg rive med av følelsene dine, kan du i verste fall sitte igjen med en leilighet du ikke får solgt når du vil oppgradere til en større bolig. Foto: MASKOT / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagdirektør i Fobrukerrådet, Thomas Bartholdsen, skriver i en kommentar om farene ved å kjøpe bolig i dagens boligmarked.

Han advarer blant annet unge boligkjøpere om at de fort kan bli fanget i knøttsmå boliger, og kritiserer eiendomsmeglere som gir et falskt inntrykk av at det er boligmangel i Norge.

LES OGSÅ: Lurer du på hva boligen du vil kjøpe er verdt?

Ingen boligkrise

Bartholdsen understreker at situasjonen i Norge akkurat nå ikke kan defineres som en boligkrise.

ADVARER:  Fagdirektør i Fobrukerrådet, Thomas Bartholdsen, advarer unge boligkjøpere mot å kjøpe dyre, knøttsmå leiligheter som de kun ser for seg å bo i et par år. Foto: FORBRUKERRÅDET
ADVARER: Fagdirektør i Fobrukerrådet, Thomas Bartholdsen, advarer unge boligkjøpere mot å kjøpe dyre, knøttsmå leiligheter som de kun ser for seg å bo i et par år. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


«Vi i Forbrukerrådet har vært alene om å minne om at Norge både vil trenge flere boliger i årene som kommer – og at boliger i Norge bygges etter hvert som de blir solgt. Det er ingen boligkrise, bare et selvsagt etterslep.

Forbrukere, og ikke minst unge forbrukere som har basert sine kjøp på påstander om boligmangel og at dette vil drive prisene oppover, risikerer selvsagt å tape store beløp. Det er ikke sikkert de får igjen det de selv betalte når de engang skal selge.

Foreldre som har gitt forskudd på arv eller økt rammelånet for å hjelpe en sønn eller datter inn i boligmarkedet, kan ende opp med å angre bittert, skriver Bartholdsen i kommentaren.»

Framtidsretta?

Det er ikke sikkert det lønner seg å kjøpe en bolig du ikke har planer om å bo i lenger enn i en kort periode.

- Det er viktig at du kjøper en bolig du kan bli boende i flere år. Dersom det er en bolig du kun kan bo i, i to-tre år, er det sannsynligvis ikke lønnsomt å kjøpe, har Bartholdsen tidligere uttalt til Dinside.

I samme intervju råder også fagdirektøren boligkjøpere til å legge bort følelsene når de skal by.

- Når man først kobler inn følelser, blir man mindre rasjonell, og det er lettere å bli dratt med i budrunden. Det er jo også derfor meglerne lager prospekter med så mye følelser.Men da bør man heller tenke at «denne boligene finnes det tusener av, som er like bra eller som er mye bedre enn denne».

LES OGSÅ: Kjøpe bolig? - Se etter den «skjulte» informasjonen

Eskalerende boligetterspørsel

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener det politiske miljøet i Norge er på rett vei når det kommer til by- og boligutvikling.

 HISTORIELØST:  Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener det er historieløst å å tro det er bygget nok for fremtiden. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN
HISTORIELØST: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener det er historieløst å å tro det er bygget nok for fremtiden. Foto: CF WESENBERG / KOLONIHAVEN Vis mer


- Det er et faktum at norske boligpriser har steget sterkt nesten uavbrutt i 23 år. Oppgangen skyldes særlig økt levestandard, befolkningsvekst og høy kjøpekraft med god tilgang på kreditt. Pressområdene er preget av sterk og eskalerende boligetterspørsel og et akkumulert underskudd i boligbyggingen. Dette har et samlet politisk miljø forstått, og regjeringen jobber på en rekke fronter for å stimulere til en mer effektiv by- og boligutvikling, sier han til Dinside.

Videre sier han at Oslo-regionen er Europas raskest voksende hovedstadsregion og at det derfor hviler et stort ansvar på dagens politikere for å tilrettelegge for morgendagens behov.

- Holdningen til Norges Eiendomsmeglerforbund er klar. Det må bygges tilstrekkelig i forhold til behovet. Men boligbygging tar lang tid, og kan ikke avstemmes i forhold til markedssvingninger på månedsbasis. Selv om SSBs befolkningsframskrivinger er avhengig av flere usikre forutsetninger, er det ingen grunn til å lure på trenden. Vi kommer til å bli mange flere i dette landet, og det store flertallet vil bosette seg urbant nær arbeidsplasser og utdanningssteder. Det er både historieløst og perspektivløst å tro det er bygget nok for fremtiden, understreker Geving.

LES OGSÅ: Historisk lav rente fra Norges Bank

- Kjøp etter reelt behov

Direktøren sier at Norges Eiendomsmeglerforbund lenge har vært glassklare på deres bekymring for den økte gjeldsoppbyggingen i husholdningene, og de oppfordrer folk til å ta inn over seg utviklingstrekkene i norsk økonomi selv om de ennå ikke føler nedkonjunkturen på kroppen.

Boligmarkedet

Tror du det snart vil bli et fall i boligprisene? (Avsluttet)
Ja, men nå som renta er satt ytterligere ned vil det ta litt tid.(31%) 574
Nei, i hvert fall ikke i de store byene.(23%) 428
Ja, det kan ikke fortsette slik så mye lenger.(15%) 290
Jeg gleder meg til å se hva folk som har lån til over øra sier når renta stiger.(14%) 255
Nei, jeg tror det er lenge til det vil skje.(13%) 252
Ja, jeg venter med å kjøpe til prisene synker.(4%) 81
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi anbefaler derfor at unge som skal inn i boligmarkedet kjøper etter reelt behov og etter lommebok, og vi fraråder unge å strekke seg langt for å finne drømmeboligen ved førstegangskjøp.

- Det er gjerne naturlig å kjøpe en mindre og rimeligere bolig i etableringsfasen, for så å kjøpe en større når behovet og familiesituasjonen endrer seg. Unge bør også vurdere om det kan være et alternativ med noe lengre reisevei kontra en dyrere bolig mer sentralt, råder han.

Geving understreker at det ikke er riktig å snakke om ett boligmarked i Norge ettersom det er mange faktorer som slår ulikt ut i forskjellige landsdeler.

- Stavanger og Oslo er for tiden ytterpunktene. Vi har pekt på drivene i prisutviklingen, og forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Trenden i Oslo har så langt i høst har vært at det meste som legges ut selges relativt raskt. Men på generell basis tilsier erfaring at markedet roer seg ned utover høsten og tar seg opp igjen etter jul. Om det også skjer framover får tiden vise, avslutter han.

LES OGSÅ: Snart kommer det nye sedler

Etter at denne saken ble laget, satt Norges Bank ned renta. Etter rentenedsettelsen har Eiendomsmeglerforbundet gått ut og sagt at de frykter at det siste rentekuttet vil gjøre et hett boligmarked enda hetere.

De understreker at det ikke nødvendigvis er så lurt å gå for drømmeboligen med en gang man skal inn på markedet.

- Ikke gjør det med en gang du skal etablere deg. Ta heller det nest beste; aksepter litt lengre reisevei og litt lavere standard for å unngå å kjøpe for dyrt, er rådet Geving, har gitt til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!