Du har ikke lov å rive baderommet ditt

Dersom du ønsker å bygge det opp igjen på lovlig vis.

Siri Skaalmo og Svein Inge Leirgulen rev ned den gamle baderomsinnredningen i god tro. Det hadde de egentlig ikke lov til.  Foto: Elisabeth Dalseg
Siri Skaalmo og Svein Inge Leirgulen rev ned den gamle baderomsinnredningen i god tro. Det hadde de egentlig ikke lov til. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Hvordan skal forbrukere kunne vite dette, når aktørene i bransjen sliter med å få oversikt?Siri Skaalmo»


I høst kjøpte Svein Inge Leirgulen og Siri Skaalmo en enebolig i Bærum kommune. Boligen hadde oppgraderings-behov, og siden de først skulle pusse opp, bestemte de seg for å totalrenovere den.

Paret har søkt hjelp hos fagfolk hele veien, arkitekt, rørlegger, snekker og våtromsplateprodusenten Litex, men én del av prosessen bestemte de seg for å ta selv: Rive ut og kaste alt det gamle.

Se hva de fant i badeveggen!

Hit men ikke lenger: Siri Skaalmo og Jon Inge Leirgulen var ikke klar over at man må søke om tillatelse før man river baderommet.  Foto: Elisabeth Dalseg
Hit men ikke lenger: Siri Skaalmo og Jon Inge Leirgulen var ikke klar over at man må søke om tillatelse før man river baderommet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det burde de egentlig ikke ha gjort. For i de nye byggereglene som trådte i kraft 1. juli i fjor, heter det blant annet at man ikke kan gå i gang med å renovere eller bygge bad, før man har fått saksbehandlet og godkjent byggemelding. Og det å rive ned badet, er en del av prosessen man må få godkjendt før man går i gang med, ifølge de nye reglene.

- Vi visste at vi ikke kunne starte byggeprosessen før vi hadde fått søknadene godkjent, men ikke at vi ikke kunne rive, sier Skaalmo til DinSide.

Paret overtok huset rett etter at de nye reglene trådte i kraft. Etter overtakelsen brukte de litt tid på å bestemme seg for hvilke håndverkere de skulle bruke, og i mellomtiden begynte de med den delen av arbeidet de trodde de kunne ta selv.

- Hvis vi hadde måttet vente til vi hadde søkt, hadde det forsinket prosessen med flere uker, sier Skaalmo.

Nye spilleregler

1. juli i fjor ble en rekke nye byggeregler vedtatt. En av dem, at alle nye boliger på over 46 kvadratmeter må ha handikapbad, har vært vidt omtalt og diskutert.

Men det som kanskje forsvant litt i all ståheien om universell tilpasning, er den nye forskriften om søknadsplikt dersom du skal pusse opp eller bygge nytt bad.


For ordens skyld: Du trenger ikke søke om å få bytte ut speilet. Men med en gang du (les: fagperson) skal tukle borti rør eller membran, må du ha tillatelse fra kommunen først. Se faktaboks til høyre for en grov oversikt over hva som er søknadspliktig.

I renoveringsprosessen hos Skaalmo og Leirgulen er det arkitekten som har søkt - og dermed er ansvarlig for byggeprosessen. Og de har sørget for å hyre inn håndverkere med de nødvendige kvalifikasjoner og godkjenninger.

Søkers ansvar

Det er også verdt å merke seg at den som søker tar ansvaret. Det er fullt mulig å splitte ansvaret, altså la snekker, elektriker og rørlegger søke hver for seg, men det lønner seg å la søknaden gå gjennom et foretak som allerede er godkjent som et ansvarlig foretak. For det første har de erfaring med søkeprosessen, slik at den vil gå raskere. I tillegg må håndverkeren søke om ansvarsgodkjenning før han leverer byggemelding for deg - og prosessen kan da trekke ut.

Når jobben er gjort, skal du ha ferdigattest fra firmaet som har utført jobben.

Det er selvfølgelig heller ikke gratis å søke. Kommunene tar seg betalt for saksbehandlingen. I Oslo og Bærum koster dette 4.000 kroner, mens i Tønsberg slipper du unna med 1.565 kroner.

Full forvirring

Hensikten med de nye reglene er å få færre byggefeil og bedre kvalitet på bygg. Men informasjonen rundt de nye reglene har vært utilgjengelig, og ikke spesielt godt kvalifisert, etter at de ble innført.

- Vi fikk nye regler "over natten" sier Jørn Davidsen, administrerende direktør i Litex til DinSide. - Og det er ikke bare bransjen og forbrukerne som sliter med å holde seg oppdatert. Også i de ulike kommunene er det full forvirring.

Han forteller at det i Plan og Bygningsloven fra 2008 var bestemmelser om en del meldepliktige tiltak, blant annet ved bytte av sluk eller rør-innstallasjoner i våtrom. For disse tiltak var det krav om melding fra ansvarlig utførende.

- 25. juni 2010 ble det publisert noen endringer til loven med ikrafttreden 1.juli 2010 – det vil si 5 dager senere, sier Davidsen. - Ordningen med meldeplikt ble fjernet fra loven og det ble tatt inn i loven en spesifisering av tiltak som nå omfattes av full søknadsplikt.

Så det var ikke rart Skaalmo og Leirgulen ikke hadde fått med seg at de ikke kunne rive baderommet selv. Kommunene fikk den nye informasjonen rett før ferien, og det tok lang tid før de ulike plan- og bygningsetatene fikk satt seg inn i reglene og oppdatert informasjonen de gir til innbyggerne.

Hva skjer om man river uten å søke?

Teknisk sjef i Bærum kommune, Ketil Krogstad.  Foto: Elisabeth Dalseg
Teknisk sjef i Bærum kommune, Ketil Krogstad. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Hva som vil skje fremover dersom man river eller renoverer bad uten å følge den nye fremgansmåten til punkt å prikke, er det vanskelig å få svar på.

Det er ikke noe klart regelverk som sier noe om eventuelle sanksjoner eller bøter, men du bør for eksempel være klar over at dersom noe skulle skje, vil du stå mye sterkere overfor forsikringsselskapet dersom du har fulgt korrekt fremgangsmåte. For det hjelper ikke å skylde på håndverkeren.

Se hva forsikringsbransjen sier: Dette bør du ikke gjøre selv i boligen din

Ifølge Krogstad vil kommunen også prøve å gjøre det de kan for å la ting gå smidig i en periode, slik at både bransjen og forbrukere kan få satt seg ordentlig inn i reglene. For eksempel bruke ressursene på å få behandlet byggesøknader i stedet for å sjekke hvilken dato man river baderommet.

- Vi må nok se gjennom fingrene med enkelte detaljer som dette i en overgangsfase, sier Krogstad.

Har du flere spørsmål? DinSide kommer til å se nærmere på de nye byggereglene fremover. Send gjerne kommentarer, tips eller spørsmål til oss på bolig@dinside.no