Foto: Ebay
Foto: EbayVis mer

Du gjetter ikke hva denne snøklokken koster

Ble solgt for rekordpris på Ebay.

Hva ville du betalt for en blomsterløk? En femmer? 20 kroner? Kanskje 30 kroner?

Da er du ikke som britiske hageelskere, som kan bli nærmest fanatiske når det gjelder sine blomster og planter.

Nylig ble en snøklokkeløk av typen Galanthus plicatus 'E.A. Bowles' lagt ut for salg på Ebay. Det vakte tydeligvis oppsikt blant de galanthophiles (ja - snøklokkesamlerne kaller seg dette). Budene raste på, og løken ble til slutt solgt for 357 pund, rundt 3.300 kroner!

Sjelden

Det skal sies at det dreier seg om en sjelden sort av snøklokke. E.A. Bowles (1865-1954) var en botaniker som var veldig flink med blomsterløk og utviklet mange nye sorter i sin tid. Snøklokken som har fått navnet hans ble oppdaget i hagen til Myddelton House, hans tidligere hjem, i 2002. Deretter ble den dyrket for å passe på at den ikke forsvant fullstendig. Les mer om den sjeldne snøklokken her.

For et utrent øye ser snøklokken E.A. Bowles ut som en vanlig snøklokke, men den er svært sjelden. Budrunden endte til slutt på 357 pund. Foto: Ebay
For et utrent øye ser snøklokken E.A. Bowles ut som en vanlig snøklokke, men den er svært sjelden. Budrunden endte til slutt på 357 pund. Foto: Ebay Vis mer


Sjeldenhet forklarer høy pris

- Den er nok veldig sjelden, og det finnes nok ikke mange av den, siden den ble solgt til en så høy pris, sier Lasse Køgel, gartner ved Botanisk Hage i Oslo.

- Nye sorter er gjerne dyre i begynnelsen, så går prisene ned når man får dyrket dem frem og laget flere løker. Det tar tid, for en slik løk produserer bare en til to sideløk i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Køgel forklarer at det finnes en rekke forskjellige sorter av Galathus, som er det botaniske navnet på snøklokken. Det er forøvrig gresk og betyr "melkeblomst". Noen sorter har doble blomster, noen har fylte (flere blomsterblader), for eksempel. Den mest vanlige snøklokken her i Norge er Galanthus nivalis. Det er den som pleier å dukke frem fra sneen på vårparten.

- Noen har også den fylte varianten, Galanthus nivalis flore pleno, forteller Køgel.

- Finnes det snøklokkesamlere også her i Norge?

- Ikke direkte snøklokkesamlere, men det finnes folk som samler på blomster, og særlig blomsterløk. Da er det spesielt fjellhageplanter som er populære.

Slik får du snøklokker i hagen

Det er ikke vanskelig å få til snøklokker i hagen. Køgel råder deg til å kjøpe blomsterløk av snøklokke med en gang de kommer på markedet på høsten. Det er viktig at du ikke kjøper løk som er blitt for tørr, for da kan det ende opp med at de aldri får blomster. Så planter du dem på et egnet sted der snøen smelter tidlig, for eksempel inntil en sørvendt husvegg. Løken begynner faktisk å vokse litt allerede på høsten, og fortsetter med det i sakte tempo under snøen. Dermed føles det som om snøklokkene plutselig spretter frem over natten den vårdagen de kikker opp fra snøen.

- Plant dem ganske tett, med 2-3 centimeters mellomrom, for da får du en fin tue. Og la dem leve sitt liv, så vil du etter noen år ha et fint bed av snøklokker, sier Køgel.

I Botanisk Hage har de 2-3 typer snøklokker. Når de dukker frem avhenger av hvordan vinteren er, men de som står ved hovedgården kan dukke opp allerede i mars dersom forholdene er bra.