Mikroen er veldig anvendelig, men er ikke ideell for tining av kjøtt. Foto: Colourbox
Mikroen er veldig anvendelig, men er ikke ideell for tining av kjøtt. Foto: Colourbox Vis mer

Du bør IKKE tine kjøtt i mikroen

Det finnes en mye bedre metode.

Publisert
Sist oppdatert

Da mikroen ble en vanlig dings å ha på 80-tallet var det ikke måte på hvor begeistret vi var.

Det flommet over av kokebøker med oppskrifter på hvordan man laget mat i mikroen. Alt fra søndagssteken til lasagnen kunne tilberedes i den lille ovnen.

Etterhvert kom vel de fleste frem til at maten ikke ble like god som når man brukte vanlig stekovn og kokeplate. Men mikroen har fortsatt stor nytteverdi. Den er for eksempel veldig fin til å varme opp middagsrester, ferdigmat, dampe grønnsaker og så videre.

Men det du faktisk IKKE burde bruke mikroen til, er å tine frossent kjøtt. Kanskje det er nettopp det du bruker den mest til?

Jo saktere, jo bedre

Det aller beste er å la mat tine sakte i kjøleskapet. Da tar det selvsagt veldig lang tid, men du får et bedre resultat der matvaren holder på væsken på en best mulig måte.


Det finnes ikke større krise enn når det er middagstid, alle er skrubbsultne, men ingen husket å ta ut kyllingfiletene fra fryseren samme morgen. Da er det kjapt gjort å slenge dem inn i mikroen og prøve å tine dem der.

Det som da gjerne skjer, er at før det har sagt "pling", så har kyllingfiletene blitt kokt i ytterkanten, og all væsken har sivet ut. Og det selv om du hadde den på svak wattstyrke. Da får du ikke den saftige kyllingfileten du ønsker deg, og må skjære bort de kokte delene av fileten.

Det samme problemet oppstår når du skal tine kjøttdeig. Selv om klumpen er kokt i kantene, er den fortsatt frossen inni. Og laksefiletene blir også veldig raskt kokt hvis du tiner dem i mikroen.

Det går bedre å tine i mikroen dersom du tar det i intervaller, og snur på kjøttet med jevne mellomrom. Men da får du ikke brukt tiden til de andre middagsforberedelsene.

Slik tiner du smartest

Det aller beste hvis du trenger å tine mat litt kjapt, er faktisk å bruke det gode gamle trikset med å putte det frosne kjøttet i en plastpose, knyte igjen, og legge den i en bolle med varmt vann. Vannet skal ikke være glovarmt, men holde rundt 40 grader. Da vil kjøttet tine ganske kjapt.

Hvis du skal tine mye av gangen, bør du dele opp i flere poser og fordele kjøttet i flere boller med varmtvann. Hvis vannet blir kaldt, heller du på med mer varmtvann, slik at tiningsprosessen holdes i gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer