La barna være med på øvelsen, og øv gjerne på å klatre i stige eller tau i trygge omgivelser først.  Foto: Colourbox.com
La barna være med på øvelsen, og øv gjerne på å klatre i stige eller tau i trygge omgivelser først. Foto: Colourbox.comVis mer

Du bør ha brannøvelse hjemme

Fire av fem har aldri gjort det.

Brannøvelser. For de aller fleste av oss er det et irriterende innslag (eller en velkommen pause) i jobbhverdagen. Men selv om det er kjedelig, kan brannvernøvelser redde liv, fordi alle vet hva de skal gjøre dersom ulykken skjer.

Til tross for dette er det svært få som gjennomfører brannøvelse hjemme.

Vi går mot årets mørkeste og kaldeste måneder, og høysesong for peiskos og stearinlys, og dessverre også brann. Med levende lys øker faren for husbrann, og i fjor omkom hele 63 nordmenn i branner, viser en fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.

Brannvern: Slik sikrer du deg best - og billigst

Fire av fem har aldri gjort det

Til tross for stadige påminnelser og vissheten om at brannøvelser er med på å redde liv, har 82 prosent av nordmenn aldri hatt en brannøvelse hjemme.

– Praktiske gjennomføringer redder liv. Undersøkelsen viser at bare 7 prosent har gjennomført en brannøvelse i løpet av det siste året, og vi tror en av grunnene til dette er at mange mener det er nok å vite hvor rømningsveiene er. Dessuten tror nok mange at det aldri vil brenne hos dem, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring i en pressemelding.

Hun håper at flere skal se nytten av å arrangere brannøvelse hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at branner kan oppstå svært raskt, og om du ikke har gått gjennom rømningsveiene på forhånd kan selv et lite hinder, som en vanskelig dør eller sikring på slukningsapparatet, bli til et stort problem. Etter en øvelse kan du handle mer på refleks, og bruke mindre tid på å tenke eller lese bruksanvisninger, avslutter Faaberg.

Vi har testet brannvern på sprayflaske: Virker det? Se video.

Hele familien må være med

Det er viktig at alle husstandens medlemmer er med på brannøvelsen, slik at de vet hvordan de skal reagere og komme seg ut dersom det skulle oppstå brann. Også barna.

– Det er viktig at man snakker med barna om brann på en god måte. Barn som blir redde kan reagere for eksempel ved å gjemme seg under sengen. Ved en brann er det viktig at de forstår at de må komme seg ut eller varsle de voksne dersom de skulle oppdage brann. Små barn må ikke leke brannmenn, sier Faaberg.

Kun én regel som gjelder for barn

Norsk bannvernforening har utarbeidet en rekke tips til hvordan du kan gjennomføre en brannøvelse, og hva dere bør gjøre dersom ulykken er ute:

  • Fortell barna hva en røykvarsler er, og hva det betyr når det piper.
  • Lær barna nummeret til brannvesenet.
  • Små barn skal ikke slokke branner. "Kom deg ut og varsle naboer" er den eneste reglen barn skal trenge å forholde seg til.
  • Avtal møtested utenfor huset ved en evakuering.
  • Sørg for at alle voksne kan «Redde – varsle – slokke», og vet hva det innebærer.
  • Sørg for at alle røykvarslere er seriekoblet, slik at hele huset varsles i tilfelle brann.
  • Ha gode rutiner for levende lys. Den som tenner et lys har også ansvaret for å slukke det.

Er pulverapparatet ditt bra nok? Slik sjekker du.