Ønsker du peis til vinteren burde du begynne planleggingen nå. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Ønsker du peis til vinteren burde du begynne planleggingen nå. Foto: Frode Larsen/ifi.noVis mer

Dropper søknadsplikt på peis

Regjeringen vil innføre varig unntak, under ett år etter at regelen ble innført.

De siste årene har de folkevalgte strammet inn byggereglene med jevne mellomrom, og utvidet søknadsplikt til blant annet å bygge bad.

Er peisen sotet igjen? Vi har testet to vanlige metoder for sotfjerning. Se hvilken som er best.

Trekker tilbake søknadsplikt

Etter mye kritikk rundt innstrammingen av byggereglene for baderom, har regjeringen varslet at de vil løse opp i disse reglene. Det samme gjør de nå med søknadsplikt for å bygge ildsteder.

– Det blir ingen søknadsplikt for ildsteder. Vi vil som tidligere varslet, innføre varig unntak for dette i forskrift. Denne skal tre i kraft 1. juli 2011, sier statssekretær Dag Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet i en pressemelding.

Dermed snur regjeringen i to av de nye forskriftene til plan- og bygningsloven som ble innført i fjor sommer, ett år etter at de ble innført.

- Vi har som tidligere varslet satt i gang arbeid med forslag til forenkling av reglene for våtrom. Etter påske sender vi forslag til regler som gjør det mindre krevende og kostbart å rehabilitere bad og lignende arbeider ut på høring. Disse reglene skal etter planen tre i kraft på sensommeren, sier Sandbakken.

Dette bør du vite om du skal pusse opp badet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økte kostnader


Innstramminger i byggereglene og utstrakt pålegg om å søke om tillatelse gjør ikke bare litt større oppussingsprosjekter mer kompliserte og tidkrevende. Det blir også dyrere. For kommunene skal selvsagt ha betalt for å behandle søknadene.

Når det kommer til ildsteder er det imidlertid støtte å få. Regjeringen har innført en tilskuddsordning for alternativ oppvarming, og flere kommuner gir støtte til utskifting av gamle vedovner eller peiser eller montering av peisinnsats, pelletsovn og varmepumpe.

Les mer: La kommunen sponse peisen din.