Dropp klesvasken

Ikke helsefarlig å bruke skitne klær.

BAKTERIER: De kanadiske buksene hadde flest bakterier i dette området. Foto: Colourbox.com
BAKTERIER: De kanadiske buksene hadde flest bakterier i dette området. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lei av klesvask som hoper seg opp? En mulighet er å la seg inspirere av den kanadiske (mannlige) studenten, som har funnet ut hva som skjer når klærne ikke blir vasket.

Om latskap var utgangspunktet for det vitenskapelige forsøket, er uvisst. Men Josh Le har, i vitenskapens navn, brukt et par dongeribukser i 15 måneder uten å vaske disse, skriver kanadiske The Star.

Klesvasken tar fem måneder av livet ditt

Ikke helsefarlig

Formålet med forsøket var å finne ut om buksene inneholdt helsefarlige bakterier etter såpass lang bruk. Sammen med professor Rachel mcQueen ved University of Alberta, der Le er student, tok de bakterieprøver av buksene etter de 15 vel overståtte månedene.


Den kanadiske professorens konklusjon var at bakteriene som buksene inneholdt, ikke er helsefarlige. Det ble funnet fem forskjellige bakterier i dongeribuksene, men ingen av disse utgjorde en helserisiko for studenten.

Resultatene er ikke overraskende, ifølge rådgiver Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet.

- De bakteriene vi vanligvis finner på klærne er våre egne bakterier. Disse utgjør vår egen normalflora, og denne er normalt ikke helsefarlig eller sykdomsfremkallende, sier Elstrøm til DinSide.

Han legger til at man kan bli syk av egne bakterier, men det er når de kommer over på steder i kroppen der de normalt ikke finnes, eller om forsvaret vårt skulle bli sterkt svekket på grunn av annen sykdom eller behandling.

I det kanadiske forsøket påpeker professor Rachel mcQueen at det ikke ble funnet E.Coli-bakterier på de uvaskede buksene.

- Også E. Coli er en normal bakterie i tarmen hos mennesker, og det ville ikke være overraskende å finne slike tarmbakterier på klær som ikke blir vasket. Disse utgjør ingen stor fare for folk, men kan derimot forurense mat eller gi infeksjoner til de som er spesielt utsatt, altså bør de som arbeider med mat eller i helsetjenesten bruke rene klær, sier Elstrøm.

Du kan vaske på 15 grader

Frys framfor vask?

Den største bakterieforekomsten fant man i skrittet på den kanadiske studentens bukser, som selv slet mest med at buksene luktet vondt.

Dette løste han ved å putte buksene i fryseboksen - et triks som visstnok hadde effekt.

- Etter syv måneders bruk luktet buksene ganske vondt, men en tur innom fryseboksen fjernet den vonde lukten, forteller Le til kanadiske The Star.

Elstrøm kan fortelle at ved å legge klærne i fryseren vil man hemme bakterieveksten, men det vil derimot ikke drepe bakteriene, i tillegg til å være upraktisk.

- I laboratoriene fryser vi ned bakterier for å ta vare på disse over lang tid. Dersom vi senere trenger å forske på prøvene, tar vi de ut av fryseren og tiner de opp. Da lever de og formerer seg videre, sier Elstrøm.

Har du vasket denne?

Lik mengde bakterier

Etter 15 måneders bruk ble den kanadiske dongeribuksen vasket, før Josh Le brukte den i 13 dager. Da ble det tatt nye bakterieprøver, og buksene inneholdt da tilnærmet samme mengde bakterier som etter de 15 månedene. Overraskende kunnskap for oss forbrukere, men helt logisk, ifølge Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet.

- Bakterier kan bare overleve om de har tilgang til næring, som de finner på huden og ikke på klærne. De levende bakteriene man finner på klær etter 13 dager, 15 måneder eller tre år vil være de som nylig har kommet fra personens kropp, forteller Elstrøm.

Konklusjonen fra Petter Elstrøm er at mangelfull vask av klær vil ha mest å si for estetikken og velværet for den enkelte, men lite å si for smittevernet med unntak av i helsetjenesten og næringsmiddelindustrien.

Og for latsabbene der ute kan det være verdt å merke seg at hvis man først drøyer klesvasken, kan man like gjerne drøye den noen år som noen uker.

Dessuten vil de fleste bakteriene på skittentøy som ligger i kurven i mer enn 10 måneder, ha dødd, og trenger kanskje ikke vaskes i det hele tatt..

Pass opp for denne bakteriebomben