Dropp hagestellet - la det gro

Den siste hagetrenden er ville blomster, så nå kan du droppe plenklipping.

Ingenting er vakrere enn villblomster. De minner oss om barndommen. Foto: Colourbox
Ingenting er vakrere enn villblomster. De minner oss om barndommen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du hage? Men ikke grønne fingre?

Nå trenger du ikke lenger få dårlig samvittighet over at du ikke tar på deg gummistøvlene og hagehanskene hver helg, og bruker timesvis på å luke og stelle i hagen. Du trenger heller ikke føle deg utilstrekkelig fordi tomten din ser litt småslaskete ut sammenlignet med naboens prydhage.

Den nyeste trenden på hagefronten er nemlig å la naturen regjere, og fylle hagen med ville blomster i stedet for primadonnaplanter som krever masse stell. Høres ikke det bra ut?

Les også: Nå begynner sneglekrigen

Villblomster er en av de heteste trendene fra Chelsea Flower Show i London. Det årlige blomstershowet foregår nå i slutten av mai, og hagearkitekter og gartnere fra hele verden stiller for å vise frem sitt beste og mest kreative.

Og hva er vel finere enn forglemmeiei, blåklokker, prestekrager, geitrams og akeleier? Minner ikke disse blomstene deg om din barndoms somre?

Litt jobb må til

Når det er sagt, så er det ikke slik at du slipper helt unna hagestell.

- Det er ikke gjort i en håndvending å få en blomstereng i hagen, det krever litt innsats og tålmodighet, sier Torborg Galteland i Norsk Botanisk Forening.

Hvis du allerede har en plen, og vil etablere blomstereng i hagen, bør du luke unna plantene du ikke vil ha der. Det er jo ikke så fint med hagen full av løvetann og brennesle, heller. De blomstene du vil ha, lar du stå.

- Hvis du har en plen som er relativt ugressfri, ville jeg plantet flerårige arter innimellom, sier Galteland.

Du kan også hente villblomster fra grøftekanten og plante dem i hagen, men da skal du bare ta noen få, slik at du ikke ødelegger der blomsten står.

Begynn fra scratch

Et annet alternativ er å fjerne alt gress du har i hagen, og så en helt ny blomstereng. Du får kjøpt slike frøpakker i gartnerier. I så fall bør du blande inn sand i jorda, dersom den er veldig leirrik og fuktig. Er jorda for næringsrik, vil ugresset du ikke vil ha i hagen storkose seg, og ta rotta på de fine villblomstene.

Det eneste aberet er at det vil ta flere år før du får den flotte blomsterengen du ønsker deg, for det tar tid for en nysådd blomstereng å etablere seg skikkelig. Du vil ikke få blomster det første året, men år for år vil stadig nye arter blomstre.

Snarveien kan være å etablere sandbed i deler av hagen, og så blomstereng eller plante villblomster der. Hvis dette fungerer, og villblomstene trives, kan du gradvis utvide bedet og få større blomstereng. Se bloggen Liseshageverden for fine bilder av en slik prosess.

Ikke gjødsle, men slå

En blomstereng med villblomster skal ikke gjødsles. Du skal egentlig bare la den stå i fred, inntil sensommeren, hvor det er på tide å slå plenen med ljå og rake sammen gresset. Les mer om hvordan du sår en blomstereng, og hvordan du skal stelle den hos Felleskjøpet.

Har du plen som MÅ klippes? Se hvilken gressklipper du bør kjøpe

Gjør naturen en tjeneste


Dersom du gjør om hagen til en blomstereng, gjør du også noe bra for naturen. Blomsterenger er livsviktig for en rekke insekter og fugler, så du kan forvente et yrende liv av sommerfugler, biller og fugler om du lar naturen overta hagen.

Slåttemark, som i virkeligheten er en villblomstereng, er faktisk en naturtype som er i sterk tilbakegang i Norge, og står på rødlisten over truede naturtyper. Nå er det satt i gang tiltaksplan for å ta vare på denne verdifulle naturtypen. Les mer om det på Dirnat.no

19. juni arrangeres forresten Villblomstenes dag i hele Norden. Da kan du bli med på turer hvor du får lære om villblomster. Se mer på Villblomstenesdag.no.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!