<b>Play House:</b> Sklien i dette huset tar barna direkte ned fra soverommet til kjøkkenet. Men de må selv gå opp trappene. Foto: Aboday
Play House: Sklien i dette huset tar barna direkte ned fra soverommet til kjøkkenet. Men de må selv gå opp trappene. Foto: AbodayVis mer

Drømmehus for små og store

Betong kan brukes til så mye - som for eksempel sklier.

Barndommen er kort, men boligen er lang. For alt vi vet er dette et munnhell fra det gamle Østen, men det passer uansett svært godt på denne oppsiktsvekkende eneboligen.

Den hører hjemme i Indonesia, i nærheten av hovedstaden Jakarta, og er først og fremst spesiell fordi foreldrene har etterkommet et barneønske som burde tilhøre eventyret og ikke virkeligheten.

Stilig hus: Men det er ikke designet som imponerer mest

Bare lek?

En spiralformet betongsklie(!) innehar en helt sentral posisjon i huset, som naturlig nok har fått navnet "Play House" (lekehus), og kan i løpet av kort tid ta barna fra soverommet til kjøkkenet. De som har barn vet at det å få de minste til å samles til måltidet kan ta så lang tid at potetene er kalde før de dukker opp, men ved å forvandle reiseveien til en lek har de indonesiske arkitektene hos Aboday virkelig brukt hodet.

På den annen side: Er en betongsklie særlig mer komfortabel enn en sklie laget av flisete trestammer?

Den svært så synlige sklia går på utsiden av huset, og selv om den nok altså har begrenset varighet - det er kanskje ikke så morsomt å skli ned når en er 15 - er den distinkt nok til å gi boligen et uvanlig særpreg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HØYT UNDER TAKET: Med ti meter totalhøyde fordelt på to etasjer er det nok av luft i boligen.


Likte du dette huset? Da bør du også få med deg dette spektakulære drømmehuset som ligger i USA samt artikkelen fra 2008 om fremtidens boliger

Sprekk på fire centimeter

HØYT UNDER TAKET: Med ti meter totalhøyde fordelt på to etasjer er det nok av luft i boligen.
HØYT UNDER TAKET: Med ti meter totalhøyde fordelt på to etasjer er det nok av luft i boligen. Vis mer

De hvitmalte, ti meter høye betongveggene gir det to etasjer høye huset et monumentalt preg fra utsiden, til tross for at de store flatene brytes opp med klatreplanter, mens det på innsiden
er satset på åpne løsninger - med unntak av de tre adskilte soverommene.

På grunn av mengden betong som er brukt i konstruksjonen er huset avhengig av naturlig ventilering og områder med skygge for å balansere ut de høye temperaturene på varme dager (Jakarta er både varmt og fuktig store deler av året), i tillegg til at et fire centimeter stort hulrom i taket bidrar til å hindre ekstremvarme om sommeren.

Boligen har et omfang på rundt 150 kvadratmeter, og med en 320 kvadratmeter stor tomt er det nok av grøntareal å boltre seg på hvis husets femåring blir lei av betongsklia.