Drillparaden

Hvor mange driller trenger du? Her er svaret!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å spørre en handyman om hvor mange driller, skrutrekkere, sager, freser, fastnøkler osv. han trenger, er minst like meningsløst som å spørre kona hans om hvor mange sko, støvletter, vesker, sjal, jakker, kåper, solbriller hun virkelig trenger.

Poenget med verktøy er å ha det for hånden. Man vet nemlig aldri når det er behov for det, ting kan gå i stykker, man kan få en god idé eller rett og slett bare få et anfall av virketrang. Eller at man endelig orker å ta seg av den bagatellen ens bedre halvdel har mast om i halvannet år, den som ikke betyr noen verdens ting og ingen ser og bare er kjedelig å fikse, men ok da...

Les også: Smarte ting du kan bruke drillen til

Så verktøy må man ha. Til det man trenger og litt til. Man vet som sagt aldri.

Det er dessuten med verktøy som med skruer, bolter og beslag. Selv om det er noe konkret man trenger, kjøper man aldri bare akkurat det. Ut fra loven om tings iboende faenskap vil det snart bli behov for enten mer av det man kjøpte, eller noe som er litt større, mindre, lengre, kortere eller går andre veien. Derfor handler enhver handyman alltid et antall skruer i flere dimensjoner i tillegg til de han trenger akkurat da. Det samme gjelder selvsagt også alt annet.

Ikke minst gjelder dette også verktøy. At man trenger store, små, korte og lange skrutrekkere i alle varianter er en selvfølge. Det samme gjelder sager, filer, for ikke å snakke om bor - i det hele tatt.

image: Drillparaden


Roterende verktøy står helt sentralt, og alle varianter bør være for hånden. Skal du ta vekk noen grader på de bløte messingskruene med spor som sitter i platen rundt dørhåndtaket til stuedøra nytter det ikke med en diger maskin. Da trenger du en bitteliten batteridrevet Dremel med slipestift. Skal du feste ny arbeidsbenk i kjellermuren nytter det ikke med en fis av en batteridrill - da trenger du en borhammer.

Her har vi samlet vårt lille utvalg av roterende håndverktøy, samt en beskrivelse av oppgaver som kan løses med de forskjellige. Vi begynner med de minste.

Batteridrevet mini-Dremel

Dremel Stylus har en ganske spesiell fasong, men det gjør at den sitter svært godt i hånden. Du har mye bedre finkontroll over denne enn den vanlige typen. Den er også svært lett.

image: Drillparaden


Maskinen er elektronisk styrt og har myk oppstart. Den høres ut som pikkoloversjonen av flytoget, noen oktaver høyere, og pent låter det ikke. Den stopper også automatisk hvis du belaster den for hardt.

Hastigheten regulerer du med hjulet på enden, og topphastigheten er 25 000 omdreininger.

Denne Dremelen er ypperlig til finarbeide, spesielt sliping, polering og forming av små detaljer.

Bosh IXO skrutrekker

Første gang jeg støtte på denne var da jeg skulle hjelpe datteren min med å montere en mannshøy stabel med flatpakkede hyller etc fra Ikea. Hun hadde kjøpt den på grunn av størrelsen og Litium-ion batteriet, som gir stor kraft og lang levetid.

image: Drillparaden


Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk, men fant fort ut at den klarte jobben med glans. Den er overraskende kraftig, og setter du den tilbake i laderen når du ikke bruker den mellom slagene går den svært sjelden tom for strøm. Den kan også låses for manuell skruing.

Maskinen utrolig hendig og klarer det meste av vanlig skruoppgaver. Selv om du har batteridrill fra før er denne aldri overflødig.

Vanlig Dremel

Dremmel 300 er en rimelig standard-Dremel og er en del kraftigere enn den batteridrevne lillebroren over. Med denne kan du kappe, slipe, bore og frese og det finnes massevis av tilbehør. Du får bevegelige akslinger, forsatser til fresing, vinkelforsats, stativ - listen er lang.

image: Drillparaden


Denne utgaven har bedre betjening og brukskomfort enn de eldre, svarte utgavene.

Eldre Dremel

Vår første Dremel har fått nærmest permanent tilhold i det lille bordstativet. Her brukes den til finarbeide, gjerne sammen med det lille koordinatbordet med mikroskrustikka fra konkurrenten Proxxon.

Med en liten chuck i stedet for spennhylsen står man mye friere ved valg av bor-dimensjoner.

image: Drillparaden


Vi bruker også vinkelforasts på maskinen i stativet som gjør at du får akslingen til verktøyet parallelt med bordflaten og kappeskiven i rett vinkel. Da får du en presisjonskappemaskin for finere hobbyarbeider.

12 og 18 volts drill/skrutrekkere

Disse er arbeidshestene og brukes nesten daglig. Vi kjøpte to stykker, mest fordi man svært ofte borer og skrur om hverandre og man blir lei av å bytte mellom bitsholder og bor hele tiden.

image: Drillparaden
image: Drillparaden
Hvilken som brukes til hva kan variere. 18-volts utgaven er kraftigst, og har dessuten to mekaniske utvekslinger. Da går den langsommere med mer kraft, perfekt for skruing med lange skruer i grovt treverk.

12-volts utgaven brukes nok mest til forboring av hull til skruer, men også som skrutrekker. Den er noe lettere enn storebroren.

Elektrisk drill

Dette er klassikeren. Her snakker vi om klassisk tysk kvalitet, kraft og presisjon. Vårt eksemplar er godt over sin første ungdom, men presterer fremdeles like bra.

image: Drillparaden


Fordelen med en drill du plugger i veggen er først og fremst kraft og turtall, og en elektrisk utholdenhet ingen batterier kan hamle opp med. Dermed blir bruksområdene langt med omfattende. Mer om dette kan du lese i denne artikkelen.

Borhammer

Tungvekteren i samlingen er borhammeren. Der hvor slagdrillen må gi tapt tar denne over. Er det bare murstein, lettbetong eller Leca du skal bore i klarer du deg fint uten. Men er det skikkelig betong med pukk i trenger du denne.

image: Drillparaden


Den kan bore eller hamre eller en kombinasjon av begge deler. I motsetning til en slagdrill hamrer den uten at du selv må presse for å få kraft i slagene. Med en borhammer tar du bare styringa, kraften i slagene sørger maskinen selv for.

Feste av bor og meisler gjøres med et enkelt håndgrep, det er SDS-standarden som gjelder.

Trenger du enda flere verktøy?

Med dette utvalget klarer du deg lenge. Skal du enda lenger ned i størrelse er vel tannlegen neste. Skal du oppover så er det enda et par nivåer før vi er over i entrepenørenes rekker.

Har du plass i mekkebua er en søyleboremaskin veldig kjekk å ha. Den er også svært rimelig etter at kineserne kom på banen, vi snakker om noen hundrelapper.

image: Drillparaden


Hva blir det neste? Vi har ikke tatt for oss skruautomat, dreiebenk og fres, men det får vi komme tilbake til i forbindelse med neste oppussingsrunde.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!