Drill pilsen kald på 30 sekunder

Forfriskende amerikansk oppfinnelse, både til fest og til fjells.

Det ser kanskje ikke helt normalt ut, men det ligger vitenskap bak, så da må det vel være greit? Foto: Produsenten
Det ser kanskje ikke helt normalt ut, men det ligger vitenskap bak, så da må det vel være greit? Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere testet fire måter å kjøle ned drikkevarene på tur, og Matprats sommertrikspatrulje har vist oss hvordan vi kan bruke salt i isvannet for å få det enda kaldere.

Men i USA har to studenter, Ty Parker og Trevor Abbott, brukt fysikken de lærte på skolebenken til noe langt mer fornuftig enn å løse verdensproblemer.

De har laget to produkter som baserer seg på samme teori: Å spinne ølboksen i et kaldt element vil kjøle den ned raskere.

Fest på drillen

Det første de gjorde var å lage en aksling som festes på drillen. I enden monterte de en gummiholder som passet over en standarddimensjonert ølboks. De kaller produktet "Chill Bit".

Mens ølboksen spinner, sirkulerer væsken i boksen og kulden fordeles optimalt. Dette skal gi en nedkjølingstid på 30-60 sekunder.

For tungvint? Du kan få nesten samme funksjon i kjøleskapet

På det amerikanske markedet har produktet en klar målgruppe - såkalte "tailgaters". Dette er idrettssupportere som reiser med laget sitt på bortekamper, og ofte griller og drikker øl på parkeringsplassen utenfor stadion før kamp.

Men hvor mange av disse har en drill i nærheten?

Har du ikke lyst til å drasse på en drill kan du velge Beerouette i stedet. Foto: Produsenten
Har du ikke lyst til å drasse på en drill kan du velge Beerouette i stedet. Foto: Produsenten Vis mer


Egen el-drill

Det samme tenkte kanskje de to oppfinnerne da de jobbet med utviklingen.

Derfor laget de like så godt en egen el-drill spesialdesignet kun for dette formålet.

Den er vanntett, går på fire AA-batterier, og du kan legge den fra deg i isbøtta, så gjør den jobben for deg mens du kan gjøre noe annet. Denne har de kalt "Beerouette", som spiller på ordet "piruett".

Ikke noe tvil om at ting skal spinne her, altså.

Selv om den tar utgangspunkt i at du har en bøtte med is tilgjengelig, så kan den nok gjøre samme nytten i en snøflekk på fjellet eller i en kald bekk, noe som gjør den til en potensiell turkamerat.

Her er en annen måte å få kald drikke med seg på tur

Her kan du se en video av hvordan produktene fungerer:

Hva med bobler?

De fleste vil nok tenke at det å feste en ølboks på en drill vil resultere i ufrivillig ansiktsvask ved åpning.

Men, nei. Oppfinnerne sier at den raske roteringen snarere gir motsatt virkning - mindre skumsprut ved åpning.

Begrunnelsen er basert på fysiske lover, og i stedet for at vi skal forsøke å oversette og forklare kan dere lese oppfinnernes egen forklaring her.

De sier imidlertid ingenting om hva dette gjør med ølen etter åpning, men vi velger å tro at de ikke ville lagt den ut på markedet om den viste seg å drepe kullsyren i boksen.

Produktet finner du på Kickstarter, og prisene er til å leve med. For en Beerouette må du ut med 40 dollar inkludert frakt til Norge - altså cirka 240 norske kroner.

Da lurer den seg akkurat over 200-kroners grensen, så du må plusse på 25 prosent merverdiavgift og eventuelle fortollingsgebyr.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!