– Dra i pluggen. Ikke ledningen.

Mange dropper den enkle brannforsikringen av ren og skjær latskap.

<strong><b>Slik skal det gjøres:</strong></b> Dra i støpselet, ikke ledningen. Foto: Elisabeth Dalseg
Slik skal det gjøres: Dra i støpselet, ikke ledningen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du skal ikke dra i ledningen. Dra i pluggen.

På ett eller annet tidspunkt i løpet av livet, skjønner du at moren din hadde rett. Når det kommer til rådet når du skal ta ut støpsler av stikkontakter vet de aller fleste at hun - eller faren din, for den saks skyld - hadde rett. Men gjør vi det? Drar i støpselet og ikke i ledningen?

Dra i pluggen, er Tor Øynes klare råd. Foto: DSB
Dra i pluggen, er Tor Øynes klare råd. Foto: DSB Vis mer


Og er det egentlig så farlig om vi dropper det sånn en gang innimellom. Fordi vi ikke orker å gå helt bort til stikkontakten, og bøye oss ned?

– Ja, er det rungende svaret fra de personer som jobber med elektrisitet og brannsikkerhet DinSide har vært i kontakt med det siste året.

Det var blant annet ett av spørsmålene el-installatør og kontrollør Tor Nordhagen stilte oss da han foretok en elsjekk i boligen vår et par år tilbake.

Nordhagen advarte oss også mot å bruke skjøteledninger og forgrenere i faste installasjoner.

Enkel forholdsregel

– Ta tak i selve pluggen når du skal trekke den ut av stikkontakten. Ikke ledningen, sier Tor Øynes, senioringeniør for elektriske produkter i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) til DinSide.

Forklaringen er enkel: Om du trekker i selve ledningen, så kan du ødelegge koblingen mellom ledningsenden og stiften som kommer ut av pluggen. Det kan da oppstå en såkalt lysbue i støpselet.

– Dette er en vanlig årsak til branntilløp, sier Øynes.

Hva gjør du?

Drar du alltid i pluggen? (Avsluttet)
Som oftest(34%) 517
Ja(31%) 474
Nei(23%) 347
Bare når jeg husker på at jeg burde(8%) 118
Bare når noen ser på(4%) 59
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvor vanlig, har DSB dessverre ikke statistikk på. Det vi vet, er at av alle apparatene i et hjem, er det komfyren som er involvert i flest branner, og den pleier man jo ikke å plugge ut og inn i tide og utide. Disse brannene skyldes imidlertid også så godt som alltid brukerfeil.

Les også: Slik sikrer du deg best mot brann

Skru av før du plugger ut

Det moren din kanskje ikke fortalte deg, er imidlertid at du burde skru av det apparatet du ønsker å plugge ut av stikkontakten. Mange av produktene er fullt mulig å skru av før du drar ut støpselet. Et klassisk eksempel er støvsugeren, der man ofte er langt unna stikkontakten.

– Skrur du av, kutter du strømmen, som er smart, i tilfelle det skulle oppstå gnister. Det er ikke alt det er mulig å skru av, men såfremt du kan, skru av før du plugger ut, er senioringeniørens råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer