<B>TENKER NYTT:</B> Det har tatt noen tiår å få det til, men Kimberly-Clark lanserer nå doruller uten, eh, rull. Foto: Colourbox (manipulert)
TENKER NYTT: Det har tatt noen tiår å få det til, men Kimberly-Clark lanserer nå doruller uten, eh, rull. Foto: Colourbox (manipulert)Vis mer

Dopapir for late miljøvernere

Er det mulig å si at sjelen blir borte når papptuben forsvinner? Det vil vi tro.

Barnehagene i USA er sannsynligvis allerede satt i DEFCON 1-modus. Den amerikanske tørkepapirgiganten Kimberly-Clark, som i Norge nok er mest kjent for nødhjelp i form av Kleenex, har nemlig klart å gjøre miljøvernerne veldig glad, mens barnehagebarna går en nervøs førjulstid i møte.

For hva skjer med den årvisse nisseproduksjonen når selve dorullen blir en saga blott?

Først i USA - først i verden?

Dopapiret Scott Naturals Tube-Free er ifølge produsenten det første i sitt slag i USA, og fjerner altså den runde kartongen helt innerst, den som alltid blir hengende igjen som et hånflir hver gang du har dratt deg gjennom alt papiret på den siste rullen.

Les også:
Hvilken vei skal dorullen egentlig henge?, og Test: Det beste dopapiret

Scott-serien med dopapir var den første som ble levert med papprull, noe som skjedde for godt over 100 år siden. Nå blir amerikanerne åstedet for den motsatte bevegelsen, alt for å la brukerne slippe å tenke på hvilken søppelbøtte den grå rullen skal kastes i.

SLIK SER DEN UT: Pakningen for det nye, dorull-løse dopapiret ser strengt tatt ut som de fleste andre dopapiremballasjer.
SLIK SER DEN UT: Pakningen for det nye, dorull-løse dopapiret ser strengt tatt ut som de fleste andre dopapiremballasjer. Vis mer

Undersøkelser gjort av produsenten viser at så mange som 85 prosent av amerikanske kaster den gjenværende pappen i det vanlige søppelet framfor i resirkuleringsbøtta. Med et estimert totalforbruk på 17 milliarder ruller per år, noe som resulterer i drøye 72.500 tonn søppel, er
det åpenbart et USA har endel å tjene på å kvitte seg med rullen allerede før den havner på dorullholderen til forbrukeren.

Kan komme til Norge

- Lanseringen av det første papprull-løse dopapiret for hjemmemarkedet er et grønt steg framover som demonstrerer Kimberly-Clarkes forpliktelser overfor en bærekraftig utvikling, og til å utvikle produkter som imøtekommer behovene til dagens miljøbevisste forbrukere, sier Doug Daniels, merkevaresjef for Scott-serien, i en pressemelding.

En tuller ikke med dorutinene til folk flest, og Kimberly-Clark lover at Scott Naturals Tube-Free-papiret kan brukes akkurat som vanlig dopapir. De er riktignok ikke helt runde, men de skal snurre fint rundt holderen likevel - og selv den aller siste biten er brukbar.

Hvert år omsettes det dopapir for mer enn ni milliarder dollar i USA, eller rundt 53 milliarder norske kroner. I første omgang vil det dorulløse papiret rulles ut i et begrenset antall utsalgssteder i nordøstlige USA, men hvis salget tar av er planen å introdusere dopapiret i både resten av USA og internasjonalt.

Les også: Hvilken vei skal dorullen egentlig henge?
Test: Det beste dopapiret