Det lønner seg å lese det som står med liten skrift. Selv om det ikke er så mye.  Foto: Deal.no
Det lønner seg å lese det som står med liten skrift. Selv om det ikke er så mye. Foto: Deal.no Vis mer

Dobbelt så dyrt på kreditt

5,1 prosent nominell rente per måned høres kanskje greit ut. Men den årlige effektive renten er på hele 91,4 prosent!

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen godt bevart hemmelighet at det er dyrt å kjøpe på kreditt. I vår jakt etter terrassevarmere til helgens guide kom vi imidlertid over en avtale det er lenge siden vi har sett maken til.

Ved første øyekast ser det kanskje ikke så ille ut. Terrassevarmeren Greenway Rio koster 2.990 kroner om du kjøper den kontant. Velger man finansieringspris, betaler man 114 kroner hver måned, i 36 måneder.

Så kommer den lille skriften: Kredittkjøpspris, 5.964 kroner. Det er 16 skarve kroner unna å være dobbelt så dyrt.

Les også: Seks ganger så dyrt på krita!

1,8, 5,2 eller 90,47 prosent rente?

I kjøpsbetingelsene står det pent forklart at rente per måned er 1,8 prosent. Effektiv rente per måned er 5,20 prosent. Det høres kanskje ikke så ille ut - litt høyere enn boliglånsrenten, er det lett å tenke.

Deal.nos beregning av årlig effektiv rente, gir ikke korrekt bilde av hvor høy den faktisk er.  Foto: Deal.no
Deal.nos beregning av årlig effektiv rente, gir ikke korrekt bilde av hvor høy den faktisk er. Foto: Deal.no Vis mer
<strong>Vår effektiv-rente-kalkulator gir en effektiv rente på hele 91,4 prosent! Foto:</strong> DinSide.no
Vår effektiv-rente-kalkulator gir en effektiv rente på hele 91,4 prosent! Foto: DinSide.no Vis mer


Nøkkelordet er "per måned". Boliglånsrentene oppgis per år. Effektiv rente på dette kredittkjøpet er svimlende 90,47 prosent!

Vi har brukt DinSides effektiv rente-kalkulator for å beregne årlig effektiv rente. Har du planer om å handle på kreditt, vil vi sterkt anbefale at du gjør det samme for å finne ut hvor mye renter du faktisk betaler. 1,8 og 5,20 prosent er omtrent så langt unna 90 prosent på skalaen man kan komme.

Begge priser må komme tydelig frem

Uten å ta stilling til dette konkrete eksempelet, kan jeg si at det viktigste når det gjelder avbetalingskjøp er at både kredittprisen og kontantprisen skal oppgis med en gang, sier Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til DinSide.

- Når det gjelder effektiv rente skal den oppgis per år, ifølge Kredittkjøpsloven, legger Gjedrem til.

Dette vilkåret er en slags oppfylt hos Deal, men det er to store ankepunkter. For det første oppgis ikke effektiv rente for den nøyaktige summen, men kun for utvalgte beløp: 1.000 kroner, 10.000 kroner og 20.000 kroner.

Det andre ankepunkte er imidlertid langt mer alvorlig. For det er milevis fra de oppgitte 24 og 34 prosentene effektiv rente (2.990 kroner havner jo mellom 1.000 og 10.000 kroner) til de faktiske 91 prosentene du må betale.

Forbrukerombudet hadde en gjennomgang av alle nettbutikkene et par år tilbake. Etter dette har de jobbet mest med effektiv rente i sammenheng med kontorkreditt og lån.

- Det du sier her, tilsier at vi burde ta en ny sjekk av dette, for å sikre oss at det oppgis riktig effektiv rente, og at kredittpris og kontantpris kommer tydelig frem, sier Gjedrem.

DinSide har vært i kontakt med Deal.no, men de har i skrivende stund ennå ikke kommentert saken.

Billig blir ofte dyrt: De store 1-kronersbløffene

Glem skattefradrag

Dersom du tror at staten kan hjelpe deg her, ved å gi deg rentefradrag for rentene, vil du få deg en overraskelse. Og den er langt fra positiv. Det finnes selvfølgelig unntak, men i utgangspunktet er maksimumsgrensen for å kunne trekke fra renteutgifter på skatten begrenset til en sats på 17 prosent effektiv rente. Du kan altså trekke fra de første 17 prosentene, men de resterende 74 prosentene kan du bare glemme å få fradrag for.

Les mer om skatteplikt på blodrenter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer