Dobbelt så dyrt å fremkalle selv

Tenk deg godt om før du kjøper en fargeprinter for å skrive ut bildene dine selv. Det er godt mulig at gjør-det-selv-pakken er usedvanlig lite lønnsom.

I vårt regneeksempel hentet fra dagens virkelighet, går vår helt til innkjøp av en Canon Pixma iP4000, som har fått hederlig omtale av DinSides dataredaksjon. Innkjøpspris på 1500 kroner. En levetid på tre år gir kapitalkostnader på 530 per år ved dagens rentenivå.

Vår fotograf er nokså ivrig, særlig i ferietiden, og tar omtrent like mange bilder verdt å fremkalle som det er dager i året. Antall bilder som fremkalles årlig er i snitt 300 i formatet 10X15 cm.

Det virkelige blekkforbruket

I følge Canons tekniske spesifikasjon, bruker denne skriveren fem separate blekkassetter, og varigheten for hver blekkpatron oppgis å være 440 A4-sider ved fem prosents dekning. Ett sett med blekkpatroner skulle med dette gi omtrent fem års forbruk av blekk. De fleste med litt erfaring med blekkskrivere og bilder vil vite at dette er sterkt overdrevet. ”Fem prosents dekning” betyr nemlig akkurat det – at fem prosent av arket dekkes med blekk. Tettheten som oppgis i spesifikasjonen innebærer at du nesten bare skriver ut tekst med printeren.

For enkelthets skyld forutsetter vi at du i gjennomsnitt må skifte ut fem blekkpatroner hvert år, hvorav en av typen BCI-3eBK, som er litt dyrere enn de andre.

Blekk- og papirprisen

Handler du patronene hos spesialbutikken originalblekk.no, kommer regningen på 1*107,57 pluss 4*85.57= 450 kroner.

I tillegg kommer kostnadene til papir. Samme butikken selger papir av typen CANON PP-101 A6 7980A010 (20 stk) til 38,38 per pakke. Vår helt trenger 15 slike pakker i året, noe som betyr omtrent 570 kroner året.

For å minimalisere fraktutgiftene, bestiller du alt i en årlig pakke, til en estimert fraktpris på maksimalt 150 kroner og kommer ut med 1200 kroner i samlede ”driftskostnader” til bildene per år.

Kapitalkostnadene forbundet med printeren er på omtrent 530 kroner per år. Hvis vi belaster bildene med halvparten, blir de samlede årlige kostnadene rundt 1450 kroner, og omtrent fem kroner per bilde.

Halve prisen hos andre

Tar du like gjerne og setter bort hele greia til fagfolk, for eksempel www.eurofoto.no,
vil det koste deg omtrent halvparten per bilde. Vi har da forutsatt at du fremkaller 100 bilder ad gangen. Ved denne mengden koster fremkallingen deg 2,25 kroner per bilde pluss 59 kroner i frakt. Samlet koster hvert bilde deg cirka 2,85 kroner.

Med dette kostnadsbildet, går kanskje produsentene av blekk og papir ganske så utfordrende tider i møte. Man skal overbevise mye og lenge om å fremkalle selv, når det koster over dobbelt så mye på kjøpet.