Dobbelt prishopp utenfor Oslo

Mens boligprisene har steget med seks prosent i Oslo de siste 12 månedene, har prisstigningen vært dobbelt så høy i Akershus, Østfold og Vestfold.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De nyeste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at prisene har steget dobbelt så mye i fylkene rundt Oslo, som i selve byen. Tallene tar hensyn til endringer til og med fjerde kvartal år 2000. Både i Akershus, Vestfold og Østfold har prisene steget 12 prosent de siste 12 månedene.

Formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Trygve Swartling, ser ikke bort fra at de høye boligprisene i hovedstaden presser kjøpere ut til nærliggende områder. Når kjøpere trekker ut av Oslo, vil det føre til høyere priser i områdene rundt byen.

Enebolig til halv pris

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

- Det er ikke usannsynlig at folk velger å flytte til for eksempel Østfold, der de får en enebolig til halvparten av prisen i Oslo, sier Swartling.

Selv om prisene i Østfold har steget dobbelt så mye som i Oslo det siste året, er det fremdeles dobbelt så dyrt å kjøpe bolig i Oslo som i Østfold.

Også tall fra Prognosesenteret tyder på at Oslo-folk vurderer å flytte fra de høye boligprisene. I fjor var det for første gang siden 1983 flere som flyttet fra Oslo enn til byen. 120.000 husstander kan tenke seg å flytte i løpet av de neste tre årene.

Oslo har de høyeste boligprisene av alle fylkene i Norge. Oslos nabofylke, Akershus, er det nest dyreste i landet. Der ligger kvadratmeterprisen på 15.600 kroner. Det er 2.300 kroner under gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo. Vil du vite hva boligene i ditt fylke er verdt? Klikk her!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgang høsten 2000

Tallene Norges Eiendomsmeglerforbund la frem i går, viser nedgang i boligprisene siste kvartal i fjor. På landsbasis sank prisene med én prosent de tre siste månedene i fjor. Størst var fallet i Rogaland og Nord-Norge, der prisene dalte fire prosent. Også i tredje kvartal i fjor dalte boligprisene. Klikk her for å finne ut hvor mye.

Ser vi fjoråret under ett, steg boligprisene. Nedgangen i siste halvdel av fjoråret drukner i den voldsomme oppgangen våren bød på. Totalt steg prisene med 9 prosent på landsbasis i fjor.

Høyere renteutgifter

Etter hvert som boligprisene stiger, bruker boligeiere stadig mer av inntekten på å dekke renteutgifter på boligen. Mens en enslig boligeier bare brukte 18 prosent av inntekter til å dekke renteutgifter i 1997, bruker han i dag 37 prosent av inntekten til å dekke boligrenter. Et ungt par bruker 18 prosent hver.

Spår nye prishopp

Selv om Oslo var ett av fylkene med svakest prisoppgang i året som gikk, spår Trygve Swartling større prisøkning i Oslo enn i resten av landet neste år. Han tror prisene vil stige med rundt åtte prosent i hovedstaden, og med seks prosent i resten av landet.

- Boligbyggingen er lav i Oslo. Fortsetter denne tendensen ser jeg ikke bort fra at prisene stiger enda mer enn åtte prosent, sier Swartling.

Lurer du på om prisene vil stige eller synke neste år? Klikk her for å finne svaret.