Ditt hjem i 2007

BOLIGTRENDER: AS Norge går så det suser, og neste år vil vi bruke 50 milliarder kroner på oppussing av hus og hytte. Dette vil du bruke pengene dine på.

Publisert
Sist oppdatert

Det beste året

2007 blir et festår uten like, skal vi tro analytikerne. Det svarte gullet flommer fortsatt i strie strømmer, arbeidsmarkedet er i medvind, vi skal få mer å rutte med, boligprisene stiger, ja, rent sagt alle piker peker opp.

- 2007 blir nok et festår for AS Norge. <i>Gunn Helen Øye </i>
- 2007 blir nok et festår for AS Norge. Gunn Helen Øye Vis mer


Og ikke nok med det...

- 2007 kommer til å bli det beste året for AS Norge noen gang, sier Gunn-Helen Øye, sosialantropolog og trendanalytiker i Prognosesenteret. - I tillegg er vi svært optimistiske. Og når vi er det, måler vi helt konkret at nordmenn bruker penger på hjemmene sine.

50 milliarder kroner

Slår Prognosesenterets anslag til, vil vi bruke mer enn 50 millarder på hus og hytte i år. Rundt 10 millarder på hytten og over 40 på hjemmet vårt. - Når vi først skal bruke så mye penger, ligger det godt til rette for at vi vil følge med på trender, sier Øye.

Mindre plass krever kreative løsninger, som dette kjøkken-i-skapet fra Ikea. <i>Foto: Ikea</i>
Mindre plass krever kreative løsninger, som dette kjøkken-i-skapet fra Ikea. Foto: Ikea Vis mer


Hun sier det blir stadig viktigere for oss mennesker å skille seg ut og vise kreativitet. - Og et hjem gir mer rom for det: Det er jo langt mer å ta tak i, og når en er ferdig, er det bare å snu bunken å begynne på nytt.

Strømmer mot byene

Når det gjelder bosettingsmønster, går strømmen fortsatt mot leiligheter i de store byene. - Vi skal ikke langt tilbake før 60 prosent av oss bodde i enebolig, nå er det kun halvparten av nordmenn som bor i villa.

- Resultatet er at man ofte har færre kvadratmeter å boltre seg på, og må gjøre mye av det samme på mindre plass. Konsepttenkning rundt boliger blir viktige, sier Øye.

Dette gjør at en rekke rom som forsvinner ut, blant disse finner vi det tradisjonelle gjesterommet.

Ifølge Øye vil vi ha hovedfokus på tre rom: Kjøkkenet, stuen og badet.

Stuen er koserom

Har du ikke kjøpt flatTV ennå er sjansen stor for at du gjør det i 2007. <i>Foto: Per Ervland</i>
Har du ikke kjøpt flatTV ennå er sjansen stor for at du gjør det i 2007. Foto: Per Ervland Vis mer


Den aktiviteten som har vokst mest i norske hjem de siste årene er TV-titting. Dette reflekteres i store investeringer i nettopp TVer, selvfølgelig flatskjermer, og vi dedikerer gjerne en hel vegg til husets kanskje viktigste møbel.

- Ta vennesamfunnet, ungdom i 18-24-årene. For dem er TV-titting en viktig aktivitet, og det er ikke noen skam å se TV eller DVDer hele søndagen. Det er ikke noe som heter ut på tur.

Les mer på DinSide:
hjemmekino og flatTV
Det komfortable fremtidshuset

Sofaen blir dypere og dypere, som denne nesten kvadratiske av Hennie Interiors for Slettvoll. <i>Foto: Slettvoll</i>
Sofaen blir dypere og dypere, som denne nesten kvadratiske av Hennie Interiors for Slettvoll. Foto: Slettvoll Vis mer


Når dette er sagt: Vi vil ha det komfortabelt når vi ser på TV. Sofaene blir større og større. Ifølge trendanalytiker Lisbeth Larsen kan de godt være minimalistisk i stilen, men de er mykere i formen enn det strengt minimalistiske. Armlenene er igjen trukket i stoff, og møblene er runde i kantene. - Det skal være plass til deg selv, mannen din, din forrige mann - for ikke å snakke om barna fra dine siste fire ekteskap.

Samtidig blir salongbordene mindre og mindre. Ifølge Øye vil vi spise de store måltidene rundt spisebordet, eller rundt en kjøkkenøy der man også kan sitte. Spiser vi i sofaen er det take-away eller frossenpizza, så da trenger vi ikke så stor plass.

Puter i naturfarger fra Sia. <i>Foto: Sia</i>
Puter i naturfarger fra Sia. Foto: Sia Vis mer


Ifølge Larsen er det få rene trender eller klare stiler som råder, men en overordnet tendens er at vi vil ha det varmt, lunt og koselig. - Nordmenn vil omgi seg selv mer med tekstiler; vi vil se enda mer gardiner, puter, pledd og tepper fremover, sier Larsen.

Tekstilene skal være rikt dekorert, med perler, broderier og andre eksklusive detaljer. Impulser fra utlandet står sterkt, spesielt marokkansk og indisk. -Det vil også være impulser fra Kina - det kan vi ikke unngå med den innflytelsen de nå har på Vesten, sier Larsen.

- Dette går parallelt med den stramme designlinjen, der fargene nesten er fraværende: Her er det ulike nyanser av hvitt som gjelder, stikkord er sart, skjørt, forsiktig og mykt - med innslag i sort, tre og speil.

Les mer på DinSide:
Trend: Store, deilige puter
Luksus til hjemmebruk

Velværelset

Detaljene er viktig. Her er fire små firkantete dusjhoder satt sammen til én stor regndusj. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i> Foto: Elisabeth Dalseg
Detaljene er viktig. Her er fire små firkantete dusjhoder satt sammen til én stor regndusj. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Baderommet er også et av de rommene mange kommer til å fornye i 2007. Velvære er fortsatt en viktig tendens, og på badet kan vi slappe av og pleie oss selv. Men hvordan skal det se ut?

- Vi ser at designernes lekenhet kombinert med stødige produsenter gir mye morsomt for forbrukerne å velge mellom, sier Øye. Hun trekker frem Alessis baderomsporselen som eksempel.

Innovatørene blant oss vil gå for stramhet og minimalisme, og her er det detaljene som viser hvem som følger med. - Ta for eksempel dusjhodet: Det skal gjerne være i flukt med taket, stort og firkantet. Ditt eget lille fossefall.

Flisene blir større og større - her fra Höganäs.<i>Foto: Ifi.no</i>
Flisene blir større og større - her fra Höganäs.Foto: Ifi.no Vis mer


Flisene blir store, gjerne så store som 80x50, (noe fliseleggerne ikke applauderer - de er nemlig mer sårbare for bevegelser i huset).

Når det kommer til fargesetting, er det ikke store endringer. Som hovedtrend skal badet fortsatt være hvitt - selv om enkelte vil gå for ikke-fargene svart og grått også her.

DinSide Bolig har registrert en enorm interesse rundt større luksuriøse velværeprodukter blant våre lesere, og mye tyder på at mange vil installere dampdusj, badstu eller boblebad neste år - enten det er i tilknytning til badet, eller ute i hagen.

Les mer på DinSide:
Lekre miniboblebad
Ren nytelse: Utendørs badstu
Billige badestamper
Verdens kuleste kar

Kjøkken som samtalerom

Vi nordmenn er ekstremt opptatt av kjøkkenet, sier Øye, og samvær og den gode samtalen er i fokus: Kjøkkenet blir et samtalerom.

<strong>SAMTALEKJØKKENET:</strong> En kjøkkenøy som åpner for at kokken slipper å stå med ryggen til rommet fra Alessi. <i>Foto: Elisabeth Dalseg</i>
SAMTALEKJØKKENET: En kjøkkenøy som åpner for at kokken slipper å stå med ryggen til rommet fra Alessi. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Teknologi og smarte finesser er viktig - men det skal ikke synes. Så mye som mulig skal også bygges inn, der dette er mulig. Øye trekker frem innebyggete kaffetraktere, som før var en luksus få forunt, og nå nesten er en selvfølgelighet når et nytt kjøkken skal bygges.

Ser vi langt fremover, vil vi sannsynligvis se etter noe annerledes utstyr, enn det vi bruker i dag. For eksempel kjølerom, til oppbevaring av sunn økomat.

Som hovedtrend vili vi ha det lyst på kjøkkenet, men her er både mørk beige og mørkebrunt/sort som kontrast på vei inn.

De tregeste trendsetterne måtte vente lenge på IKEAs svarte Abstrakt-kjøkken i høst. <i>Foto: IKEA</i>
De tregeste trendsetterne måtte vente lenge på IKEAs svarte Abstrakt-kjøkken i høst. Foto: IKEA Vis mer


Ta for eksempel IKEAs abstrakt-kjøkken som har høyglansete fronter i hvitt, svart og rødt. "Alle" vil ha det hvite, og det var også møbelgiganten forberedt på. Det de ikke hadde regnet med var at det sorte skulle slå så godt an, med det resultat at de som ønsket dette måtte vente i flere måneder i høst.

Ifølge Øye er det nettopp det svarte kjøkkenet som trekker de store trendene.

Selvmotsigende?

Vi lurer litt på dette med kombinasjonen av mørkt interiør i små rom. Det er jo stikk i strid med alle råd: Hvitt får små rom til å virke større, og møbler og interiør blir mindre prangende.

- Lite og hvitt? Ikke vær så praktisk, det er så norsk, ler Øye. - De som er innovatører og bor i en liten leil, vil bruke trendenser som en statuering av egen smak. De bryr seg ikke om at den hvite fargen er anbefalt, det er mye viktigere å vise at de ligger i front.

Les mer på DinSide:
Kreative kjøkkenløsninger
Kronglete med kompakt kjøkken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer