Ditt ansvar å forhindre forurensning

Og i noen kommuner er det krav om at oljetanken skal graves opp.

Klif anbefaler å fjerne gamle, nedgravde oljetanker som ikke lenger er i bruk.  Foto: FRODE UGLAND
Klif anbefaler å fjerne gamle, nedgravde oljetanker som ikke lenger er i bruk. Foto: FRODE UGLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke kunne DinSide fortelle at det vil komme et forbud mot oljefyring i 2020. Det er foreløpig ikke avklart hvordan forbudet skal fungere i praksis.

Vurderer du å slutte med oljefyring før forbudet inntrer, eller har en tank nedgravd i hagen, er det blant annet hvilken hjemkommune du har som avgjør om tanken må fjernes.

Er du på boligjakt, er det også greit å være klar over at oljefyring antakelig blir forbudt i 2020, og hvilket ansvar man har som eier av en nedgravd oljetank.

Du må erstatte skaden

Skroll ned til "oppvarming" i annonse - eller i prospektet - og sjekk hvordan boligen er oppvarmet.  Foto: Finn.no/DinSide
Skroll ned til "oppvarming" i annonse - eller i prospektet - og sjekk hvordan boligen er oppvarmet. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer


Skulle det oppstå lekkasjer fra en oljetank som tilhører deg, er det du som boligeier som har erstatningsansvaret ved uhell med oljetanken, slik DinSide har omtalt tidligere. Og det kan bli dyrt; i det konkrete tilfellet vårt kom skadene på hele 600.000 kroner.

Det er Forurensningsforskriften som sier noe om hvilke tiltak som skal benyttes for å motvirke fare for forurensning fra nedgravde oljetanker. Samtidig er det hver enkelt kommune som bestemmer om og eventuelt hvor i kommunen disse bestemmelsene gjelder, ifølge Regelhjelp.no.

Eksempelvis krever Oslo kommune ifølge egne nettsider at oljetanker som ikke er i bruk skal graves opp og fjernes senest tre år etter at man slutter med oljefyring.

Ifølge et tilfeldig valgt firma DinSide har kontaktet som driver med nettopp fjerning av oljetanker, vil hele jobben med å fjerne en nedgravd tank komme på minimum 10.000 til 15.000 kroner. Det kan kanskje virke som en stiv pris, men er altså kun en brøkdel av kostnadene dersom det oppstår lekkasje fra oljetanken.

Les også: Nå blir dette obligatorisk ved boligsalg

Bør fjernes eller fylles

Er du eier av en oljetank, er det ditt ansvar å melde i fra om denne til kommunen. Det er og ditt ansvar at den blir kontrollert. En oljetank i stål skal kontrolleres hvert femte år, mens glassfibertanker skal sjekkes etter to års bruk, deretter kan de ligge i 30 år uten tilsyn.

Ifølge firmaet DinSide har snakket med, kommer en kontroll av oljetank på rundt 3.000 til 4.000 kroner. En kontroll foregår ved at det presses luft inn i tanken. Hvis den ikke holder på luften som blåses inn, har tanken en lekkasje.

– Tanker som har en lekkasje skal renses, graves opp og fjernes for destruering. De skal settes ut av funksjon ved at muligheten for tapping og påfylling hindres. Alternativt kan tankene bli liggende på stedet og fylles med sand, sier Thomas Hartnik i Klif til DinSide.

Samtidig presiserer han at å fylle tanken med sand, kun er en nødløsning og bare kan tillates hvis tanken ikke har eller har hatt lekkasje.

– Hvis tanken er tom og ikke skal brukes lenger, anbefaler vi at den graves opp. Folk som vil slutte med oljefyring, bør tømme tanken for olje. Hvis ikke, må de kontrollere tanken jevnlig, påpeker Hartnik.

Les også: Slurver med energimerkingen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!