Kjapp middag

Disse supertipsene gjør hverdagen vesentlig enklere

Du kan spare mye tid på å planlegge måltidene i forveien. Vi viser deg også hvordan du kan skrelle egg og hvitløk på sekunder.

EGGEDELER: Redskapet kan brukes til å dele mye mer enn bare egg! Flere smarte kjøkkentips kan du lese om i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
EGGEDELER: Redskapet kan brukes til å dele mye mer enn bare egg! Flere smarte kjøkkentips kan du lese om i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Hverdagen er som regel hektisk for de fleste, og matlaging bør derfor gå så kjapt som mulig. Likevel er det ikke alltid så enkelt å lage middag på 1-2-3, men det kan gå raskere med noen små grep.

Her får du kjøkkentriksene som kan gjøre hverdagen litt lettere!

Vær forberedt

For at det skal gå kjapt å lage middag, er det aller best å planlegge i forveien, men det behøver ikke føles som et tiltak:

Lag en middagsplan for uken, skriv ned ingrediensene du behøver på en handleliste før du stikker på butikken og handler all den maten du trenger i huset for en hel uke.

Sett av litt tid samme kveld til å forberede deler av måltidene slik at det blir mer effektivt å tilberede middagene for hver dag.

Her kommer en av Norges fremste matbloggere, Ina Johnsen, som står bak bloggen Matpaabordet.no,med noen eksempler:

- Lag ekstra pizzadeig når du lager pizza. Stek resten av deigen som pizzabunner og frys disse, så har du ferdigbunner klar til neste gang du skal ha pizza til middag, sier Johnsen til Dinside.

Brødskiver er ikke bare frokostmat, det er også godt som tilbehør til supper.

- For å holde det ferskt, og for å slippe å kjøpe nytt brød ofte, skjær opp hele brødet i skiver, og frys ned. Hent ut det du trenger og legg skivene i brødristeren. De tines, varmes og smaker som nybakt, tipser bloggeren videre.

Så finnes det selvsagt tusenvis av andre tips som kan gjøre matlagingen mer effektivt, og ikke minst budsjettvennlig.

Tidligere har vi for eksempel skrevet om tomatpuré-trikset i denne saken.

Det går som følger:

  1. Når du ikke bruker mer enn én spiseskje med tomatpuré, ligger det mye igjen i boksen. Skrap ut alt dette, legg det i en pose med en klemmelås og sørg for å få ut all luft før du forsegler tomatpuréen i posen.
  2. Bruk en sløv kniv med rund kant og trekk over posen slik at du lager noen groper på plastposen i fire porsjonsdeler.
  3. Legg den i frysen, og når du har behov, tar du ut en del ved å knekke av en bit, den tiner kjapt, og deretter er det bare til å blande inn tomatpuréen i maten.
TOMATPURÉ: Legg restene av tomatpuré i en pose som du deler med en sløv kniv før du legger posen i frysen. Foto: Linn Merete Rognø.
TOMATPURÉ: Legg restene av tomatpuré i en pose som du deler med en sløv kniv før du legger posen i frysen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Liker du burgere til middag, kan trikset som nettsiden Tiphero.com presenterer, være noe for deg:

  1. Ta den ferske kjøttdeigen ut av emballasjen og legg kjøttdeigen i en brødpose.
  2. Deretter presser du forsiktig på posen mens den ligger på kjøkkenbenken slik at den blir helt flatpakket.
  3. Så tar du en spisepinne eller for eksempel en lang, tynn og sløv kniv som du først presser ned diagonalt på midten av kjøttdeigen - men pass på så det ikke blir hull i posen.
  4. Press deretter pinnen horisontalt ned på midten over den andre streken slik at kjøttdeigen nå er delt inn i fire like store deler.
BURGERTRIKS: Du kan bruke det samme prinsippet som i tomatpuré-trikset til å dele kjøttdeigen inn i porsjonsklare burgere. Skjermdump fra video på Tiphero.com.
BURGERTRIKS: Du kan bruke det samme prinsippet som i tomatpuré-trikset til å dele kjøttdeigen inn i porsjonsklare burgere. Skjermdump fra video på Tiphero.com. Vis mer

Skrelle hvitløk på 10 sekunder

Å skrelle hvitløk kan være ganske så pirkete, men det finnes flere lynkjappe måter du kan få av skallet på.

Johnsen har tidligere skrevet om ett av disse triksene på bloggen sin etter at hun testet det ut.

Hun brukte ti sekunder på å skrelle flere fedd fra et helt hvitløkshode.

Vil du også teste denne metoden? Slik går du fram:

  1. Bryt opp flere fedd fra hvitløkshodet og legg dem i en tom kjele
  2. Legg tilhørende lokk på kjelen, hold godt fast på kjele og lokk
  3. Rist kjelen alt du klarer.
  4. Etter noen sekunder skal skallet på feddene ha løsnet slik at du lett kan dra det av.

Hvis du ikke skal bruke alle feddene du har skrellet på én gang, har Johnsen enda et smart tips på lager:

  • Legg hvitløksfeddene i en skål fylt med olje, for eksempel solsikke- eller olivenolje som du bruker til steking.
  • Du kan oppbevare skålen med feddene og oljen i på kjøkkenbenken. Da har du hvitløksfedd kjapt tilgjengelig til neste gang du trenger det.
  • Oljen som hvitløken ligger i, vil også bli ekstra smaksatt og kan brukes i mange matretter for en ekstra piff.

I videoen under kan du se hvordan du skreller hvitløk på denne måten:

Vis mer

Lei av søl? Se denne lure måten å skrelle granateple på:

TRIKS: Granateple er godt, men det kan fort bli søl om du skal skrelle det selv! Denne teknikken kan derimot forhindre mye søl. Video: Berit B. Njarga. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Smarte kjøkkenredskap

Gode kjøkkenredskaper er også nødvendig når du skal kokkelere raskt og effektivt i hverdagen, men det er ikke nødvendigvis slik at du må ha hundrevis av ulike redskaper. For mange kan nemlig brukes til mye mer enn det de først og fremst er beregnet på.

For eksempel kan du bruke ostehøvel og rivjern på hardt smør, tipser Johnsen:

- Står det i oppskriften at smøret skal være romtemperert? Bruk et rivjern eller en ostehøvel og riv smøret ned på en tallerken. Da blir blir smøret kjapt romtemperert.

En annen ting som kan forsinke matlagingen er at skjærefjølen sklir på benken. Men dette kan du enkelt forhindre:

- Da fukter du bare en kjøkkenklut og legger den under skjærefjølen. Dermed ligger fjølen helt stabilt. Det samme kan du gjøre dersom du har en miksebolle som sklir, tipser bloggeren.

En stekespade er også et redskap som kan brukes til mer enn bare steking.

For eksempel er stekespaden genial å bruke dersom du skal separere eggehvite fra eggeplomme, nevner Tiphero:

  • Det krever selvsagt at det er hull/riller i stekespaden.
  • Du knuser helt enkelt egget over stekespaden som du holder over en skål.
  • Da vil eggeplommen siles ut og renne ned i bollen mens plommen blir liggende igjen på selve spaden.

Apropos egg. Hvis du synes at det er vanskelig å skrelle hardkokte egg, skal du vite at det finnes flere enkle måter å gjøre dette på.

For en tid tilbake, testet Dinside et smart tips som skreller egget på sekunder.

Det du trenger til eggeskrellingen er et bredt glass fylt med litt vann. Foto: Linn Merete Rognø.
Det du trenger til eggeskrellingen er et bredt glass fylt med litt vann. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

I denne videoen viser vi deg hvordan dette gjøres!

Når det hardkokte egget er ferdig skrelt, bruker du kanskje en eggedeler til å dele det opp med. Men visste du at eggedeleren kan brukes til å dele opp mye mer enn bare egg ?

Se bare her:

Du kan dele en skrelt agurk opp i biter. Foto: Linn Merete Rognø.
Du kan dele en skrelt agurk opp i biter. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Du kan dele en avocado opp i biter. Foto: Linn Merete Rognø.
Du kan dele en avocado opp i biter. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Du kan dele myke oster opp i biter, for eksempel mozarella som vi har gjort her. Foto: Linn Merete Rognø.
Du kan dele myke oster opp i biter, for eksempel mozarella som vi har gjort her. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

I denne saken kan du se hva mer vi la i eggedeleren da vi testet ut trikset!