Disse sparepærene varer lengst

Hvor lenge holder de, og lyser de like godt hele tiden ut?

Det er mange sparepærer der lyset taper seg kraftig over tid.  Foto: Colourbox.com
Det er mange sparepærer der lyset taper seg kraftig over tid. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glødelampen er på vei ut - og i den forbindelse har det danske forbrukerrådet gjort en stor test av sparepærer. Testen var nedslående, ingen av de 42 pærene som ble testet tilfredsstilte alle kravene.

Interessen for alternative lyskilder er stor. Debatten har gått varm etter flere artikler på DinSide, og to av de punktene som stadig trekkes frem er hvor lenge de faktisk varer.

Les også: Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Varighet

Ifølge Embret Mellesmo, administrerende direktør i Osram, er det stor forskjell på hvor lenge sparepærene er ment for å vare. Dette står som regel på pakningen, og Osram leverer sparepærer som skal lyse fra 6.000 til 15.000 timer. Varigheten gjenspeiles ofte i prisen.

- Vil du spare miljøet, bør du velge dem som varer i 15.000 timer. Dette gir mindre belastning for miljøet, både når det gjelder produksjon og avfall, sier Mellesmo til DinSide.

Det er også mange som har lagt merke til at lysstyrken i sparepærer blir svakere over tid. Hvor lenge holder lysstyrken seg?

- Når vi sier at en lyspære skal vare i 15.000 timer, vil ikke dette si at den blir mørk, det vil si at da har den igjen omtrent 90 prosent av lysstyrken.

Trenger ikke strøm: Se utelampene som lyser av seg selv

Holdbarhet - fall i lysstrøm over tid.

Ifølge det danske forbrukerrådets magasin Tænk var det ingen sparepærer som scoret "meget godt" på holdbarhet (fall i lysstrøm over tid) i testen. Men et par fikk karakteren "god":

  • Klassen for 40w glødepærer eller mindre: Philips Genie (8w), Philips Softone (12w)
  • Tilsvarer 60w glødelampe: Megaman Liliput Plus, MM33112i-DB (15w)
  • Tilsvarer 75w glødelampe: Philips Tornado (15w), Megaman Liliput Plus, (20w)

Utholdenhet:

Alle sparepærene ble også testet på levetiden, i 8.000 timer. Her var det flere av pærene som fikk toppscore:

  • Tilsvarer 40w eller mindre: Osram Dulux Superstar Globe (16w), Philips PL Electronic Ambiance (12w), Osram Dulux Superstar (8w), Megaman Liliput Plus (11w), Philips Softone (12w), Philips Softone (8w), Megaman Softlight (9w).
  • Tilsvarer 75w glødelampe: Osram Dulux El (21w), Osram Dulux Star (21w) og Megaman Liliput Plus (20w)
Ingen av alternativene til ordinære 60wattspærer fikk toppscore, men Philips Softone (20w) og Osram Dulux El Classic A (20w)