Disse kaffemaskinene velger vi

Vi har brygget oss gjennom en rekke ulike kaffemaskiner de siste årene, men hva endte vi opp med?

Smart brett kan vippes ut når du skal bruke lavere kopper eller krus, slik at det ikke spruter så mye. Foto: Elisabeth Dalseg
Smart brett kan vippes ut når du skal bruke lavere kopper eller krus, slik at det ikke spruter så mye. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide fyller i år 15 år. I løpet av denne tiden har vi blant annet testet over 500 PC-er, 400 mobiler, nærmere 200 TV-er og har publisert rundt 1.500 prøvekjøringer og biltester.

Få med deg: DinSide 15 år – se hvordan vi har utviklet oss

Så hva kjøper vi, når vi kan velge helt selv? Dette deler vi med dere i vår nye serie På Privaten. Først ut i serien var hvilke mobiltelefoner de som tester mobiltelefoner selv har valgt. I dag ser vi på kaffemaskiner.

Dette er våre valg, og hvorfor vi tok dem.

Øivind Idsø, vaktsjef:

AeroPress

FAVORITT: AeroPress. Foto: ØIVIND IDSØ
FAVORITT: AeroPress. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer


Min kaffekarriere begynte da jeg i ren desperasjon kastet meg over en kaffeautomat i en bedrift der arbeidsdagen tok til veldig, veldig tidlig. Den automaten viste det seg seinere at det bodde småfluer i. Da jeg noen år seinere oppdaget AeroPress var dannelsesreisen over, og jeg bruker det pompøse ordet "dannelsesreise" fordi AeroPress-kaffe smaker så forbasket godt. Prosessen for å lage kaffe er dessuten svært enkel: Du koker opp vann, du kverner (helst) hele bønner i kaffekverna, doserer riktig med kaffe som så helles i AeroPress-kolben, før du fyller på med vann. Rør rundt i kaffevannet (skånsom rørepinne følger med), før du med et slags stempel presser vannet gjennom filteret i bunnet av kolben.

Det finnes etter hvert en rekke nettsteder som diskuterer hvordan en får den optimale kaffesmaken ut av en AeroPress, men nerdingen er for så vidt ikke så viktig. Det viktige er at du skal være særdeles klønete for å få kaffen til å smake dårlig, at AeroPress-settet er billig (rundt 4-500 kroner), og at rengjøringen er så vanvittig enkel at selv en voksen mann med sette-inn-i-oppvaskmaskinen-vegring kan klare det.

Ulempen er først og fremst at kolben i hovedsak er dimensjonert for én, kanskje to kopper. Har du besøk er det betydelig enklere å lage nok kaffe i presskanna eller på en kaffetrakter, ikke minst fordi doseringen ikke alltid er like enkel på AeroPress når du går utover den ene koppen. Den andre ulempen er at det går med ganske mye kaffepulver per servering, sannsynligvis fordi det bare skal ta rundt 20 sekunder å presse vannet gjennom pulveret.

Jeg liker:

 • Smaken!
 • Enkelt å brygge
 • Svært lett å ta med
 • Enkel rengjøring - varmt vann holder

Jeg liker ikke:
 • Litt tungvint å brygge mye kaffe
 • Går med mye kaffepulver per servering

Les mer og se video: Vi har testet Aeropress

Øyvind Paulsen, utgavesjef

Moccamaster kaffetrakter

Favoritt: Moccamaster Foto: Øyvind Paulsen
Favoritt: Moccamaster Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Militærtjeneste og et langt studie med pulverkaffe har vel ikke akkurat gjort underverker med smakssansene, så når det gjelder kaffe er jeg ganske lett å ha med å gjøre:

Kaffen må være varm, så sterk at jeg klarer å holdet meg våken, den skal bli fort ferdig, og ikke minst: Det skal være mye av den.

Alt dette klarer Moccamasteren med glans.

Disse enkle grunnreglene gjør at jeg smiler lett overbærende når jeg møter kaffesnobber som nipper på en bitteliten kaffedråpe som er så hipp at de knapt klarer å uttale den riktig. Der har du også forklaringen på at hipsterne enkelte sjelden drikker mer enn en espressokopp: Det er så tungvint at de ikke gidder å lage flere.

Med andre ord: Moccamasteren er akkurat passe uhipp.

Når det er sagt, Paulsen er hippere enn man tror: Nå skal kaffen være svart.

Jeg liker:

 • Kaffen blir kjapt ferdig
 • Kaffen er god og varm
 • Den gir kaffesnobbene hikke.
Jeg liker ikke:
 • Tja. Det må være Moccamasterens mange deler, som både tar plass og som må rengjøres.
 • Veldig lett å lage for mye kaffe …

Lage filterkaffe? Med disse to tipsene blir kaffen enda bedre: Styr unna de brune kaffefiltrene, og ikke glem å skylle filteret før bruk

Elisabeth Dalseg, boligredaktør:

Nespresso Citiz kapselkaffemaskin & Bodum presskanne

Nespresso til hverdags, Bodum til fest. Foto: Elisabeth Dalseg
Nespresso til hverdags, Bodum til fest. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Jeg er en av dem som aldri får nok kaffe, spesielt ikke tidlig om morgenen, og kaffe som kan lages i muldvarpblinde uten å søle passer perfekt. Valget etter å ha testet en rekke ulike kaffemaskiner falt på Nespresso Citiz. Jeg vurderte på et tidspunkt å bytte til en mindre Pixie, men her fikk jeg ikke plass til de høye kaffelatteglassene, så jeg er nå på min andre Citiz. Jeg vurderte også på et tidspunkt en versjon med melkeskummer, men landet på Citiz-modellen av plassmessige hensyn.

Les også: Vi har testet melkeskummere

Presskannen tar jeg frem til gourmetkaffen til lange helgefrokoster og når vi er flere til middag. Etter å ha laget ni doble espresso på rappen en vakker vinternatt blir Nespressoen nå ryddet bort til fordel for presskannen når jeg venter storinnrykk. Jeg bruker min ti år gamle fra Bodum mest, men har også en variant fra Ikea til krisetilfelle (der slipper noe av kaffegruten gjennom silen) og en termopresskanne fra Stelton. Og med dette smarte trikset blir presskannekaffen nå enda bedre!

Smart brett kan vippes ut når du skal bruke lavere kopper eller krus, slik at det ikke spruter så mye. Foto: Elisabeth Dalseg
Nespresso til hverdags, Bodum til fest. Foto: Elisabeth Dalseg
Valget falt på Nespresso Citiz, blant annet fordi den har plass til høye glass. Foto: Elisabeth Dalseg


Jeg liker:

 • God kaffe, enkelt og greit.
 • Nett maskin, tar lite plass på kjøkkenbenken.
 • Maskinen programmerer inn to favoritter, slik at kaffen blir akkurat slik jeg liker den, hver gang.
 • Variasjoner - mange gode kaffer i standardutvalg, og som regel noen kjempegode rundt juletider.

Jeg liker ikke: