Triks med isbiter

Disse isbit-triksene er geniale

Se alt du kan bruke dem til.

ISKALDT HJELPEMIDDEL: Isbiter kan brukes til så mye mer enn å kjøle ned drikke. I artikkelen under får du gode tips - kanskje du vil prøve ut noen av dem selv? Foto: Linn Merete Rognø.
ISKALDT HJELPEMIDDEL: Isbiter kan brukes til så mye mer enn å kjøle ned drikke. I artikkelen under får du gode tips - kanskje du vil prøve ut noen av dem selv? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda, vi bruker isbiter for at drikken skal bli kald og god, og holde skalldyrmat kjølig på bordet.

Men isbiter er også et genialt hjelpemiddel for så mye, mye mer.

Fjerne tyggegummi

Først: Ett av mange kjerringråd er å bruke isbiter til å fjerne tyggegummi fra tøy.

EKSPERT: William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis. Foto: Martin Egset-Linneke / Metis Education.
EKSPERT: William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis. Foto: Martin Egset-Linneke / Metis Education. Vis mer

Dette kan William Peter Hocking, lektor dr.scient og mikrobiolog ved Metis, bekrefte at stemmer.

- Tyggegummi inneholder faktisk gummi, og dette trikset fungerer, det vet alle som kjøpte Hubba Bubba på 80 tallet, sier han.

Men hvorfor virker det?

Hocking, som også har bakgrunn fra kjemi, forteller at gummi er elastiske kjeder som holdes sammen av de samme bindingene som i fettmolekyler. Gummien stivner ved lavere temperaturer og smelter ved høyere.

- Det fine med stiv tyggegummi er også at den slutter å klamre seg til flere hårstrå – det stopper problemet midlertidig. Det blir også lettere å knekke av.

Isbiter skal også hjelpe på å fjerne tyggegummi fra betongvegg, ifølge Hocking.

Dersom det har festet seg tyggegummi på betongveggen, bør du heller bruke en isbit som du legger over tyggegummien, fremfor å bruke neglene til å fjerne den, anbefaler han.

- For å ikke søle så mye med vann, kan du legge isbitene i en pose som du så legger over tyggegummien. Når tyggegummien er godt nedkjølt og har stivnet, kan du skrape den av, tipser Hocking.

- Bruk en kittkniv eller lignende, for du trenger å bruke litt makt for å skrape av tyggegummien. Men vær forsiktig så du ikke ødelegger betongens overflate, legger han til.

Fjerne fettflekker fra tøy

Det sies også at isbiter skal kunne fjerne flekker fra tøy. Hocking har ikke forsøkt dette selv, men han mener at det kommer an på hva slags type flekk det er du prøver å få bort.

- Hvis det for eksempel er fett fra burgeren din, så vil fettet kunne stivne ved lavere temperaturer og lettere kunne tørkes av. Det som skjer er at fettmolekylene binder seg tettere sammen ved lave temperaturer, sier han.

For visste du at å skylle tøyet ved høyere temperatur uten såpe eller vaskemiddel, kan få proteiner i matflekker til å klumpe seg fast?

- Varmt vann kan teoretisk «karamelisere» proteiner og sukker fra mat fast i henholdsvis bomull eller ull. Når såpen tilsettes er det ofte en fordel med høyere temperatur, men generelt er det anbefalt å bruke lav temperatur til skylling av flekker, forteller Hocking videre.

- Vann kan fungere bedre

KJEMIKER: Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen. Foto: UIB.
KJEMIKER: Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen. Foto: UIB. Vis mer

Hocking understreker samtidig at kaldt vann også kan fjerne tyggis like bra som is.

Og det er Tore Skodvin, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Bergen, enig i.

- Flekker kan nok forsvinne om man har vann på - om flekken består av noe som er løselig i vann. At det skal ha noen betydning at vannet blir påført i form av en smeltende isbit, tviler jeg på. Med isbit-metoden vil man nødvendigvis måtte la isbiten smelte, det tar jo en viss tid, sier Skodvin.

Kjapp nedkjøling

Hocking har forøvrig noen ekstra tips om hvordan isbiter kan være et nyttig hjelpemiddel i hjemmet.

- Isbiter kan brukes til gi en fin finish når man silikonerer. Trekk isbiten langs silikonskjøten i stedet for en våt finger, tipser han.

En annen ting som er kjekt å vite er at hvis du blander salt med isbiter, får du en superkald løsning som kjøler enda raskere ned enn for eksempel en isbøtte, forteller Hocking.

- Det er en god måte å ekspresskjøle øl på, for eksempel. Når is smelter sammen med saltet, vil temperaturen synke. Isen gir vannet et lavere smeltepunkt – og vannet leder varme lettere enn is. Man kan til og med legge en skål med fløte oppe i denne væsken og lage iskrem, sier eksperten.

Han viser til nettsiden Marshallbrain.com hvor du kan lese mer om hvordan iskremtipset virker.

Vil du at isbitene skal fryse så raskt som mulig? Også her har Hocking et supertips:

- Varmt vann fryser til is fortere enn kaldt vann.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!