Rosa og turkis er de minst likte fargene på hus, skal vi tro en undersøkelse gjort blant 1.000 nordmenn. Foto: Colourbox.com
Rosa og turkis er de minst likte fargene på hus, skal vi tro en undersøkelse gjort blant 1.000 nordmenn. Foto: Colourbox.comVis mer

Disse husfargene er minst populære

Husfargen din kan fort bli naboens mareritt.

Mai er en populær malemåned. Ifølge søketall fra tjenesten Mittanbud, står nå malere høyest i kurs, noe som ikke er vanlig for året som helhet. Men hvilke farger skal huseieren velge? En ting er at man skal like fargene selv, men det er heller ikke helt fritt fram for å ignorere omgivelser og naboer.

Nå viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Jordan, at en av tre nordmenn mener rosa er den styggeste husfargen. Turkis kommer hakk i hæl med nær en av fire stemmer.

Ikke bruk høytrykkspyleren på fasaden

Ingen blir støtt av hvitt

Hvitt er nok det tryggeste, om du ikke skal støte naboene.  Foto: Jordan/ifi.no
Hvitt er nok det tryggeste, om du ikke skal støte naboene. Foto: Jordan/ifi.no Vis mer


Undersøkelsen sier ikke noe om hvilken farge de selv har på boligen, eller ville valgt. Men fargen færrest reagerer negativt på er hvitt. Bare 0,1 prosent mener dette er styggeste farge på huset.

Velger du hvitt bør du tenke på at dette ikke er en nøytral husfarge. Hvitt reflekterer lys svært godt, og fremhever detaljer i både lys og skygge. Dempede hvittoner, med detaljfarger brukket med sort, får huset til bedre å skli inn i omgivelsene, råder Ifi.

Trenger ikke male hele huset

Nabobråk er ikke ukjent

Plan og bygningsloven er ganske vag på området, men det kan ligge reguleringer både i forhold til bygingsvern, borettslagsregler og kommunale retningslinjer (estetiske retningslinjer).

Artikkelen fortsetter under annonsen

    § 29-2. Visuelle kvaliteter
    Ethvert tiltak etter kapittel 20 skal prosjekteres og utføres slik at det etter kommunens skjønn innehar gode visuelle kvaliteter både i seg selv og i forhold til dets funksjon og dets bygde og naturlige omgivelser og plassering.
I tettbebygde strøk vil naboen se huset ditt oftere enn du selv, og det er greit om den ene fargen ikke slår den andre i hjel. Velg farge med lignende lys/mørk-kontrast, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger, råder Ifi.

Kvinnen fra Tjøme, som i fjor valgte å male huset sitt i flere friske farger, er et eksempel på at fargevalg skaper naborabalder. I denne saken har kommunen ifølge tb.no valgt å la huseieren velge farger fritt.

Mer: Sett farge på huset ditt

Blått hus = høyest inntekt

Men hvitt er ikke nødvendigvis det eneste suksess-kriterium når det gjelder boligfarge. En britisk undersøkelse fra tre år tilbake viser at det er huseiere som bor i BLÅ hus som faktisk har den høyeste inntekten. Hvitt kommer på tredjeplass, etter rød.

Den gjennomsnittlige eieren av et blått britisk hus drar på minst to utenlandsferier hvert år. Han eller hun har blitt forfremmet to ganger, og beskriver seg som direktør eller leder.

Også i denne undersøkelsen kommer rosa hus dårlig ut, kun "slått" av grønnmalte boliger.

Hva sier husfargen om inntekten din