4K TV:

Disse fire bokstavene er viktige når du skal kjøpe ny TV eller forsterker

Det «gode tilbudet» kan vise seg å være skikkelig dårlig.

SJEKK DETTE: Ett av stedene du kan få en pekepinn på om forsterkeren vil kunne vise Netflix i 4K, er på baksiden av forsterkeren. Foto: Onkyo
SJEKK DETTE: Ett av stedene du kan få en pekepinn på om forsterkeren vil kunne vise Netflix i 4K, er på baksiden av forsterkeren. Foto: Onkyo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følger man litt med på utviklingen innen hjemmeelektronikk er det lett å bli svimmel. Det ene øyeblikket er det greit å ha HDMI, det neste må det være HDMI 2.0, og så snakkes det plutselig om HDMI 2.1.

Like forvirrende er kopibeskyttelsen ved avspilling av innhold: HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection).

HDCP så dagens lys på begynnelsen av 2000-tallet, og har nå kommet til versjon 2.2. Det er denne Netflix krever for å spille av 4K-innhold.

Gjelder alle ledd

Har du en 4K smart-TV med HDCP 2.2 (samt HEVC og HDMI 2.0), så skal du i utgangspunktet få sett Netflix i 4K. Men skal du for eksempel spille av Netflix via en Xbox One S, eller koble til en UHD Blu-ray-spiller, må du passe på at alt av elektronikk som signalet er innom også har HDCP 2.2.

Det må nemlig være HDCP 2.2-støtte i alle ledd.

Er du glad i filmlyd, kan det for eksempel hende at du har en hjemmekinoforsterker og et 5.1 oppsett eller bedre. Da må også forsterkeren støtte HDCP 2.2, dersom du vil sende lyd og bilde gjennom forsterkeren først.

Problemet er bare at det fortsatt finnes forsterkere og TV-er på markedet som ikke støtter HDCP 2.2. Det betyr at dersom du ikke finleser spesifikasjonene på elektronikken du kjøper, kan du risikere å gjøre et skikkelig bomkjøp.

Billig er billig

Mest våken bør du nok være hvis du kommer over et godt tilbud – det kan nemlig være en grunn til at produktet er nedsatt. Men også produkter med en fast lav pris bør du sjekke nøye.

Elkjøp har i skrivende stund minst to hjemmekinoforsterkere som ikke kan videreformidle 4K-innhold fra Netflix, til tross for at de er merket med 4K og alt ser tilsynelatende bra ut.

Denne fra Sony koster i skrivende stund 2995 kroner og opplyses å være en 4K-forsterker. Men etter det vi forstår har den ikke støtte for HDCP 2.2, og vil derfor være et dårlig kjøp for fremtiden.

Denne fra Yamaha tilbyr også surround for en billig penge. En potensiell kjøper har imidlertid luktet lunta og spurt Elkjøp om HDCP-støtte, hvor Elkjøp svarer at denne modellen ikke støtter HDCP.

Men går du litt opp i pris, finner du denne fra Yamaha. Her opplyser produsenten at forsterkeren har støtte for HDCP 2.2.

OVERSIKT: Det kan være en god idé å sjekke produsentens bilder av forsterkeren. Har de et bilde av baksiden, kan dette gi svar på hva forsterkeren støtter. Foto: Onkyo
OVERSIKT: Det kan være en god idé å sjekke produsentens bilder av forsterkeren. Har de et bilde av baksiden, kan dette gi svar på hva forsterkeren støtter. Foto: Onkyo Vis mer

Enkel huskeregel

Dette var bare noen eksempler på at det finnes bomkjøp der ute. Eller, det vil være bomkjøp dersom ønsket ditt er å kjøpe en forsterker som du ikke trenger å bytte på noen år.

For å være sikker på at du ikke tråkker i salaten, er det egentlig bare én idiotsikker regel som gjelder: Står det ikke i klartekst at den støtter HDCP 2.2, så skal du gå ut ifra at den heller ikke gjør det.

Det er liten fare for at produsenten har glemt å oppgi et godt salgsargument, så om HDCP ikke nevnes med et ord, er den mest sannsynlige forklaringen at den ikke har den nødvendige støtten.

Typiske plasser du kan se etter HDCP 2.2-merking, er i produktets beskrivelse på produsentens eller butikkens nettside, på et datablad, eller på bilder av baksiden av forsterkeren.

Noen ganger er det nemlig bare noen av portene som har HDCP-støtte, og da vil disse ofte være merket, som på Onkyo TX-NR656 (se bilde lenger opp i saken).

Husker du å sjekke dette vil du kunne nyte 4K-Netflix og UHD Blu-ray i all sin prakt – helt til det kommer en ny versjon av HDCP ...

LES OGSÅ:
Playstation 4 Pro støtter 4K – men har ikke UHD Blu-ray
Netflix: – 4K og HDR vil bli bli viktig for Netflix-seerne


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!