Disse er et strømsluk

Nye tørkeskap drar like mye strøm som 30 år gamle skap.

Publisert
Sist oppdatert

Nye tørkeskap drar like mye strøm so 30 år gamle skap, viser en fersk test utført av svenske Energimyndigheten (tilsvarende Enova, red.anm.).

De har testet fire tørkeskap, hvorav tre nye og ett skap som har stått på en førskole siden 1980-tallet.

– Resultatene viser at nye tørkeskap drar like mye strøm som gamle. Teknologiutviklingen har ikke gått fremover som den har gjort på andre hvitevarer, sier Helena Nilsson, som er ansvarlig for testen på Energimyndighetens testlaboratorium.

Ikke krav til energimerking

Følgende hvitevarer skal ha energimerking:

 • kjøle-/fryseapparater
 • oppvaskmaskiner
 • vaskemaskiner
 • tørketromler
 • kombinerte vask/tørk maskiner
 • lyskilder
 • stekeovner
 • klimaanlegg

 • Kilde: enova.no


  Ifølge Energimyndigheten, kan noe av forklaringen på at tørkeskapene ikke har hengt med i klassen hva gjelder utviklingen av mer energivennlige produkter, som vi for eksempel har sett med tørketromler og vaskemaskiner, er at tøkeskap ikke omfattes av den obligatoriske energimerkingen.

  Skremmende dårlig energimerking av hvitevarer i norske butikker

  Disse skapene er testet

  Energiforbruket per tørkeskap varierer fra 600 kWh opp til 940 kWh per år. På det meste skiller det 340 kWh per år mellom de testede tørkeskapene med ulik kapasitet, fra 3,5 og opp til 5 kilo. Testen viser også at nye tørkeskap drar like mye strøm som galme fra 80-tallet, ja faktisk drar de nye skapene MER strøm per kilo klær, enn det gamle skapet.

  Disse tørkeskapene er testet:
  TørkeskapKapasitet (kg)Energiforbruk per tørking (kWh)Energiforbruk per år (per 200 tørk, kWh)Energiforbruk per kilo, per vask (kWh)
  Electrolux EDD240054,79400,94
  Nimo ETS 17003,536000,86
  Nimo ETS 1900E Eco Dryer3,53,26400,91
  Electrolux Wascator TS60ES (Eldre modell)43,36600,83
  Kilde: Energimyndigheten


  Både Nimo og Electrolux tørkeskap er også til salgs på det norske markedet.

  For ulike behov

  Tørkeskap finnes i ulike størrelser og for ulike behov, fra større tørkeskap beregnet for institusjoner med større tørkebehov, til mindre skap for mindre husholdninger. Du kan også få små, vegghengte tørkeskap for baderom.

  Tørketromler er mer utbredt som tørkeredskap enn tørkeskap i de tusen hjem. En fordel som tørkeskap har i forhold til tørketrommel, er imidlertid at du kan tørke både klær og sko, selv om de er sandete. Det kan du ikke gjøre med en tørketrommel, en tørketrommel vil bli ødelagt om det trenger sand inn på feil steder. En tørketrommel er beregnet for å tørke vask i.

  Tørkeskap kan altså være et godt alternativ for de som har mye bruk for å tørke ytterklær, fritidstøy og sko - og kan dermed erstatte skotørkeren.

  Se vår test av OBH Nordica sko- og vottetørker

  Tørkeskap vs tørketrommel

  Du kan sammenlikne energibruken på et tørkeskap og en tørketrommel ved å se på det som er oppgitt som energibruk per år for å tørke 150 kilo. Dette skal være oppgitt i bruksanvisningen, ifølge krav til energimerking av tørketromler.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer