Disse boligene vil stige raskest i verdi

Babyboom gir størst prisvekst for eneboliger og rekkehus i sentrale områder.

Eneboliger som ligger utenfor de største byene vil være vinnerne når boligprisene snur.  Foto: Colourbox.com
Eneboliger som ligger utenfor de største byene vil være vinnerne når boligprisene snur. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke vært noe jubelår for boligmarkedet. Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsforetakenes månedlige boligprisstatistikk viser at den norske gjennomsnittsboligen har falt med rundt 9 prosent i pris det siste året.

En rekke analysemiljøer, blant annet statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at boligprisene skal fortsette å falle de nærmeste månedene og bunne ut en gang neste år eller i 2010.

Men når bunnen er nådd, skal prisene videre opp. Og eiendomsmegler Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling er klar på hvilke boliger som vil stige mest når dette først skjer.

– Vi tror veksten blir brattest for eneboliger, rekkehus og andre små boliger som tomannsboliger. De har falt mye i pris, og for tiden bygges det nesten ikke nytt, sier Wongraven til DinSide Bolig.

Spår kraftig prisnedgang i 2009

Ja takk, begge deler

Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie
Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie Vis mer


Eiendomsmegleren presiserer at han da snakker om områder som ligger i tilknytning til de store byene.

- Det er babyboomen som gjør at folk ønsker å flytte ut av byen, men ikke langt ut, sier Wongraven.

Det er særlig hans egen generasjon, de som er født på 70-tallet som nå har fått ett eller to barn som etterspør boliger med hage. - De er hardtarbeidene, som har jobbet og bodd i sentrum i klassiske 3-4-romsleiligheter som begynner å føle trangen til å komme ut til noe grønt. Vi ser et klart trendskifte, sier Wongraven.

Heldigvis flytter folk også motsatt vei. De godt voksne seniorene ønsker seg tilbake til sentrumsnære, praktiske leiligheter. - Men vi er mange flere som skal ut enn de som skal inn.

70-tallsbarna vil ha begge deler. - Vi har vært egoister som vil shoppe på Deli de Luca og 7-11, men så får vi barn og vil ha tomt og hage, samtidig som vi ikke vil miste nærheten til servicetilbudene i byen.

Boligprisene i de største byene akkurat nå

Lav byggeaktivitet

Wongraven tror bråbremsen i byggeaktivitetene vil føre til at tilbudet av boliger blir for lite, særlig i områder med stor tilflytting.

– Asker, Bærum og Romerike i Akershus er typiske eksempler på slike områder. Av byene regner jeg med at Oslo vil oppleve aller størst vekst i etterspørselen etter boliger, sier Wongraven.

Opp 170 prosent

Det siste årets prisfall til tross, siden forrige bunnivå i 1992 har boligprisene hatt en formidabel utvikling, og leiligheter har steget mest, med hele 320 prosent. Rekkehus har vokst med omtrent 270 prosent, mens eneboliger har vært taperen - om man i det hele tatt kan snakke om "tap" med en prisøkning på 235 prosent.

Til sammenligning har den ordinære prisveksten i den samme perioden vært på 40.7 prosent, ifølge SSB. Korrigert for inflasjonen er de gjennomsnittlige boligprisene nå rundt 170 prosent høyere enn de var i 1992, ifølge NEFs statistikk.

Les mer på DinSide i morgen: Er du en vinner eller taper på boligmarkedet?

Kilde: Newswire, NEF, EFF, SSB