Eneboliger som ligger utenfor de største byene vil være vinnerne når boligprisene snur.  Foto: Colourbox.com
Eneboliger som ligger utenfor de største byene vil være vinnerne når boligprisene snur. Foto: Colourbox.comVis mer

Disse boligene vil stige raskest i verdi

Babyboom gir størst prisvekst for eneboliger og rekkehus i sentrale områder.

Det har ikke vært noe jubelår for boligmarkedet. Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsforetakenes månedlige boligprisstatistikk viser at den norske gjennomsnittsboligen har falt med rundt 9 prosent i pris det siste året.

En rekke analysemiljøer, blant annet statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at boligprisene skal fortsette å falle de nærmeste månedene og bunne ut en gang neste år eller i 2010.

Men når bunnen er nådd, skal prisene videre opp. Og eiendomsmegler Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling er klar på hvilke boliger som vil stige mest når dette først skjer.

– Vi tror veksten blir brattest for eneboliger, rekkehus og andre små boliger som tomannsboliger. De har falt mye i pris, og for tiden bygges det nesten ikke nytt, sier Wongraven til DinSide Bolig.

Spår kraftig prisnedgang i 2009

Ja takk, begge deler

Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie
Kai Wongraven i Eie Eiendomsmegling. Foto: Eie Vis mer


Eiendomsmegleren presiserer at han da snakker om områder som ligger i tilknytning til de store byene.

- Det er babyboomen som gjør at folk ønsker å flytte ut av byen, men ikke langt ut, sier Wongraven.

Det er særlig hans egen generasjon, de som er født på 70-tallet som nå har fått ett eller to barn som etterspør boliger med hage. - De er hardtarbeidene, som har jobbet og bodd i sentrum i klassiske 3-4-romsleiligheter som begynner å føle trangen til å komme ut til noe grønt. Vi ser et klart trendskifte, sier Wongraven.

Heldigvis flytter folk også motsatt vei. De godt voksne seniorene ønsker seg tilbake til sentrumsnære, praktiske leiligheter. - Men vi er mange flere som skal ut enn de som skal inn.

70-tallsbarna vil ha begge deler. - Vi har vært egoister som vil shoppe på Deli de Luca og 7-11, men så får vi barn og vil ha tomt og hage, samtidig som vi ikke vil miste nærheten til servicetilbudene i byen.

Boligprisene i de største byene akkurat nå

Lav byggeaktivitet

Wongraven tror bråbremsen i byggeaktivitetene vil føre til at tilbudet av boliger blir for lite, særlig i områder med stor tilflytting.

– Asker, Bærum og Romerike i Akershus er typiske eksempler på slike områder. Av byene regner jeg med at Oslo vil oppleve aller størst vekst i etterspørselen etter boliger, sier Wongraven.

Opp 170 prosent

Det siste årets prisfall til tross, siden forrige bunnivå i 1992 har boligprisene hatt en formidabel utvikling, og leiligheter har steget mest, med hele 320 prosent. Rekkehus har vokst med omtrent 270 prosent, mens eneboliger har vært taperen - om man i det hele tatt kan snakke om "tap" med en prisøkning på 235 prosent.

Til sammenligning har den ordinære prisveksten i den samme perioden vært på 40.7 prosent, ifølge SSB. Korrigert for inflasjonen er de gjennomsnittlige boligprisene nå rundt 170 prosent høyere enn de var i 1992, ifølge NEFs statistikk.

Les mer på DinSide i morgen: Er du en vinner eller taper på boligmarkedet?

Kilde: Newswire, NEF, EFF, SSB