Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Disse boligene får best pris

Er det fortsatt beliggenheten som gjør en bolig spesielt attraktiv?

Selv i et vanskelig marked, er det noen boliger som går til - eller over - takst.

Hva er det som gjør disse boligene spesielt attraktive?

Ifølge Geir Storli i Eiendomsmegler Dahl i Drammen er det stort sett bare eneboliger som går over takst. Storli er kontaktperson for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) i Vestfold, Buskerud og Telemark - sistnevnte var det fylket som opplevde den største prisstigningen i årets første måned.

Men det er imidlertid ikke bare hustypen som er avgjørende for prisen.

- Det er i hovedsak tre ting som spiller inn: Beliggenhet, standard - og mulighet for å flytte rett inn, sier Storli til DinSide.

Geir Storli, Eiendomsmegler Dahl Foto: Eiendomsmegler Dahl
Geir Storli, Eiendomsmegler Dahl Foto: Eiendomsmegler Dahl Vis mer


- Er det halvgrei standard, er det vanskeligere å selge enn det som er strøkent, eller det som tas, legger han til. Men det mest attraktive er de boligene der man kan flytte rett inn etter overtakelse.

Når det gjelder beliggenhet, er det litt ulike forhold som spiller inn, avhengig av kjøpers preferanser. - Noen vil ha nærhet til skole, butikker og fritidsaktiviteter, mens for andre er det beliggenhet i forhold til vannet - eller lysforhold og utsikt som er avgjørende.

Ifølge Storli har markedet tatt seg opp etter årsskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi merker at det er mer fart i markedet, folk er mer til stede, og villig til å gi bud - og så begynner man ikke helt håpløst under prisantydning lenger, sier Storli.

Ikke alle som har tapt på at markedet har falt. Her er boligmarkedets vinnere.

Fortsatt tregt i nord

John Rye-Holmboe, Privatmegleren Tromsø Foto: Privatmegleren Tromsø
John Rye-Holmboe, Privatmegleren Tromsø Foto: Privatmegleren Tromsø Vis mer


I landets nordligste fylker har salget også tatt seg litt opp, men det er fortsatt langt mellom boligene som går til eller over takst, ifølge Jon Rye-Holm, Privatmegleren Tromsø, og NEFs kontaktperson for Nord-Norge.

- Det går boliger i alle kategorier, både leiligheter og eneboliger, sier Rye-Holm til DinSide.

Det som er mest avgjørende for om en bolig blir solgt er beliggenhet, og da er det nærhet til sentrale områder som teller mest.

- De boligene som har sentral beliggenhet går fortere enn de som ligger i litt mer grisgrente strøk.

I Nord-Norge er det få boliger som går over takst, så få at det er vanskelig å si noe sikkert om tendenser, men ifølge Rye-Holm begynner salgsprisene å nærme seg prisantydning.

- Det er jo symptomatisk for et boligmarked som går ned, at boliger går til en lavere pris enn ønsket. Kjøperne forventer å betale under takst.

Men farten i markedet er i ferd med å ta seg opp, skal vi tro Rye-Holm.

- Slik det er nå, er det litt enten eller - noen boliger selges etter første visning, mens ellers ligger det veldig lenge før det selges.

Les også: Disse boligene vil stige raskest i verdi

Oslo og Akershus

Guri Bråten i Midas Services i Asker, kontaktperson for NEF i Oslo og Akershus, sier til DinSide at det som gjorde at en bolig fikk en god pris i 2007, vil gjøre at den får en god pris i dag også. I forhold til dagens marked.

Bråten peker også på en annen, teknisk faktor som kan være avgjørende.

- Det som går over, er gjerne boliger som er nylig taksert.

Hvor ny taksten bør være er det delte meninger om, både mellom ulike yrkesgrupper i bransjen, men som tommelfingerregel bør ikke taksten være særlig mye eldre enn tre måneder i et marked som opplever større endringer den ene eller andre veien. Ifølge Norges TakseringsForbund falt tre av fire boliger som ble taksert flere ganger i løpet av 2008, falt med inntil 10 prosent, mens en av fire boliger falt med så mye som mellom 10 og 20 prosent.

Les mer: Be om ny takst