Disse bildene har du krav på å få se

Boligen har vært brukt i "en reportasje". Det har potensielle budgivere krav på å få vite om.

Boligannonsen var ikke ferdig, og dette var blant bildene som kun skulle overleveres boligens nye eier. Foto: Privatmegleren/DinSide
Boligannonsen var ikke ferdig, og dette var blant bildene som kun skulle overleveres boligens nye eier. Foto: Privatmegleren/DinSideVis mer

Ja, det er sol og sommer. Det betyr imidlertid ikke at sosiale medier er døde, og i ettermiddag spredte en boligannonse fra Privatmegleren seg i rekordfart på Twitter og Facebook. Grunnen? En vakker kvinne, uten en tråd, poserte i boblebadet på takterrasen.

Fem feller du bør unngå når du tar bilder til boligannonsen

Annonsen tatt bort

Annonsen lå på Privatmeglerens egne boligsider, og det tok ikke lang tid før annonsen ble tatt bort.

– Dette er selvfølgelig en feil, og disse bildene skulle ikke bli gjort offentlig tilgjengelige på denne måten, sier Robert Fauske, assisterende direktør i Privatmegleren til DinSide.

Han forteller at annonsen ikke har vært søkbar, men at man måttet kunne oppdragsnummeret til akkurat den eiendommen, eller å ha fått tilsendt URL-en for å få tilgang til prospektet.

– Eiendommen er ikke ment å skulle markedsføres på denne måten, presiserer Fauske.

Han forteller at det hører to sett med bilder til boligen; men bare ett av settene skal brukes i annonseringen; de vanlige bildene som viser eiendommens egenskaper.

– Så har vi fått et sett bilder som er tatt i forbindelse med en reportasje på eiendommen, som vi har for å kunne videreformidle til neste eier, sier Fauske. Dette for å vise eiendommens historikk.

– Det er ikke meningen å markedsføre boliger med nakne damer, presiserer Fauske.

Noen ganger går reklamene for langt. Se de forbudte reklamebildene

Be om å få vite om historikken


Det er nemlig slik at boligkjøpere har krav på å få informasjon om boligens historikk. For eksempel fikk en boligkjøper medhold i både tingretten og lagmannsretten for at hun hadde rett til å heve kjøpet av en bolig der det hadde blitt begått et trippeldrap.

Dersom eiendommen har hatt en spesiell historie må det opplyses om dette. Det faller innunder selgers opplysningsplikt. Drap eller voldelige handlinger er kanskje mer innlysende, men man har også plikt til å opplyse om at en bolig har vært et bordell.

Det vil selvfølgelig alltid være gråsoner, og en reportasje med nakenmodeller er ikke nødvendigvis et negativt aspekt ved en eiendom for alle kjøpere, og det finnes nok ikke noen rettspraksis på akkurat et slikt tilfelle. Det kan imidlertid oppleves som så belastende for enkelte at det vil forhindre dem fra å kjøpe boligen.

Selv om selger har opplysningsplikt, er det viktig at du som boligkjøper ikke glemmer din undersøkelsesplikt. Er dette noe som ville vært viktig for deg å vite om, skader det ikke å spørre. Du trenger ikke gå igjennom alle mulige tenkelige scenarier, men du kan spørre megler, eventuelt be ham videreformidle til selger, om det er spesielle forhold ved boligen du bør kjenne til. Ber du om å få svaret skriftlig, står du også mye sterkere dersom det skulle oppstå en tvist.

Selgers opplysningsplikt går før kjøpers undersøkelsesplikt