De blå pappbrillene kan du kaste om du vil se 3D i full HD-oppløsning. De tre øverste er de du trenger, problemet er at du trenger ulike briller til hver produsent.. Foto: Øyvind P
De blå pappbrillene kan du kaste om du vil se 3D i full HD-oppløsning. De tre øverste er de du trenger, problemet er at du trenger ulike briller til hver produsent.. Foto: Øyvind P Vis mer

DinSides 3D-TV guide

Alt du vil vite om 3D i stua, men ikke har turt å spørre om.

Publisert
Sist oppdatert

Den verdensomspennende suksessen til 3D-versjonen av Avatar på kino, ga film og TV-bransjen det svaret de håpte på.

For du kan like det eller ikke, men fra og med denne høsten kommer du til å bli utsatt for en 3D-hype av dimensjoner. Fakta er nemlig at det ikke finnes en eneste TV- eller Blu-ray produsent som ikke tør å være med på rotteracet som nå er i full gang.

Forklaringen er selvsagt like enkel som den er banal: Skal produsentene håpe på fortsatt storsalg av nye TV-modeller og avspillingsutstyr, så er de nødt til å satse på at 3D i de tusen hjem skal slå an. Og på den andre siden av gjerdet sitter filmbransjen og ber på sine knær om at det hele skal lykkes. De lever nemlig enn så lenge i håpet om at 3D-filmene skal bli vanskeligere å kopiere for filmpiratene.

Liker vi det?

Spør du meg er svaret definitivt ja, men jeg er nok også langt mer interessert i hjemmekino enn gjennomsnittsnordmannen: Ingen kan imidlertid betvile at 3D gir deg en imponerende dybdefølelse, og jeg tror mange er skeptiske til hvor bra det faktisk fungerer før de ser det selv. Og dette er ikke bare ren gjetning, men også noe vi har erfart når nysgjerrige kollegaer har tatt en tur innom testlabben.

For alt er definitivt ikke bare gull: For best effekt bør du ha det så mørkt som mulig i rommet, og du bør også sitte mest mulig rett foran TV-en. Legger du hodet på skakke, eller liker å ligge sidelengs i sofaen mens du ser på film? Da vil du også legge merke til at 3D-effekten blir langt dårligere. På dette punktet var det forøvrig stor forskjell på Panasonic VT20 og Samsung C8705.

Hvordan det hele vil ende er det selvsagt ingen som vet, men før du bestemmer deg for om du skal kaste deg på 3D-toget må du vite hva du trenger.

Denne artikkelen kommer derfor til å ta for seg spørsmål vi allerede har fått fra leserne, og vil også bli utvidet og oppdatert etterhvert. PS: Har du spørsmål eller egne forslag? Del det med oss i debatten nederst:-)

Hva trenger jeg av utstyr?

Kortversjonen er enkel: Du trenger en 3D-klar TV, 3D-briller, og en 3D-klar Blu-ray spiller eller Playstation 3. I tillegg må du også ha Blu-ray filmer i 3D, for TV-sendinger i 3D har foreløpig ikke blitt lansert her i landet. Vi kommer til å utype dette svaret lenger ned...

Hva? Kan jeg ikke se på 3D på den nye 50-tommeren jeg kjøpte i fjor?

Nei, dessverre. De aller fleste TV-er vil ikke klare å vise de nye 3D-signalene, og for å være sikker MÅ TV-en være merket som 3D-klar.

3D-TV modellene er imidlertid i ferd med å komme på markedet nå, og storslippet kommer på høstens IFA-messe den første uken i september. DinSide har nå testet flere 3D-TV modeller, og du finner dem alle på vår TV-test side. Favoritten er imidlertid fortsatt Panasonic VT20.

Vil en 3D-TV også vise vanlige TV-signaler og filmer?

Svaret er heldigvis ja. 3D-effekten er en tilleggsfunksjon, som ikke går på bekostning av det du ellers bruker TV-en til. Du kan altså fint se på vanlige TV-sendinger, vanlige DVD- eller Blu-ray filmer, og spille TV-spill også på en 3D-TV.

Har størrelsen på TV-en noe å si?

Svaret er ja. Jo nærmere du sitter jo mer intens blir nemlig opplevelsen, så her er det faktisk slik at jo større TV, jo bedre effekt. Personlig mener jeg at 46-tommer er minimum for å få en god 3D-opplevelse i stua, 52-tommer vil være bra og 60 tommer enda bedre. Dere skjønner tegningen...

Men må jeg bruke de latterlige 3D-brillene?

Ja, det må du. Vi har riktignok sett prototyper hvor du får 3D-effekt uten bruk av briller, men den teknologien er fortsatt ikke moden for store størrelser. Vi tipper at dette vil ligge minimum fem år fram i tid, men dette er det umulig å si noe om per dags dato.

Istid er en av få tilgjengelige 3D-filmer på Blu-ray akkurat nå. Selges blant annet på Play.com Foto: Øyvind Paulsen
Istid er en av få tilgjengelige 3D-filmer på Blu-ray akkurat nå. Selges blant annet på Play.com Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Men det følger vel med 3D-briller når jeg kjøper en 3D-TV?

Nei, det skal du ikke ta som en selvfølge. Av de to modellene vi har testet fulgte det med to stykk briller sammen med Panasonic VT20, mens det ikke fulgte med noen sammen med Samsung C8705. Dette vil nok variere både fra produsent til produsent, og ikke minst ut fra konkurransen i markedet. Vårt tips er enkelt: Ikke kjøp deg en 3D-klar TV uten å be om få med minst to briller på kjøpet.

Aktive og passive 3D-briller

De aller fleste merkene bruker i dag Aktive 3D-briller. I praksis vil det si at brillene og TV-ene kommuniserer via et trådløst signal hvor senderen enten er innebygget i TV-en eller må plasseres på toppen av TV-en. Aktive 3D-briller går derfor på batterier, svært mange er i dag også oppladbare.

Per dags dato er det kun Aktive 3D-briller som gir deg 3D-effekt i full HD-oppløsning (=1080p). Ulempen er dog at brillene er dyrere, se lenger ned.

Passive 3D-briller er et mye rimeligere alternativ, med priser som i teorien kan gå helt ned i 20 kroner stykket. I 2010 var det imidlertid svært få TV-modeller som brukte denne teknologien, men i 2011 kommer det flere modeller - spesielt LG satser hardt på dette. Ulempen er at de forsatt ikke klarer å gjengi 3D i full HD-oppløsning.

Hvor mye koster en aktiv 3D-brille?

Dette vil nok variere både etter hvor du kjøper brillene, og hvor avanserte de er. De rimeligste aktive brillene går på batteri som må byttes etter rundt 50-80 timer i bruk, og fås i ulike startpakker fra ca 1.000 kroner (2 stykk + en 3D Blu-ray film). De dyrere brillene har derimot innebygget batteri som lades via USB-kabel og vil koste fra 1000 kroner og oppover per stykk. Ingen billig fornøyelse for deg med mange venner altså...

På dette punktet er altså de passive 3D-brillene langt å foretrekke.

Men kan jeg ta med meg mine egne 3D-briller og se på 3D-TV hos naboen?

Nei, dessverre kan du ikke være sikker på det. Problemet er at de ulike TV-produsentene har valgt litt ulike løsninger, og brillene til en Panasonic TV vil f.eks. ikke virke på en Samsung TV, og omvendt.

Men kan jeg ikke bruke min nye Blu-ray spiller?

Nei, antagelig kan du ikke det. For å være 100 prosent sikker på at Blu-ray spilleren din skal klare å vise 3D-filmer må også den være merket som 3D-klar.

Må ikke alle 3D-klare TV-modeller og Blu-ray spillere bruke den nye HDMI 1.4 standarden?

Ja, det er i utgangspunktet riktig. HDMI 1.4 har langt større båndbredde, og du skal dermed være sikret problemfri overføring av lyd og bilde-signalene. (les mer om HDMI 1.4 standarden her)

Det finnes dog et unntak, og det er Playstation 3. Ut fra spesifikasjonene har den kun HDMI 1.3, men via softwareoppdateringen som kom tidligere i sommer skal den kunne vise 3D via sin innebygde Blu-ray spiller. Hvorvidt den vil gi full 3D-effekt i full HD-oppløsning (1080p) er vi imidlertid usikre på, da vi ikke har fått testet dette selv. Det kan altså hende at du her må nøye deg med 1080i, men dette vet vi altså ikke. (Har du erfaringer med dette? Del det med oss i diskusjonsgruppen nederst!)

Men hva med lyden da? Jeg kjører jo alle lyd- og bilde-signalen via hjemmekinoreceiveren min, og den har kun HDMI 1.3?

Dette kan bli et problem når det gjelder 3D-signaler. I teorien skal nemlig din 3D-klare Blu-ray spiller og 3D-klare TV kobles direkte via sine HDMI 1.4 innganger.

Når receiveren din kun takler HDMI 1.3 kan du altså risikere at du ikke får 3D-effekt om du kobler via den. Heldigvis finnes det noen produsenter som har tenkt på dette, og Panasonic er et eksempel. DMP-BDT300 er nemlig en 3D-klar Blu-ray spiller som har to HDMI-utganger. Dermed kan du koble den ene HDMI-kabelen rett i TV-en, og den andre rett i receiveren din, og resultat blir altså full 3D-effekt på TV-en uten at du mister de høyoppløste lydformatene som Blu-ray spilleren gir.

Skal du kjøpe deg en ny hjemmekinoreceiver nå er det uansett greit å sjekke at den faktisk har HDMI 1.4-innganger. Både Onkyo, Yamaha, har allerede dette på plass på sine 2010-modeller.

Vil det si at jeg også trenger nye HDMI-kabler?

Vel, det er faktisk ikke sikkert, men det vil avhenge helt av kvaliteten på de HDMI-kablene du har kjøpt. Selv har vi ikke hatt noen problemer med dette på våre to 3D-TV tester, men her er det altså bare å prøve seg fram...

Jeg har alt utstyret, men hvor i all verden er 3D-filmene på Blu-ray?

Å være tidlig ute med ny teknologi kan være en prøvelse... Og dette gjelder også her. Per dags dato er nemlig utvalget av 3D-filmer på Blu-ray så dårlig her til lands at vi faktisk hadde problemer med å få tak i demofilmer under våre 3D-tester... Dette er likevel i ferd med å bedre seg, og titlene kommer garantert til å tikke inn utover høsten. Selv har jeg foreløpig brukt denne listen for så å se om filmene er tilgjengelige på Play.com.

Har du erfaringer med 3D i hjemmekinoen, eller har du flere spørsmål? Del det med oss i diskusjonsgruppen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer