Dimme-flimmer på sparepæra?

Nødløsningen er nær.

Mange opplever at dimmbare sparepærer flimrer. Foto: Colourbox
Mange opplever at dimmbare sparepærer flimrer. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Men det er ikke sånn at man bare kan bytte ut lyspæren og kjøre videre, man må være sikker på at delene passer sammen teknisk.»


Sparepærer maner ofte til heftig debatt, så også vår siste artikkel om temaet. Her uttaler belysningsansvarlig Kalle Hashmi ved den svenske Energimyndigheten til DinSide at merkingen av sparepærer i forhold til hvilken wattverdi den skal erstatte, er direkte løgn.

I debatten under denne artikkelen, går debatten om effekten av sparepærene. En av debattantene skriver:

    - Jeg har to dimme-lamper hjemme, og kjøpte selvfølgelig "spare"-pære som var oppgitt å kunne dimmes. Joda, de kunne dimmes, MEN, den blafringen i lys som jeg da fikk var jo egnet til å gi alle i området epileptisk anfall! Det var rett og slett ubrukelig.

Hvorfor er det slik?

- Det kan ha med dimmeren å gjøre, det finnes forskjellige typer dimmere på markedet. Dimming av sparepærer er også ganske nytt, det er kun det siste halve året at det er kommet produkter på markedet som lar seg dimme. Uten å ha gått spesifikt inn i materien, tror jeg at sparepærene kun lar seg dimme over et visst spenn. Hvis man dimmer ned, vil pæra få så dårlige driftsforhold at den begynner å flimre, sier fagsjef i Lyskultur, Erlend Lillelien.

- I installasjoner hvor man setter inn en dimmebar sparepære – kan man oppleve flimmer på noen innstillinger. Dette skyldes at sparepæren får en strømopplevelse den ikke er dimensjonert for. Årsaken er at dimmeren som brukes får for lite å jobbe med enn det den igjen er dimensjonert for. Elektroniske dimmere krever det man kaller for en minstelast, det vil si at den f eks minimum skal ha 20W effekt. Setter man da inn en 12W sparepære er dette 8W for lite. Det kan gå bra ved maks innstilling, men når man dimmer til halvt forbruk er dette nede på 6W – og det er plutselig langt unna minstekravet til dimmeren. Dette kan variere fra dimmer til dimmer, sier Morten Seipäjärvi i Philips Lighting i Norge. Dersom man for eksempel har et system som i utgangspunktet er beregnet for tre 40-watts glødepærer, til sammen 120 watt, og erstatter disse med tre 8-watts sparepærer, er det kanskje i underkant av hva installasjonen er beregnet for, forklarer han.

«- Dersom du har et rom med fire-fem lamper på samme dimmer, kan en løsning på flimringen være at du lar en glødepære stå i én av lampene - da vil heller ikke de andre flimre.»


Og det er altså da det kan begynne å flimre. Ifølge Seipäjärvi kan det ofte hende at det er flimring kun på et bestemt område, men flimrefritt både over og under dette punktet. Han understreker også at det er forskjeller på dimme-sparepærene fra ulike produsenter, og at noen er mer følsomme enn andre.

Men ifølge markedssjef Petter M. Johansen i Micro Matic Norge AS, som blant annet importerer systemer for lysstyring og dimming, er flimring kun én av flere utfordringer du står overfor hva gjelder konvertering til lavenergipærer i dimmesystemer.

- Delene må jo passe sammen, ting kan gå i stykker dersom de ikke gjør det, sier han.

Sju myter om sparepærer

LED - løsning

Du må gjerne oppsøke spesialbutikker for å finne dimmbare sparepærer. Men du kan også få dimmbare LED-lamper og dimmbare halogenerstattere.

- Det finnes noen sparepærer som kan dimmes, men det begynner å gå mer mot LED, som er enda mer energibesparende. Men her opplever man også det samme, at det flimrer. Dette er fortsatt i startgropa, noen fabrikater kan dimmes, men veldig mange kan ikke dimmes. Det er også sånn at det dimmes på mange tekniske måter, og dette er et virvar for sluttbrukeren, sier markedssjef Petter M. Johansen i Micro Matic Norge AS, som blant annet importerer systemer for lysstyring og dimming.

- LED er heller ikke direkte enkelt å dimme med tradisjonelle dimmere, man må ha spesielt utstyr for å dimme dem, sier fagsjef i Lyskultur, Erlend Lillelien. Men det kan skje det samme her, at de får så lav spenning at de begynner å flimre. Men dimming av LED-produkter går bedre enn tradisjonelle spareprodukter, sier Lillelien i Lyskultur.

- Det som funker helt fint er halogenerstatterne, de funker i de alle fleste tilfeller som en tradisjonell glødelampe, riktignok med noen forbehold. Men halogenerstatterne har noen ganger så høy startstrøm at de tar livet av noen dimmere, sier Erlend Lillelien i Lyskultur.

Alternativer til glødepæra

- La fagfolk sjekke anlegget

Men du kan ikke skylde alt på pæra, belysningen består av et sammensatt system av flere komponenter, og du er avhengig av at alle disse delene fungerer samen.

- Det er i hvert fall fire forskjellige måter å dimme lys på i dag, det finnes ikke en felles standard ennå. Det er elektronikk bak som skal dempe lysutbyttet, men det må gjøres på en egnet måte for akkurat den lyskilden. Vi håper dette skal forenkles for sluttbrukeren etterhvert, sier Petter M. Johansen i Micro Matic Norge.

- Sparepærer går ofte i vanlige lamper, mens LED-pærer går mye i downlights og innfelte lamper. Men det er ikke sånn at man bare kan bytte ut lyspæren og kjøre videre, man må være sikker på at delene passer sammen teknisk - utstyret er laget for å passe sammen med spesifikke produkter. Skal man konvertere utstyr, trenger man ofte hjelp av elektriker. Vi anbefaler at man bruker fagfolk til å gjøre det ordentlig, og man kan risikere at konverteringen blir kostbar, sier Johansen.

- Det finnes ulike dimmeløsninger. Man bør ta en prat med installatør eller elektriker og sjekke det, og de kan komme med råd til hva man bør gjøre. Kanskje er det en enkel tilpasning som må til; kanskje må dimmehjulet skiftes med en annen type - det behøver ikke være en stor og kostnadsdrivende øvelse, sier Morten Seipäjärvi i Philips Lighting i Norge.

Men for deg som er ute etter en effektiv og umiddalbar løsning i påvente av bedre produkter, kan dette rådet fra Seipäjärvi i Philips Lighting være en nødløsning:

- Dersom du har et rom med fire-fem lamper på samme dimmer, kan en løsning på flimringen være at du lar en glødepære stå i én av lampene - da vil heller ikke de andre flimre, sier Seipäjärvi. Da har du nok effekt, eller nok watt, i installasjonen slik at du ikke får flimring, fortsetter han.

Hva kan du om watt, volt og ohm? Test deg selv om strøm

Tror på gjennombrudd i 2010

- Det kommer nok til å skje veldig mye på dette området dette året. Vi tror det kommer et stort gjennombrudd for LED. I dag er det veldig store prisforskjeller på denne typen produkter; du kan få en sparepære for 50 kroner, mens en LED-pære kan koste opptil 500 kroner. Men dette kommer det til å skje ting med også, når produksjonen øker, tror Petter M. Johansen i Micro Matic.