Får du denne følelsen har du garantert valgt feil mottager...
Får du denne følelsen har du garantert valgt feil mottager...Vis mer

Digital eller analog satelittdekoder?

Har du parabol kan du i dag velge mellom analog eller digital satelittdekoder. De fleste er enige om at den digitale versjonen er framtiden, men hva bør du velge i dag? Det eneste som er sikkert er at du må tenke deg godt om før du bestemmer deg.

I forrige uke hadde vi en artikkel om Canal+ og deres nye digitale satelitt-tilbud, Canal Digital. Der framhevet vi de digitale anleggenes fortreffelighet, og da spesielt den høye lyd og bildekvaliteten, samt den elektroniske programguiden. Dette kunne selvfølgelig ikke de analoge dekodernes talsmenn stå ubesvart, og vi fikk råd fra Jon Koppang i Satellitt Companiet AS

Hva bør du velge?

For å kunne motta programmer fra de nordiske satellittene må du ha et eller flere programkort i mottagerens kortleser. Kortet er selve nøkkelen for å få bilde fra de aktuelle TV-kanalene. Det er i dag to store leverandører av programkort til forbrukermarkedet, nemlig Viasat og Canal Digital.

Per i dag sender Viasat sine programmer analogt, mens Canal Digital "dobbeltbelyser" Norge med både analoge og digitale signaler. Det gjør det hele litt komplisert for deg som forbruker når du står i butikken. Hvilket alternativ bør du velge?

Som Jon Koppang sier er "alle" enige om at digitalt satellitt TV er fremtiden. Men som alltid når ny teknologi lanseres med brask og bram i markedet lønner det seg å holde hodet kaldt. Timingen av teknologiskifte vil nemlig være avgjørende for om du blir fornøyd med din beslutning. I dag kan du i hovedsak velge mellom to digitale alternativer, enten kan du leie en mottager fra Canal Digital, eller du kan kjøpe Nokia's digitale mottaker med 1 CAM plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er ulempen med dagens digitale dekodere?

Velger du en digital dekoder kan du for eksempel ikke motta Norsk TV3, i tillegg til cirka 17 øvrige kanaler fra Viasat. Dette er fordi Viasats kanaler per i dag kun kan mottas analogt.

Viasat skal imidlertid etter planen starte med digitale sendinger høsten år 2000.

Sjekkliste

Hvilke kanaler vil du ha?

  • Er du interessert i å følge engelsk ligafotball, vil benytte deg av "pay per view", eller "music choice" er Canal Digital programpakken for deg. Da kan du fråtse i engelske tippekamper, og høre på musikk med CD kvalitet via parabolen.
  • Har du derimot lyst til å følge Rosenborgs Champions league kamper (på TV3) til høsten, eller vil ha filmkanalen TV 1000 må du velge Viasats programpakker, som foreløpig kun sendes analogt.
Kan du bytte programleverandør, eller ha begge to?
  • Leiereceiveren fra Canal Digital gir deg kun mulighet til å motta Canal Digitals kanaler, alle de andre kanalene er sperret for mottak. Når Viasat begynner med digitale sendinger høsten 2000 vil du dermed ikke kunne motta Viasats signaler med denne mottageren.
  • Noen av dagens mottagere, blant annet Nokia's digitale mottaker 9602, er kun utstyrt med ett stk. CAM (Conditional Access Modul). Det vil si at kun ett conditonal access system, og ett dekoder kort kan benyttes med denne mottageren. Den vil altså ikke kunne motta sendinger fra to programleverandører. Har du prøvd Canal Digitals programpakke i ett år, og vil prøve ut Viasats sendinger, går det ikke...

    Dette er jo selvfølgelig ikke noe problem så lenge du kun er interessert i Canal Digitals programpakker, men har du lyst til å ha mulighet til å bytte, eller utvide ditt programtilbud, vil det lønne seg å velge en annen mottager.

Vent til september

I september vil tre nye hardware leverandører lansere digitale mottagere, i konkurranse med de alternativene som finnes i dag. For deg som ikke vil sitte med skjegget i postkassen vil kanskje det mest interessante produktet kommer fra "Force", nemlig en kombinert analog og digital mottager. Mottageren har fått det beskjedne navnet: "Force Duo Master".

Det beste med denne mottageren er at du da vil ha større valgfrihet i tiden framover. Du kan ha både Canal Digital, og Viasats programpakker, og i tillegg ta det helt med ro når Viasat velger å gå over til heldigitale sendinger. Dette fordi mottageren vil ha minst to digitale kortplasser / CAM plasser, i tillegg til 2 analoge kortplasser.

En annen fordel er prisen. Vi ble lovet at den kun vil koste marginalt mer enn det du i dag må betale for en ren digital mottaker.

Elektronisk programguide

I vår forrige artikkel om Digital Tv, nevnte vi elektronisk programguide som en av fordelene med digitale mottagere. Kort fortalt gir den elektroniske programguiden (EPG) full oversikt over TV tilbudet direkte på TV skjermen, i tillegg til en del andre finesser. Dette kan du imidlertid også få med de analoge mottagerne, blant annet på "Force MacMaster 1000", som ble kåret til årets satelittmottager av magasinet Lyd og Bilde i januar 1999

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.