<strong>NETT-AVLESING:</strong> De nye målerne gjør akkurat det samme som de gamle, bortsett fra at du ikke trenger å lese av selv. Foto: Ringeriks-Kraft
NETT-AVLESING: De nye målerne gjør akkurat det samme som de gamle, bortsett fra at du ikke trenger å lese av selv. Foto: Ringeriks-Kraft Vis mer

Ny strømmåler: Svar på det du lurer på

Dette trenger du å vite om den nye strømmåleren din

Måler de riktig? Blir strømmen dyrere? Blir jeg overvåket?

Publisert
Sist oppdatert

Innen 1. januar 2019 skal alle norske husstander (med enkelte unntak) få en ny strømmåler i sikringsskapet.

Dinside har de siste ukene publisert flere artikler der vi har forsøkt å svare på spørsmålene mange av våre lesere har stilt oss om de nye strømmålerne: Måler de riktig? Får jeg høyere strømregning? Overvåker de meg? Sender de ut helsefarlig stråling? Blir det billigere å vaske om natta? Gir de meg flere muligheter til å styre huset?

Her er en oppsummering av det vi har fått vite så langt.

FORKLARING: Slik installeres måleren, og slik virker den. Video: Ringeriks-KraftVis mer Vis mer

Hvordan virker den?

Den nye såkalte AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer)-måleren fungerer akkurat slik som den gamle, med ett unntak: Du trenger ikke lenger å lese av og rapportere inn forbruket selv.

Dette skjer nå automatisk via trådløst nett eller kabel.

Strømforbruket ditt blir registrert hver time og sendt videre til strømbransjens Elhub-sentral. Deretter sendes data videre til din lokale strøm- og nettleverandør. Via en app eller nettside kan du se hvor mye strøm du har brukt.

Strømforbruket vises også på en skjerm på selve måleren. Ved hjelp av en knapp kan du veksle mellom ulike målinger, for eksempel fra midnatt og fram til nå, siste uke eller en bestemt tidsperiode.

Like under skjermen sitter det et lite øye som blinker. Om øyet blinker raskt, betyr det at du bruker mye strøm akkurat nå. Blinker det saktere, er strømforbruket mer beskjedent. Du kan få kjøpt målere som bruker lysglimtene til å måle strømforbruket ditt, men dette er jo strengt tatt unødvendig med de nye målerne.

For øvrig kan du glemme hele måleren - den gjør jobben sin i sikringsboksen uten din hjelp.

<strong>FORKLARING:</strong> Her ser du hvilke funksjoner de enkelte delene av strømmåleren av merket Ayon har. Det er flere forskjellige målere, og den du har kan være annerledes. Illustrasjon: Hafslund
FORKLARING: Her ser du hvilke funksjoner de enkelte delene av strømmåleren av merket Ayon har. Det er flere forskjellige målere, og den du har kan være annerledes. Illustrasjon: Hafslund Vis mer

Får jeg høyere strømregning?

De nye strømmålerne er i utgangspunktet kontrollert av Justervesenet. Elektroningeniøren Kim Remy Holtet har i tillegg foretatt egne målinger som viser at den nye måleren hans viser riktig innenfor 1 prosents margin.

Det ville derfor være overraskende om det skulle vise seg å være noe galt med de nye målerne.

<strong>FORSKJELL:</strong> Mens de gamle strømmålerne kunne vise feil, skal de nye være så godt som 100 prosent korrekte. &nbsp;Foto: Elisabeth Dalseg/Ole Petter Baugerød Stokke
FORSKJELL: Mens de gamle strømmålerne kunne vise feil, skal de nye være så godt som 100 prosent korrekte.  Foto: Elisabeth Dalseg/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dermed er det nok de gamle gamle målerne som er synderne. Kraftkonsernet Hafslund oppgir at de gamle strømmålerne deres har en feilmargin på mellom 1 og 3,5 prosent.

Dette går begge veier. Et flertall av de leserne som har henvendt seg til oss, har opplevd å måtte betale mer med ny måler. Men vi har også snakket med folk som har fått lavere strømregning etter utskiftingen.

Nettselskapenes virksomhet er regulert av staten. Skulle de begynne å tjene mer enn inntjeningstaket som er satt, vil prisene bli justert ned på sikt. Hvordan dette vil påvirke strømregning din, er noe uklart. Avgifter som blir bestemt av politikerne kommer i tillegg. Det samme gjør strømforbruket, der det frie markedet rår.

Koster den noe?

Hvor mye strømmåleren koster, har vi ikke greid å få et klart svar på.

Men kilder vi har snakket med i bransjen antyder et sted mellom 2.500 og 3.000 kroner, inkludert kjøring og montering.

<strong>OVERSKUDD:</strong> &nbsp;Strømmen som blir til overs med alternative energikilder kan selges via den nye strømmåleren. Foto: Pr Ervland
OVERSKUDD:  Strømmen som blir til overs med alternative energikilder kan selges via den nye strømmåleren. Foto: Pr Ervland Vis mer

Dette er det du som må betale med en ekstra avgift på 400 kroner i året som fordeles på ale årets måneder via nettleien.

Det er også verd å merke seg at du kan tjene penger på måleren.

De som har installert solenergi, vindkraft eller andre nullhus/passivhus-løsninger kan selge overskuddstrømmen sin.

Er den helsefarlig?

Statens stråleverns svar er kort og godt nei. Sammenlignet med en mobiltelefon er sendeeffekten fra en automatisk strømmåler én meter fra måleren bare en titusendel i forhold til en mobiltelefon holdt opp mot øret.

<strong>VEGRER SEG:</strong> Einar Flydal er blant de rundt 600 som så langt har reservert seg mot å få ny strømmåler. Foto: Tore Neset
VEGRER SEG: Einar Flydal er blant de rundt 600 som så langt har reservert seg mot å få ny strømmåler. Foto: Tore Neset Vis mer

Målinger gjort av Post- og teletilsynet og Statens strålevern viser at du får 0,2 promille av høyeste tillatte stråleverdi når du står to meter fra en trådløs ruter, som sender med omtrent samme effekt som de målerne som bruker trådløs teknologi.

På én meters avstand er effekten av Aidon-måleren ifølge Hafslund under én prosent av grenseverdien.

Likevel er det noen som ikke stoler på myndighetenes målinger, og som mener at strømmålerne kan gi dem helseplager.

Disse kan få dispensasjon dersom de har erklæring fra lege eller psykolog som viser at de føler ubehag ved å ha måleren i huset.

Overvåker den meg?

I boksen (se illustrasjon ovenfor) sitter det en såkalt HAN (Home Area Network)-port. Denne er i utgangspunktet stengt, og kan bare åpnes dersom du ber nettselskapet gjøre det.

<strong>FRIVILLIG:</strong> Du kan styre hele huset gjennom en app, men bare om du selv vil. Foto: Smartliv
FRIVILLIG: Du kan styre hele huset gjennom en app, men bare om du selv vil. Foto: Smartliv Vis mer

Gjennom denne porten kan du koble til smarthjemsutstyr som overvåkingskameraer, termostater og dørlåser.

Strømmåleren kan ikke styre andre ting i huset direkte. Den kan bare levere data som eventuelt kan brukes som grunnlag for styring av strømforbruket ditt.

Strømselskapet kan via en bryter i måleren skru av strømmen dersom du ikke betaler. Ut over dette kan de ikke styre eller overvåke noe i huset ditt.

Kan den hjelpe meg å bruke mindre?

Både termostater, panelovner og varmepumper kommer i dag med smartfunksjoner som gjør at du kan styre dem slik at strømforbruket blir mindre. Det samme ser vi også med lyspærer og elbilladere.

Samtidig vil det snart være slutt på at du betaler samme pris for strømmen til alle døgnets tider.

<strong>BRUK NÅR DET ER BILLIGST:</strong> Den nye strømmåleren kan hjelpe deg å tilpasse strømforbruket til varierende priser i løpet av døgnet. Foto: Tore Neset
BRUK NÅR DET ER BILLIGST: Den nye strømmåleren kan hjelpe deg å tilpasse strømforbruket til varierende priser i løpet av døgnet. Foto: Tore Neset Vis mer

Nettelskapene legger opp til det de kaller effektstyring. Dette gjøres først og fremst for å gi nettselskapene et enklere liv, siden de slipper å bygge ut unødvendig for å møte økende etterspørsel.

For deg som forbruker kan det på sikt bety at du gjennom strømmåleren kan skreddersy strømforbruket ditt til prisskalaen, slik at du bruker mest når strømmen er billigst og minst når den er dyrest.

Å vaske klær om natta er ingen god idé. Å gradere temperaturen på for eksempel varmekabler og varmtvannsberedere gjennom smart-termostater som kobles til måleren kan likevel gi betydelige innsparinger i løpet av et år.

LES OGSÅ:
Derfor gir ikke varmepumpa deg lavere strømregning
Sjekk om du bør oppgradere huset el-anlegg
Dette tilbudet fra strømselskapet bør du si nei tilVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer