Dette tok bare ti minutter

Vær varsom når du brenner lys som er kledd med metallfolie.

Etter snaue ti minutter var julenissen hodeløs og snømannen hadde eksplodert.  Foto: Elisabeth Dalseg
Etter snaue ti minutter var julenissen hodeløs og snømannen hadde eksplodert. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er juleferie, og i Aller Internetts lokaler tenner en av DinSides journalister på noen julelys som er satt frem som dekorasjon. Ett vanlig kubbelys, ett formet som en julenisse og ett som en snømann. De to sistnevnte er kledd med en slags metallfolie, og glitrer fornemt i gull og sølv.

Snaue ti minutter senere eksploderer snemannen. Det er stearin over alt. Nissefar er hodeløs. Og det er knapt noen ting igjen av den stakkars snømannen. Mens kubbelyset ser omtrent urørt ut.

Hvorfor det?

- Det koker innvendig

- Satt du dem for tett? er den umiddelbare reaksjonen til Palla i Palma Interiør når vi forteller hva som har skjedd. I tillegg til å designe egne varer, har Palma Interiør agentur på en rekke interiørvarer, blant dem de nå hodeløse julelysene.

Ønsker du full metallic-look på lysene, anbefales du å heller velge lys der kun deler av lyset er dekket av det tette materialet, slik som disse fra svenske Affari.  Foto: Produsenten
Ønsker du full metallic-look på lysene, anbefales du å heller velge lys der kun deler av lyset er dekket av det tette materialet, slik som disse fra svenske Affari. Foto: Produsenten Vis mer


- Det som skjer med lys som er dyppet i eller kledd med metall, er omtrent det som skjer med telys, forklarer Palla til DinSide. Metallet er tett, og lyset får ikke puste, slik at det blir ekstremt varmt inne i selve lyset.

- Jeg sier alltid til våre forhandlere at de må opplyse om at slike lys er dekorlys som må passes ekstra godt på, og anbefaler dem å heller velge lys i en metallic-farge som puster.

Les også: Levende lys er brannfeller. Slik sikrer du deg

Pallas beste råd for hvordan du unngår brann med dekorative lys er som følger:

  • La aldri lys brenne ubevoktet
  • Velg lys i en litt mer gjennomskinnelig metallic, som puster, eller de lysene der kun en liten del er dekket av det tette metallet
  • Ha god avstand mellom lysene. Står de for tett, blir det mye varmere. Da brenner de også fortere opp