Dette tilsvarer 10 liter jord!

Smart for deg som ikke vil bære så tungt.

<b>DETTE ER 10 LITER JORD:</b> Alt du trenger er 3 liter vann og denne jordbriketten, så har du 10 liter planteringsjord på plass. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER 10 LITER JORD: Alt du trenger er 3 liter vann og denne jordbriketten, så har du 10 liter planteringsjord på plass. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være tungt å bære jord fra butikken, og kanskje også opp mange trapper før du når endestasjonen. Med denne smarte jordløsningen kan du slippe. Og du kan til og med fint få plass til 20-40 liter jord - i håndvesken!

Jordbriketter

10 liter jord kan være både tungt og uhåndterlig å hanskes med når det kommer i jordsekk fra plantebutikken. For ikke å snakke om dersom du kanskje trenger 40 eller 50 liter jord. Det er alt annet enn greit å bære med seg opp i en leilighet i kanskje fjerde etasje uten heis.

MINDRE: Dette er like mye jord: Jordbrikett som blir 10 liter jord etter tilsetting av vann, og tradisjonell 10-liters jordsekk. Foto: KRISTIN SØRDAL
MINDRE: Dette er like mye jord: Jordbrikett som blir 10 liter jord etter tilsetting av vann, og tradisjonell 10-liters jordsekk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Alternativet for deg kan dermed være slike jordbriketter. Torvfri plantejord laget av kokosfiber eller kokosnøttskall, som er presset i en letthåndterlig blokk. Med den komprimerte plantejorda slipper du å bære deg svett for å komme i gang, og pakkene er fine å lagre i skapet, til neste gang du trenger jord.

For å få denne blokken til å oppføre seg som jord, må du tilsette vann.

Les også: Har du ikke Leca-kuler til blomsterkassene? Prøv bleier!

Her kan du kjøpe det

Det er mange forhandlere som selger jordbriketter. Vi har testet ut en variant som selges hos Clas Ohlson, men som produseres av EcoGrip i Nederland. Den koster 39 kroner, veier 665 gram og gir 10 liter ferdig jord.

Ikea selger også en tilsvarende jordbrikett, med det passende navnet Kokosnöt. Den koster 25 kroner, veier 900 gram og gir 25 liter ferdig jord når den er ferdig utblandet.

Til sammenlikning koster en tradisjonell 10-liters sekk med blomsterjord 30 kroner hos Mester Grønn.

Les også: Her er plantene som egner seg best til balkongkassene

SLIK BLIR DET: Etter litt tid med vann og knaing av jorda, blir den slik; fin og luftig. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK BLIR DET: Etter litt tid med vann og knaing av jorda, blir den slik; fin og luftig. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Tilsett vann - og bland

Det er ganske så enkelt å lage jord av kokosbriketter. Varianten fra Clas Ohlson kommer i en pose som du kan bruke til å blande i, og som du også kan oppbevare jorda i etterpå dersom du har mer enn du skal bruke. Eller du kan blande den i en annen beholder.

Du tømmer ganske enkelt vann på briketten, og så er det bare å la vannet trekke inn i briketten og deretter bryte opp briketten og jobbe fuktigheten inn i jorda.

3 liter vann senere har vi 10 liter plantejord.

Enkel lagring

Det fine med briketter fremfor poser med jord, er at du også kan ha briketter liggende i kjøkkenskapet, uten at de tar for mye plass. Du kan ta dem med i veska, og du kan eventuelt bruke kun deler av briketten om gangen - om du greier å dele den opp (den er ganske hard og kompakt før du tilsetter vann).

Har du erfaring med hvordan plantene trives i jord fra jordbriketter? Del dine erfaringer med andre i leserforumet nedenfor.

FERDIG: 10 liter jord fra jordbrikett fiks ferdig. Foto: KRISTIN SØRDAL
FERDIG: 10 liter jord fra jordbrikett fiks ferdig. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi kommer til å teste om det er noen forskjell på veksten hos planter i vanlig blomsterjord og i jord fra jordbrikett. Følg med!


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!