Dette sier istappene om boligen din

Istapper som henger fra taket er ikke bare farlige, det er også et sykdomstegn.

Istapper er ikke bare farlige for folk - det er også et tegn på at boligen er syk. Foto: Anticimex
Istapper er ikke bare farlige for folk - det er også et tegn på at boligen er syk. Foto: Anticimex Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Har du lange istapper nå, er enten isolasjonen eller utluftingen for dårlig, eller begge deler, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Gamle bygårder har som regel dårlig isolasjon i utgangspunktet, og er dessuten tæret av tidens tann. Mens istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset, melder Newswire.

– Istapper betyr at det er gjort en feil under oppføringen. Vi fagfolk har nok en tendens til å se litt ekstra etter i disse dager, og dessverre ser vi for ofte at nye hus har istapper, sier Nilsen.

Skal du på visning mens det er snø og is, er dette altså et av svakhetstegnene du bør se etter.

Les også: Hvor mye snø tåler taket?

Klag på snekker eller utbygger

Ifølge Nilsen er et nytt hus, et hus som er bygget etter byggeforskriftene av 1987.

- Er huset bygget etter 87 bør det ikke ha istapper, sier Nilsen.

Er det istapper på ditt nye hus, er det tegn på slett håndverk, eller feil i tegninger. Men det er begrensinger på hvor lang tid etter oppføringen du kan klage. Er det mindre enn fem år siden boligen ble bygget, kan du klage til snekker eller entreprenør. Og er det mindre enn fem år siden du kjøpte, kan du eventuelt rette en klage til forrige eier, fordi dette er en feil som han/hun burde ha oppdaget.

- Denne vinteren er bra med hensyn på å se om jobben er bra gjort, fordi det er ekstra tydelig i snørike vintere, sier Nilsen.

Hvem har ansvaret dersom istappene faller ned og skader noen?

Slik blir du kvitt problemet

En ting er muligheten til å klage, men like viktig er det å prøve å rette opp i problemet.

- Har du en gammel bolig, så er det klart at yttertaket blir varmt, og snøen smelter. Man kan tilleggsisolere, slik at ikke så mye varme slipper opp til yttertaket, sier Nilsen til DinSide.

Det som er særdeles viktig å gjøre oppmerksom på, er at man må etablere en plastfolie på varm side av etasjeskille, for å stoppe den fuktigheten som går opp på loftet. Ellers skaper du et nytt problem, nemlig muggsopp.

- Har du gjort det, er du et godt stykke på vei, sier Nilsen.

Hva med utluftning, holder det å sette opp ventilene?

- Man kan for eksempel etablere flere ventiler, men det forutsetter at man har lav luftfuktighet på loftet. For i verste fall kan flere ventiler også bidra til et muggsopproblem, advarer Nilsen.

Måk taket nå!

Slik dannes istappene

Et tak i god stand skal ha lufting på innsiden av yttertaket. På den måten avkjøles eventuell varme som stiger opp gjennom isolasjonen, og yttertaket forblir kaldt.

– Hvis det for eksempel er gjort dårlig arbeid ved takventiler, takvindu eller pipe, ødelegges denne utluftingen av taket, med råteskader og muggvekst som resultat, sier Roy Nilsen i Anticimex.

Hvis yttertaket blir varmt, begynner vannet og renne nedover mot kanten. Der treffer det på kalde takrenner og fryser til is og istapper.

– På enden av taket får du derfor issvuller som demmer opp og lager små innsjøer oppå taket. Demningen gjør at det lett kan sive inn vann mellom taksteine og gjennom takpappen, sier han.

Er det ikke snø der du bor? Da bør du ta en grundig taksjekk

Sjekker ikke

For tre år siden kartla Anticimex tilstanden til 6.000 norske hustak. Bare fire av ti hadde tilfredsstillende standard, mens 15 prosent hadde skader eller lekkasjer som gjorde at de trengte umiddelbare tiltak.

– Vi har liten grunn til å tro at bildet har endret seg nevneverdig siden den gang. Nordmenn er ikke veldig glad i å sjekke tilstanden på taket sitt. Når solen og sommeren kommer, er glemmes istappene fort, sier Nilsen.

Snø og is forteller ikke bare om feil og mangler ved taket, det kan også skape nye - spesielt når det faller store snømengder på kort tid. I 2006 og 2007 ble det registeret skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge If Skadeforsikring.

– Vinteren vi er inne i er den mest snørike på mange år, særlig på Østlandet. Det betyr at vi kan stå overfor en ny runde med stort skadeomfang, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If til Newswire.

Rådet fra forsikringsbransjen er å få vekk snøen nå, hvis du har mye av den på taket. Takskader som kommer plutselig og uforutsett på grunn av snø, dekkes av forsikringen. Men har du hatt god tid på deg til å måke, og likevel ikke gjort det, kan det bli snakk om redusert forsikringsutbetaling.