Dette øker verdien på boligen din

Oppussing av bad og kjøkken er viktig, men ikke nødvendigvis det du bør se på først.

Maling er enkelt, relativt billig og kan ha stor effekt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Maling er enkelt, relativt billig og kan ha stor effekt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva kan du gjøre for å øke verdien på boligen din? Det svenske nettstedet hemnet.se har spurt over 500 meglere om hvilke grep som har størst verdipåvirkning.

Lønnsomt å renovere badet

Den svenske undersøkelsen hevder at det å renovere badet har størst verdipåvirkning på boligen. Videre på listen kommer det å male og å pusse opp kjøkkenet. Det kommer også frem av undersøkelsen at det har en positiv påvirkning at innredningen er lys og fin og at stylingen er nøye gjennomtenkt.

Alt dette kan man gjøre noe med, men du kan ikke påvirke alle faktorer. Hele tre fjerdedeler av de deltagende meglerne svarte at beliggenhet er noe av det viktigste for de som skal kjøpe bolig.

Sjekk her: Lønner det seg å pusse opp selv?

– Helheten like viktig

Hva så med det norske eiendomsmarkedet?

– Vi er inne på de samme temaene i Norge og, altså maling, oppussing, kjøkken og bad. Men vi vil anbefale å heller tenke på ferdigstilling, og å investere penger i maling og gulv, sier leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, til DinSide.

Han forteller også at boligen vil øke i verdi om du pusser opp badet, men at det er viktig å se hvor man skaper lønnsomhet.

– Vi vil altså ikke anbefale å starte med badet. Vi ser det som mer nødvendig å gjøre ferdig eventuelle andre rom sånn at boligen ser gjennomført ordentlig ut, fortsetter Boldvik. Han avslutter med å si at når det gjelder oppussing av bad så er det viktig med dokumentasjon og profesjonell gjennomføring, og at det derfor kanskje lønner seg å se på andre rom i boligen først.

Skal du male boligen din? Stor test av husmaling

Maling og sandpapir gir altså mest igjen for pengene

Det er utført en lignende undersøkelse i Norge, hvor nærmere 700 eiendomsmeglere deltok. Her hadde de tatt utgangspunkt i at man skulle selge boligen sin i løpet av de neste fem årene og at selgeren hadde et budsjett på 200.000 kroner. Her viste det seg at nøkkelen for å få mest mulig igjen for pengene, var å gjøre totalinntrykket best ved at overflatene var nyoppusset. Over 50 prosent av meglerne var soleklare på at maling og tilsvarende grep er det du vil få mest igjen for.

– Dette er grep som koster mindre, men gir størst visuell endring av totalinntrykket, i motsetning til bad og kjøkken som koster mye. Totalinntrykket betyr mye når man skal vurdere å kjøpe en bolig, sier tidligere styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, i en pressemelding fra NEF.

Hvor mye er boligen din verdt? Sjekk her