Dette øker boligverdien mest

Hvilke tiltak bør du iverksette, om du vil øke verdien på boligen din maksimalt, med et minimalt antall kroner?

Boligbonus

Holder du på å selge boligen din, går det meste av energien kanskje på å lure på hva du kommer til å få for den? Ikke så rart, for de fleste har den største delen av oppsparingen sin i boligen - og kunne man klare å skvise ut en ekstra hundretusenlapp, er det jo penger rett i lommen. Skattefritt, til og med.

Du bør likevel ikke bruke all energien din på å taste inn sannsynlige og usannsynlige tall på kalkulatoren. Energien er kanskje bedre anvendt ved å gjøre smarte småting i siste liten, som kan få bankkontoen til å vise et sekssifret plussbeløp.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


DinSide Bolig har spurt en rekke eksperter om hvilke tiltak som er mest lønnsomme før et eventuelt boligsalg. Her er rådene om ting du bør gjøre, og ting du definitivt ikke bør gjøre.

Vær ryddig

- Rydd, rydd, rydd og rydd, og få bort veldig personlige ting, slik at folk kan forestille seg hvordan boligen vil se ut med deres egne ting, sier advokat Thorbjørn Ek i eiendomsmeglerfirmaet med samme navn til DinSide.

- Gjør små kosmetiske ting. Få bort 80-tallets burgunder- og mørkgrønne farger, og mal i tidsriktige og lyse farger. Sørg for at alt fungerer, intet må være defekt. Lekker vannkranen, eller henger dørhåndtaket feil - fiks det, er formaningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ek skal også pene ting kunne fremheve kvaliteten av boligen din.

- Et lekkert bilde eller en flott skulptur kan godt være med på å fremheve kvaliteten, men det bør ikke bli overkill - det bør være en balansegang, sier han.

Hva bør man definitivt ikke gjøre?

- Hold deg unna dramatiske påkostninger, spesielt på kjøkken og bad. Dette vil ofte være svært dyrt, og involvere smaksfølsomme ting. Sjelden vil du få betalt for strevet, sier Ek, og gir følgende avslutningsbemerkning:

- Du får relativt mer for en uoppusset bolig, fordi folk tror at de kan klare å pusse opp forholdsvis billig. De får da vanligvis et stort sjokk når regningen kommer.

Smått og smart


Jon Olav Halgunset, daglig leder i Areal eiendomsmegling, er enig med Ek i at større investeringer ikke er lurt.

- Det er viktig å gjøre overflatene pene, men bruker du 150.000 kroner på nytt bad eller kjøkken, skal du ikke regne med å få det igjen, sier han.

Det kan du imidlertid om du tenker smart i forhold til småinvesteringer.

- Mal overflatene, fjern overmøblering, fjern eventuelle tepper som har tregulv under, og slip dem. Gjør fornyelsestiltak i kjøkken, mal eventuelt frontene, få nye knotter og bytt benkeplate, er rådet fra Areal-megleren.

Videre påpeker Halgunset muligheten til å utvide en eventuell leilighet. Noe DinSide Bolig også tidligere har skrevet om.

- Har du en ettroms du kan gjøre om til en toroms, eller en toroms du kan gjøre til en treroms leilighet, kan det være en svært lønnsom investering som ikke koster mye å gjennomføre, påpeker han avslutningsvis.

Den dårlige samvittigheten

- Ikke gjør store investeringer. Gjør de opplagte og enkle tingene - de tingene som representerer din dårlige samvittighet - mal skapet og sett på lister, nevner Børre Voll, fagsjef i Krogsveen Eiendomsmegling, som eksempler.

- I tillegg er noe av det aller viktigste å ha det ryddig og rent. Fjern overmøblering. En rotet bod ser liten ut, en ryddig bod ser stor ut, sier fagsjefen.

Men er det forskjell på en leilighet til én million kroner, og et hus til 10 millioner kroner - i forhold til hva som er økonomisk lønnsomt å gjøre av oppgraderinger?

- Nei, jeg vil mene at prinsippet er det samme for billige og dyre boliger. Ikke bruk for mye penger på oppussing før du selger boligen din, avslutter Voll.

Relevante boligartikler: