Hvilken varmepumpe bør du velge?

Dette må du vite om varmepumper

Kjøpeguide: Slik finner du varmepumpen som er best for deg!

HVILKEN VARMEPUMPE SKAL DU KJØPE? Se hva du bør sjekke ekstra godt, når du skal kjøpe ny varmepumpe. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVILKEN VARMEPUMPE SKAL DU KJØPE? Se hva du bør sjekke ekstra godt, når du skal kjøpe ny varmepumpe. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om forskning viser at mange faktisk fyrer mer når de installerer en varmepumpe, finnes det i dag rundt 900.000 varmepumper i norske hjem.

Det finnes tester av varmepumper som kan gi deg noen svar på hvilke varmepumper du bør vurdere, som denne testen av 83 varmepumper som utroper 26 varmepumper til gode kjøp.

Men det er mye mer enn tester å tenke på, når du skal kjøpe varmepumpe.

Dette bør du vite, når du skal kjøpe ny varmepumpe:

Hvilken type varmepumpe?

Det finnes flere varmepumpetyper:

  1. Luft-luft
  2. Væske-vann
  3. Luft-vann
  4. Avtrekksvarmepumpe

I Norge er det mest vanlig med luft-luft-varmepumper; disse har 90 prosent av markedet. Dette er den rimeligste varmepumpetypen, og ifølge Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) koster de mest kjente modellene mellom 15.000 og 25.000 kroner, inkludert installering.

Den mest kjente væske-vann varmepumpen er bergvarmepumpe (det finnes flere varianter, som jordvarme-, sjøvann- og grunnvannsvarmepumper) og det koster ifølge NOVAP fra 150.000 til 300.000 kroner - men da er det hele anlegget, som også omfatter tappevann med mer.

Les også om Gunnar som sparer 35.000 kroner i året takket være bergvarme.

Støtte fra Enova

Du kan få støtte fra Enova til væske-vann, luft-vann og avtrekksvarmepumper, men ikke til luft-luft varmepumper.

Enova-tilskuddet er på 25 prosent av investeringen, men maks 10.000 eller 20.000, avhengig av hvilken varmepumpetype du kjøper.

Varmepumpe-støtten kan også kombineres med andre støtteberettigede tiltak, som energimåling, støtte til fjerning av oljekjel og -tank, og installering av vannbåren varme.

Du kan finne mer informasjon om dette hos Enova.

HVA MED VANNBÅREN VARME I TILLEGG? Skal du rehabilitere, bygge nytt eller legge varme i gulvet kan vannbåren varme være noe å vurdere - og da gjerne sammen med en varmepumpe. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVA MED VANNBÅREN VARME I TILLEGG? Skal du rehabilitere, bygge nytt eller legge varme i gulvet kan vannbåren varme være noe å vurdere - og da gjerne sammen med en varmepumpe. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Hvilken type skal du velge?

Hvilken varmepumpetype skal du så velge?

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i NOVAP, sier til Dinside at det er flere punkter man må vurdere, som eksisterende oppvarming i boligen.

- Har du elektrisk oppvarming, er luft-luft mest vanlig. Hvis du har radiatoranlegg eller oljekjel eller har lyst på vannbåren varme, er luft-vann eller væske-vann en løsning; i Norge mest kjent som bergvarme eller jordvarme, sier han.

- Har du i tillegg tenkt å isolere gulv og ønsker deg varme i gulvet, er det fornuftig å legge vannbåren gulvvarme: Dette er billigere å legge enn elektrisk gulvvarme, og så er det mye mer effektivt. Og med en luft-vann eller væske-vann varmepumpe, får du også dekket varmtvannsbehovet, sier han videre.

Forbrukerrådet har også mye informasjon om varmepumper, blant annet har de samlet og analysert europeiske tester av varmepumper over flere år.

Du finner testoversikten på nettsiden til Forbrukerrådet.

Se også Forbrukerrådets tips til hva du bør tenke på når du skal velge varmepumpe, i boksen nedenfor:

Sjekk energimerkingen!

Alle varmepumper er utstyrt med en energimerking. Husk at informasjonen på merkelappen er fra målinger gjort under optimale forhold: Du vil ikke få nøyaktig samme effekt når du installerer varmepumpen hjemme, da effekten avhenger av flere ting, som temperatur, isolasjon og annet.

SLIK SKAL VARMEPUMPEN VÆRE MERKET: Her får du informasjon om årsvarmefaktor (Seasonal Coefficient of Performance=SCOP) for de ulike klimasonene, og du vil sjekke den blå sonen. Se også på angitt effekt (kW). For SCOP og kW gjelder det at jo høyere tall, jo bedre. dB angir støy/lydnivå, både inne  og ute. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix           
SLIK SKAL VARMEPUMPEN VÆRE MERKET: Her får du informasjon om årsvarmefaktor (Seasonal Coefficient of Performance=SCOP) for de ulike klimasonene, og du vil sjekke den blå sonen. Se også på angitt effekt (kW). For SCOP og kW gjelder det at jo høyere tall, jo bedre. dB angir støy/lydnivå, både inne  og ute. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix            Vis mer

Men det merkingen kan si noe om, er hvordan de ulike modellene og merkene er i forhold til hverandre.

SJEKK KLIMAMERKINGEN! Velg en varmepumpe som er tilpasset nordisk klima. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SJEKK KLIMAMERKINGEN! Velg en varmepumpe som er tilpasset nordisk klima. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Velg en for nordisk klima!

Varmepumpens effekt viser effekten i tre klimasoner: varmere (Athen), middels (Strasbourg) og kaldere (Helsinki).

- Det er viktig å velge en som er tilpasset det nordiske klimaet, understreker Hagemoen.

De som er tilpasset nordisk klima, fungerer helt ned i -25 og -30 grader, ifølge Hagemoen.

Installatør nesten like viktig som selve varmepumpa

Én ting er selve varmepumpa, at den er bra og at den er tilpasset nordiske forhold. Men det som er vel så viktig, er installatøren.

I dag må alle luft-luft varmepumper installeres av godkjent montør, med F-gass sertifisering.

- Det er viktig å finne en god installatør og velge en godkjent forhandler. Det er nesten viktigere at du finner en god installatør, enn hvilken pumpe du velger, uttaler Hagemoen til Dinside.

Du kan finne godkjente installatører på nettsiden varmepumpeinfo.no, som drives av NOVAP.

- Og så bør man spørre om referanser, bemerker Hagemoen.

GULV- ELLER VEGGMODELL? Det er mest vanlig med veggmonterte varmepumper i Norge, men de finnes også som gulvmodeller. Fordelen med gulvmodeller er at de er mer stillegående. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
GULV- ELLER VEGGMODELL? Det er mest vanlig med veggmonterte varmepumper i Norge, men de finnes også som gulvmodeller. Fordelen med gulvmodeller er at de er mer stillegående. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Gulvmodell eller veggmodell?

De mest vanlige luft-luft varmepumpene er de som monteres oppe på veggen.

Men det finnes også gulvmodeller, som monteres nede ved gulvet.

Ifølge Hagemoen er gulvmodellene mer stillegående.

- Men der bør du ha en befaring med en god forhandler, som går gjennom huset og ser hvor i boligen du bør plassere den for å varme opp mest mulig av det arealet som du bruker mest, sier han.

Pass på at du ikke plasserer den rett over sofaen så den blåser rett i hodet. En god forhandler kan finne ut hvor du bør plassere den for at det skal være mest gunstig i forhold til komfort, oppvarming og besparelser.

Sjekk lydnivået

Vær også oppmerksom på støy, eller lydnivå, på varmepumpen. Lydnivået er noe som er opplyst på energimerkingen.

Om du lurer på om noen få desibel fra eller til egentlig betyr noe, er svaret ja:

- En forskjell på 3 desibel er merkbart, det har faktisk ganske mye å si. Og det er også forskjell på lydnivået når varmepumpa går på maks guffe på de kaldeste dagene, sammenliknet med når den jobber på vanlig hastighet - da hører du den nesten ikke, hevder Hagemoen.

Hvor stor pumpe trenger du?

Du får varmepumper i ulike størrelser. Hva du trenger avhenger av oppvarmingsbehovet ditt og størrelsen på huset.

Dette kan en god forhandler hjelpe deg med å finne ut av.

- De kaldeste dagene trenger man likevel en tilleggsoppvarming i form av en varmeovn eller en vedovn, påpeker Hagemoen.

For å vite hva du kan spare, bør du også sjekke hva du faktisk har av strømforbruk per år - så ta et tilbakeblikk på de siste 12 månedene for med sikkerhet kunne vite hvilke strømbesparelser det kan være snakk om.

Les mer:

Slik stiller du inn varmepumpa

Her er de beste varmepumpene 2016

Slik bruker du varmepumpa til kjøling, i varmen

Unngå is-trøbbel på varmepumpa i kulda