Dette koster flyttingen

Når skiveprolapsene og musearmene har redusert kvaliteten på venneflokken, kommer flyttefirmaene virkelig til sin rett. Men hvilket firma skal du velge og hvorfor? Og hvor mye koster det?


Jo eldre du blir, jo vanskeligere blir det å mobilisere venner til å flytte for deg. Ikke nødvendigvis fordi vennene er dårlige - de er bare ikke i så god fysisk stand som før.

For å slippe anklager om misbruk av venner, og kanskje forringe dem ytterligere, må du ty til flyttefirmaene. Og du har mye å velge mellom. Hele 133 flyttebyråer fant vi på Gule sider. De fleste firmaene er helt lokale, med hvert sitt kontor spredd over det ganske land fra Sortland til Heggedal.

For å gi deg et bilde av kostnadene ved selve flytteprosessen, har vi valgt ut noen firma tilsluttet Norsk Flytteforbund, som blant annet har i formålsparagrafen sin å "Ivareta flyttebransjens interesser og søke å heve dens anseelse."


- Det er store kvalitetsforskjeller på flyttefolk, sier salgs- og markedssjef Kjetil Skjoldal i Majortrans, i følge sin egen nettside flyttemarkedets største aktør.

- En viktig kvalitetsforskjell er at mange firmaer ikke har fast ansatte og kompetente folk, men i stedet hyrer inn folk fra dag til dag. Lokalkunnskap om gater, parkeringsmuligheter og tilgang til spesielt utstyr for å gjennomføre flyttingen skaper også et skille mellom seriøse og det jeg vil kalle useriøse aktører.

Han advarer også mot å flytte uten en skikkelig flytteforsikring, og mot å stole blindt på at alle flyttefirmaer faktisk tegner forsikringer, selv om det er inntatt i avtalen. - En del firma velger å bære risikoen selv, selv om avtalen inneholder flytteforsikring, forteller han.

Hva koster herligheten?

Dette koster flyttingen


Firmaene beregner seg stort sett en pris basert på timebetaling. Timebetalingen er igjen avhengig av størrelsen på flyttelasset, som måles i kubikkmeter. Men ikke bare det - tunge og uhåndterlige ting, som pianoer og vaskemaskiner drar regningen oppover, med mer enn størrelsen i kubikkmeter skulle tilsi.


- En tommelfingerregel er at du kan ta arealet du bor på, og dele på tre, for å finne antall kubikkmeter som skal flyttes. Bor du på 60 kvadratmeter, er det sannsynlig at flyttelasset utgjør 20 kubikkmeter, opplyser Skjoldal, som også kan vise til Majortrans´egen kalkulator for å beregne volumet, som du finner her.

- Avstanden du skal kjøre har imidlertid lite å si for prisen. Ofte kan det koste omtrent det samme å flytte fra Røa til Kløfta som til Bergen. Tilleggskostnadene kan bli små for å ta med ett lass til, hvis vi likevel har satt opp en transport til Bergen.

Her ser du prisene for flytting av en en singel-bolig hos noen større firma.
Her ser du prisene for flytting av en hel familiebolig.

Firmaene vi valgte

Vi gjorde et skjønnsomt utvalg blant de 133, og fant fram til disse firmaene, som alle er medlemmer av Norsk flytteforbund.

Adams ekspress- har kontor i Oslo, agent i Stavanger

Cargo Partner - har egne kontorer og terminaler i Oslo, Fredrikstad, Drammen, Larvik, Sandnes, Bergen, Trondheim, Molde, Århus (Danmark).

Majortrans - kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger - fra 1 januar 2005 Trondheim.

Vinjes transport, Trondheim- Fra nettsiden "Vi er stolte av å kunne si at vi er landets eldste flyttebyrå i kontinuerlig drift, noe som viser at vi tar våre kunder på alvor. Vi har flyttet flere generasjoner."