<B>HORN PÅ HORN:</B> Horn-høyttalere er ikke noe folk flest har i stua, men amerikaneren Dick Burwen har fem stykker. Her kan du se tre av dem, pluss kontrollsystemet (nærmest kamera).
HORN PÅ HORN: Horn-høyttalere er ikke noe folk flest har i stua, men amerikaneren Dick Burwen har fem stykker. Her kan du se tre av dem, pluss kontrollsystemet (nærmest kamera).Vis mer

Dette kaller vi utholdenhet

Dick Burwen er ikke som andre stereofriker. Det er blant annet derfor det har tatt ham snart 48 år å skru sammen stereoanlegget.

Dick begynte arbeidet med å lage utstyret til sitt nåværende stereoanlegg i 1962, og snart er anlegget ferdig.

Dette står å lese på hjemmesida til amerikaneren Dick Burwen, en helt spesiell mann med et helt spesielt stereoanlegg.

Midtpunktet i huset

De fleste vil reagere på tidsaspektet - 48 år på å fullføre et stereoanlegg er lang, lang tid - men det er kanskje ikke alle som vil reagere på at anlegget befinner seg i et rom som resten av boligen er bygget rundt. Det tyder på en type hengivenhet til prosjektet som savner sidestykke.

Ytelsen på anlegget skal ligge på rundt 20.000 watt, og tatt i betraktning at hornhøyttalere i utgangspunktet er relativt lettdrevne, bør det være mer enn nok rom til utskeielser. Burwen virker dog ikke som en mann som hengir seg til utskeielser.

Han bygget sitt første hifi-anlegg i 1945, og den Harvard-utdannede ingeniøren har et langt liv bak seg med en enda lenger liste over ting han har utviklet. Alt fra romteknologi til sytten ulike strømforsyningsprodukter, EKG-målere og babymonitorer har Burwen på CV-en sin, men dette anlegget vil nok i manges øyne likevel være noe av det ypperste han står bak - ikke minst fordi det dreier seg om minst to-tre maraton hva utviklingstid angår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miksere og forsterkere og laptoper i skjønn forening, alt for å gi lyd til Dick Burwens utrolige lydanlegg.
Audio Splendor er navnet på Burwens egenutviklede programvare for behandling av lyd. Han har så langt brukt åtte år på programmeringen og fininnstillingen.
Dick Burwen foran en av de mange hornhøyttalerne. Legg merke til diskokula.
TIDLIG UTE: Dick Burwen foran sitt første hifi-anlegg, bygget i 1945.
HORN PÅ HORN: Horn-høyttalere er ikke noe folk flest har i stua, men amerikaneren Dick Burwen har fem stykker. Her kan du se tre av dem, pluss kontrollsystemet (nærmest kamera).Utviklet egen programvare

Hovedrommet består av et femkanalsanlegg ("stereoanlegg" er med andre ord en upresis betegnelse i denne sammenheng, ettersom "stereo" først og fremst viser til tokanalslyd), med de allerede nevnte hornhøyttalerne plassert i isolerte båser, og med helt bestemte arbeidsoppgaver i forhold til hva de skal spille og i hvilken retning lyden skal gå.

Oppmerksomheten Burwen rettet mot anlegget tok helt av etter at han gikk av med pensjon i 2002, da arbeidsuker på rundt 60 timer ikke skal være uvanlig - alt for å lage et lydanlegg som bør nærme seg perfeksjon, i det minste hva opphavsmannens egne preferanser angår.

TIDLIG UTE: Dick Burwen foran sitt første hifi-anlegg, bygget i 1945.
TIDLIG UTE: Dick Burwen foran sitt første hifi-anlegg, bygget i 1945. Vis mer

I tillegg til den rent fysiske delen av anlegget, har den tålmodige amerikaneren brukt mye av de siste åtte åra etter pensjoneringen på å utvikle et eget lydbehandlingsprogram, Audio Splendor, som ved hjelp av 1.4 millioner matematiske likninger blant annet kan
konvertere tokanalslyd til sjukanalslyd.

Hvis ikke du forsto hvor dedikert Burwen er før du leste det siste avsnittet, forstår du det sikkert nå.

Elementer i alle bauger og kanter

Høyttaleroppsettet er verdt en ekstra titt. Hornene har hver sin koniske trakt, og har en dybde på hele fire meter. Munnen på hvert frontparti måler over 2.4 x 2.4 meter.

Et mellomtoneelement fra JBL tar seg av frekvensområdet fra 400 til 6000 Hz, mens en samling på så mange som 30 Cerwin Vega diskanthøyttalere styrer området mellom 6 til 20KHz (et frekvensområde vi forøvrig tror Burwens gamle ører har vanskelig for å fange opp med samme presisjon i hans ungdom).

Bak mellomtonehornene finnes i tillegg to 16-tommers Empire basselementer, som med hjelp fra to 24-tommers Cerwin Vega-subwoofere, dekker de aller laveste frekvensene fra 15 til 400 Hz.

Du kan lese mye mer om Dick Burwens fantastiske prosjekt på hjemmesidene hans, som dessverre ikke holder samme standard som lydanlegget.